Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τροποποιήσεις στους κανονισμούς ασφάλισης φυτικής και ζωικής παραγωγής του ΕΛΓΑ

Με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκαν σειρά τροποποιήσεων και συμπληρώσεων των κανονισμών ασφάλισης φυτικής και ζωικής παραγωγής του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α).

Ειδικότερα, πρόκειται για τιw με αριθμούς 176579 και 176578 αποφάσεις, που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 2691/Β/11-11-2011, οι οποίες τροποποιούν και συμπληρώνουν τους κανονισμούς ασφάλισης του ΕΛΓΑ αντιστοίχως ως εξής:

Α. Τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) – Ν.Π.Ι.Δ., που εγκρίθηκε με την αριθμ. 157502/27−7−2011 απόφασή, ως εξής:

•Στο άρθρο 6 παράγραφο Β «Χρονικοί περιορισμοί» σημείο 15 του Πίνακα, στην καλλιέργεια σύκα καθορίζεται ημερομηνία λήξης κάλυψης η 30 Σεπτεμβρίου.
•Στο άρθρο 6 παράγραφο Β «Χρονικοί περιορισμοί» σημείο 16 του Πίνακα, στην καλλιέργεια ακτινίδια καθορίζεται ημερομηνία λήξης κάλυψης η 20 Νοεμβρίου.
•Στην περίπτωση 1 της παραγράφου Δ “Ειδικές διαδικασίες ασφαλιστικής κάλυψης ζημιών” του άρθρου 6, η φράση του έβδομου στίχου “…Κεντρικής Υπηρεσίας…” αντικαθίσταται από τη φράση “…Κεντρικής Διοίκησης…”.
•Στο άρθρο 13 η λέξη του τέταρτου στίχου “Καλοπιστικών” αντικαθίσταται από τη λέξη “Καλλωπιστικών”.
•Στο άρθρο 13 η φράση του δωδέκατου και δέκατου τρίτου στίχου “…και εισηγούνται για την έκδοση σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α.” αντικαθίσταται από τη φράση “…και εισηγούνται αρμοδίως για την έκδοση σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α.”.
•Στην περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 17, η λέξη του τέταρτου στίχου “πρεμνών” αντικαθίσταται από τη λέξη “πρέμνων”.
•Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α της παραγράφου 2 του άρθρου 18, αντικαθίσταται ως εξής: «Το πόρισμα αυτό δεσμεύει τόσο τον ΕΛ.Γ.Α. όσο και τους ασφαλισμένους και είναι οριστικό και τελεσίδικο».
•Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 18, ενοποιούνται σε ένα εδάφιο και αντικαθίσταται από εδάφιο που έχει ως εξής: «Ειδικότερα σε περιπτώσεις καλλιεργειών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία παραγωγής και εμπορίας (δηλώσεις ΟΣΔΕ, στοιχεία παραδόσεων σε ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΒΖ, κ.λπ., επιστροφές ΦΠΑ κ.λπ.) σε ατομικό επίπεδο, να γίνεται αποτίμηση της ζημιάς από τρεις (3) τουλάχιστον γεωπόνους εκτιμητές που θα ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. και οι οποίοι θα επεξεργάζονται τα στοιχεία αυτά και θα συντάσσουν πορίσματα».
•Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης γ της παραγράφου 2 του άρθρου 18, αντικαθίσταται ως εξής: «Τα πορίσματα αυτά δεσμεύουν τόσο τον ΕΛ.Γ.Α. όσο και τους ασφαλισμένους και είναι οριστικά και τελεσίδικα».
•Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρ− θρου 19 η φράση του δεύτερου και τρίτου στίχου “… ο ΕΛ.Γ.Α….”, αντικαθίσταται από τη φράση “… ο ίδιος ή ο ΕΛ.Γ.Α….”.
•Στις παραγράφους 5, 7 και 8 του άρθρου 19 η φράση “…Κεντρικής Υπηρεσίας…”, αντικαθίσταται από τη φράση “…Κεντρικής Διοίκησης…”.
•Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 21, διαγράφεται η τελεία (.) και προστίθεται η λέξη “ΕΛ.Γ.Α..”
•Στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 25 η φράση του έκτου στίχου “…να τις δώσει…”, αντικαθίσταται από τη φράση “…να τη δώσει…”.
•Η παράγραφος του άρθρου 27 αριθμείται σε παράγραφο 1 και προστίθεται στο ίδιο άρθρο νέα παρά− γραφος2, που έχει ως εξής: «2. Σε όσους απασχολούνται στο αναφερόμενο στην παράγραφο 1 έργο, οι οποίοι διαθέτουν το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο τους για τις μετακινήσεις τους σε εκτέλεση υπηρεσίας, καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α., και δεν μπορεί να υπερβεί τα 0,10 €/χλμ.»

Β. Τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) − Ν.Π.Ι.Δ., που εγκρίθηκε με την αριθμ. 157501/27−7−2011 απόφασή, ως εξής:

1. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης
α της παραγράφου 2 του άρθρου 19 προστίθεται “τύπος” και “φράση”, που έχουν ως εξής: «ποσό αποζημίωσης = αριθμός ζημιωθέντων ζώων αυτοτελούς εκτροφής x τιμή μονάδος x συντελεστής αποζημίωσης − υπολειμματική αξία
β. για τα λοιπά είδη ζώων το ποσό αποζημίωσης υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο:».

2. Η παράγραφος του άρθρου 23 αριθμείται σε παράγραφο 1 και προστίθεται στο ίδιο άρθρο παράγραφος 2, που έχει ως εξής: «2. Σε όσους απασχολούνται στο αναφερόμενο στην παράγραφο 1 έργο, οι οποίοι διαθέτουν το ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο τους για τις μετακινήσεις τους σε εκτέλεση υπηρεσίας, καταβάλλεται αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α., και δεν μπορεί να υπερβεί τα 0,10 €/χλμ».

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι προηγούμενες αποφάσεις
--------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------