Την γραπτή απάντηση του ΥπΑΑΤ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης, δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει σε δύο ημέρες ο υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης, στη συνάντηση που είχε με την ΚΕΟΣΟΕ.
Θυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η συζήτηση μεταξύ των φορέων του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διατήρηση ή όχι των δικαιωμάτων φύτευσης.
Η διατήρηση ή όχι της απαγόρευσης φυτεύσεων αποτελεί σήμερα το σημείο κλειδί για την μερική ή ολική ένταξη της ΚΟΑ Οίνου στην ΚΑΠ 2020. Μέχρι σήμερα 12 οινοπαραγωγές χώρες έχουν συνυπογράψει γαλλικό κείμενο με το οποίο ζητούν τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης και μετά το 2015.
Στην Ελλάδα, κατά τη συνάντηση που είχε υπάρξει επί υφυπουργίας κ. Κουτσούκου, είχε αποφασιστεί να συνεχιστεί η διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης. Όταν αποστείλει θετική απάντηση και η Ελλάδα τότε θα είναι η 13η χώρα που θα συνυπογράψει το κείμενο.
Οπότε θα χρειάζεται ακόμη μια χώρα, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών, για να περάσει η γαλλική πρόταση.
Όσον αφορά την πρόταση του ΥπΑΑΤ για την απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης οιναμπέλων, μόνον για τα νησιά του Αιγαίου, η ΚΕΟΣΟΕ υποστηρίζει ότι μια τέτοιου είδους απελευθέρωση θα δημιουργήσει εμπλοκή στις διαδικασίες (εξαιρέσεις, υποσημειώσεις, κλπ) στην Κομισιόν, με αντίθετο από το δοκούμενο αποτέλεσμα.
Αναλυτικά το αίτημα των συνεταιριστών για παράταση των άτοκων δανείων της περιόδου 2009 – 2010 και η απάντηση της Ελλάδας στην Κομισιόν για τα δικαιώματα φύτευσης, ήταν τα δύο κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη (23 Νοεμβρίου) η διοίκηση της ΚΕΟΣΟΕ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη.
«Τα θέματα που θέσαμε στη συνάντηση έγιναν απολύτως αποδεκτά από τον υπουργό, που δεσμεύτηκε να τα υλοποιήσει προς την θετική κατεύθυνση», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης. Και πρόσθεσε ότι «παρά την πολιτική απόφαση του ΥπΑΑΤ για τη διατήρησης των δικαιωμάτων φύτευσης δεν έχει σταλεί μέχρι σήμερα γραπτώς η επίσημη απάντηση του υπουργείου.
Ο υπουργός στην συνάντηση που είχαμε δεσμεύτηκε ότι σε δύο ημέρες θα έχει απαντήσει και για δύο τα παραπάνω θέματα. Όμως δεν αμφισβήτησε την πολιτική απόφαση για τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης που είχε παρθεί επί υφυπουργού κ. Κουτσούκου.
Όσον αφορά το θέμα των άτοκων δανείων ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα απευθυνθεί στον Σαχινίδη για να δοθεί το «πράσινο φως» στην παράταση για ένα χρόνο της καταβολής της κάθε δόσης των άτοκων δανείων περιόδου 2009 – 2010. Είναι μια απόφαση που τη θεωρώ υπό τις παρούσες συνθήκες αναγκαία, αφού η αγορά έχει «στεγνώσει». Για τα δάνεια της περιόδου 2010 – 2011, μετά και την αρνητική απόφαση της ΑΤΕ, κανείς δεν τα έχει πάρει».
Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, από την πλευρά του μας ανέφερε η Copa - Cogeca αναλαμβάνει πρωτοβουλία τις επόμενες εβδομάδες, συναντώντας όλες τις Μόνιμες Εθνικές Αντιπροσωπείες των Κρατών-Μελών της ΕΕ, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης της ΕΕ, για τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης μετά το 2015.
Και ο κ. Μάρκου επισήμανε ότι «μέχρι σήμερα 12 οινοπαραγωγές χώρες έχουν συνυπογράψει γαλλικό κείμενο, βάσει του οποίου ζητούν τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης και μετά το 2015, απόφαση την οποία έχει λάβει και η ελληνική πολιτική ηγεσία μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ι. Κουτσούκο, με τη συμμετοχή των φορέων οίνου και των αρμοδίων υπηρεσιών.
Παρότι έχει γνωστοποιηθεί προφορικά η ελληνική θέση στις διάφορες συναντήσεις, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο να κατατεθεί γραπτά η επίσημη θέση, αφού επ' ευκαιρία της συζήτησης του ερωτηματολογίου σχετικού με την ΚΟΑ Οίνου, που απέστειλε στα Κράτη-Μέλη η Κομισιόν, το θέμα θα ανακινηθεί με πρωτοβουλία των Γάλλων.
Όσον αφορά την ιδιαιτερότητα της ελληνικής θέσης, για την απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης οιναμπέλων, μόνον για τα νησιά του Αιγαίου, άποψη για την οποία δεν διαφωνούμε, όμως θεωρούμε ότι:
- είναι δεδομένο ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν προτεραιότητα στην λήψη δικαιωμάτων από το εθνικό αποθεματικό, συνεπώς, ποτέ δεν παρατηρήθηκε ζήτηση δικαιωμάτων, που δεν ικανοποιήθηκε
- μια τέτοιου είδους απελευθέρωση θα δημιουργήσει εμπλοκή στις διαδικασίες (εξαιρέσεις, υποσημειώσεις, κλπ) στην Κομισιόν, με αντίθετο από το δοκούμενο αποτέλεσμα. Συνεπώς άποψή μας αποτελεί ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει η θέση αυτή ανασταλτικό παράγοντα, για την συγκρότηση της ελληνικής θέσης».
-------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
--------------------------------------------