Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΕΛΓΑ: Αρχές Δεκεμβρίου θα επιστραφούν στους αγρότες τα χρήματα που παρακρατήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Οι αγρότες που πιστεύουν ότι τους παρακρατήθηκαν υπέρ του ΕΛΓΑ τα χρήματα της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, χωρίς να έχουν υπογράψει κάποια σχετική εξουσιοδότηση για την εκχώρηση της πληρωμής της εισφοράς του στον Οργανισμό από την ενιαία ενίσχυση, καλούνται να επικοινωνήσουν με τα υποκαταστήματα του Οργανισμού και να ζητήσουν, με γραπτή τους αίτηση, να εξεταστεί το πρόβλημά τους.

Αν αποδειχτεί ότι παράνομα παρακρατήθηκαν αυτά τα χρήματα θα τους επιστραφούν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Αυτό υποστηρίζει σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου. «Καταγράφουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με τους παραγωγούς που υποστηρίζουν ότι παράνομα τους παρακρατήθηκαν χρήματα από την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Όπως φαίνεται κάποιοι παραγωγοί έχουν πραγματικά αδικηθεί», προσθέτει.

Ειδικότερα έχει δοθεί εντολή από τη διοίκηση προς όλα τα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ να καταγράφουν τα παράπονα των παραγωγών. Οι αγρότες που πιστεύουν ότι αδικήθηκαν θα πρέπει να στείλουν γραπτώς το αίτημά τους για να εξετάσει την περίπτωσή τους ο Οργανισμός. «Θα εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ο ΕΛΓΑ, αναλαμβάνει τη δέσμευση να επιστρέψει όσα χρήματα παρακρατήθηκαν παράνομα. Συνολικά η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης αφορά 750.000 αγρότες. Εμείς δεν θέλουμε αυτά τα προβλήματα να αλλοιώσουν την εμπιστοσύνη του αγρότη προς τον Οργανισμό», τονίζει ο κ. Χατζηαντωνίου.

Πάντως με το νέο σύστημα εισφορών του ΕΛΓΑ φαίνεται ότι γέμισαν τα ταμεία του Οργανισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το 2011 θα κλείσει ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ με πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 80 εκατ. ευρώ. Φέτος ήταν η πρώτη φορά που καταβλήθηκαν εισφορές μέσα από την παρακράτηση της ενιαίας ενίσχυσης.

Μόνο από τις προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης (το 50%) και τις εντολές εξουσιοδότησης προς την Τράπεζα που είχαν υπογράψει οι αγρότες ο ΕΛΓΑ κατάφερε να εισπράξει το ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα πρέπει να προστεθούν και ακόμη 20 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με άμεση καταβολή από τους παραγωγούς. Με τη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης ο ΕΛΓΑ αναμένεται να εισπράξει ακόμη 80 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι εισφορές το 2011 αναμένεται να φτάσουν στα 170 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές πληρωμές για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ το 2011 σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο ήταν 60 – 65 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι πέρσι εισέπραξε από το σύνολο των εισφορών περίπου 75 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι αγρότες πλήρωναν τις εισφορές τους, μέσα από τις παρακρατήσεις στα τιμολόγια, κάπου χάνονταν αυτά τα χρήματα και δεν τα εισέπραττε ο Οργανισμός.

«Μόνο για τις ζημιές στο βαμβάκι το 2011 θα πληρώσει ο οργανισμός 23 εκατ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί με ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Να θυμίσουμε ότι τα χρέη του ΕΛΓΑ έφταναν στα 4,5 δις ευρώ που πήγαν στο δημόσιο. Από τον Οκτώβριο του 2010 με τη δήλωση καλλιέργειας οι αγρότες ουσιαστικά στηρίζουν οικονομικά τον Οργανισμό. Εμείς έχουμε δεσμευτεί σαν διοίκηση να μην δημιουργήσουμε νέα χρέη», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ κ. Χρήστος Χατζηαντωνίου.

Στο μεταξύ αυξάνονται τα οδοιπορικά στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Μέχρι σήμερα έδιναν 15 λεπτά το χιλιόμετρο στους εκτιμητές γεωπόνους και κτηνίατρους του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ με αριθμό Φύλλου 1691/11.11.2011, που υπόγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, θα μπορούν οι εκτιμητές να εισπράττουν πρόσθετη αμοιβή, μέχρι δέκα λεπτά το χιλιόμετρο, ως κόστος συντήρησης του αυτοκινήτου τους.
--------------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr-Σταύρος Παϊσιάδης
--------------------------------------------