Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η κρίση έκλεισε ελαιουργεία

Πολλά δεν θʼ ανοίξουν εφέτος στο νομό Ηρακλείου.
Το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο εκφράζουν όχι μόνο Ιταλοί αλλά και Τούρκοι έμποροι, αντιπρόσωποι των οποίων επισκέπτονται τακτικά την Κρήτη.

Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον είχε εκφραστεί από πέρυσι και φέτος εντείνεται

Τα «φέσια» που κυριάρχησαν στην αγορά κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο οδηγούν σε λουκέτο αρκετά ελαιουργεία του νομού Ηρακλείου που φέτος δεν θα ανοίξουν, όπως προέκυψε και από την τελευταία γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελαιουργών του νομού.

Ως γνωστό, μετρημένοι στα δάχτυλα είναι λόγω της οικονομικής κρίσης οι έμποροι ελαιόλαδου στο νομό Ηρακλείου που είναι συνεπείς στις πληρωμές των ελαιουργών. Μεγάλα ονόματα του χώρου δεν αγοράζουν πια λάδι, είτε επειδή οι επιχειρήσεις τους «έπεσαν έξω» είτε επειδή αποφεύγουν να αφήσουν χρέη στην αγορά. Ήδη όμως τα φέσια από τους εμπόρους του λαδιού προς τους ελαιουργούς που «μετακύλησαν» στους παραγωγούς, είναι η αιτία να μην ανοίξουν φέτος αρκετά ελαιοτριβεία. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι ορισμένα ελαιουργεία δεν άνοιξαν ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Όπως είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Λεωνίδας Περράκης πολλοί ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων έχουν αποφασίσει να αυξήσουν τις δεξαμενές τους για να αποθηκεύουν περισσότερο ελαιόλαδο, κάτι που θα τους δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην επιλογή των πελατών τους, ώστε να αποφύγουν τα προβλήματα στις πληρωμές.

Αγοράζουν οι Τούρκοι κρητικό λάδι

Το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο εκφράζουν όχι μόνο Ιταλοί αλλά και Τούρκοι έμποροι, αντιπρόσωποι των οποίων επισκέπτονται τακτικά την Κρήτη. Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον είχε εκφραστεί από πέρυσι και φέτος εντείνεται. Πέρυσι μάλιστα οι Τούρκοι έμποροι ελαιόλαδου ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους, όπως λένε ιδιοκτήτες ελαιουργείων.

Να σημειωθεί ότι οι τούρκικες επιχειρήσεις αξιοποιούν το κρητικό ελαιόλαδο σε μείγματα με δικό τους λάδι, για την τυποποίηση και το εμπόριο του προϊόντος.

Αγωνία για τις τιμές

Δεν υπάρχουν προς το παρόν βάσιμες ενδείξεις για τη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού του ελαιόλαδου. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις περί του 1,80 ευρώ για οξύτητες μέχρι 0,3 στους παραγωγούς, ανεστάλησαν μετά τις αντιδράσεις της παραγωγικής πλευράς αλλά και τη μικρή ανάσα που έδωσαν οι δημοπρασίες στη Λακωνία για το πρώιμο της «Αθηνελιάς» στα 2,43 ευρώ. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίπεδα «λίγο παραπάνω από τα 2 ευρώ» στον παραγωγό ελαιόλαδου οξύτητας μέχρι 0,3, κατά την έναρξη της περιόδου.
---------------------
Πηγή: Πατρίς
---------------------