Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Νέα θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ένα νέο φάρμακο, για πρώτη φορά σε χάπι, έρχεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από την σκλήρυνση κατά πλάκας όπως ήταν γνωστή μέχρι τώρα. Η ουσία αυτή που αποτελεί εναλλακτική θεραπεία στην ιντερφερόνη, έχει το πλεονέκτημα να μειώνει στο μισό τις υποτροπές και να περιορίζει την ατροφία του εγκεφάλου.

Πολλαπλή σκλήρυνση... Ένα νευρολογικό αυτοάνοσο νόσημα, τα αίτια του οποίου παραμένουν γρίφος. 'Όμως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αισιοδοξεί ότι μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής των ασθενών με νέες στοχευμένες μεθόδους.

Μία από αυτές, είναι η φιγκολιμόδη. Κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Gilenya και προβάλει ως νέα θεραπεία σε σύγκριση με τις ενέσιμες ιντερφερόνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο πανευρωπαϊκό συνέδριο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης στο Αμστερνταμ, το Gilenya έχει μία ακόμη θετική επίδραση. Μειώνει την ατροφία του εγκεφάλου, την απώλεια δηλαδή της εγκεφαλικής μάζας η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε κινητικά προβλήματα.

Το Gilenya έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής σε 20.000 ασθενείς παγκοσμίως, θεωρείται όμως φάρμακο δεύτερης γραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνεται όταν δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα από την ιντερφερόνη και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην χώρα μας.
--------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------