Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τα Κύθηρα εόρτασαν την Πολιούχο και Έφορό τους Παναγία Μυρτιδιώτισσα

Στις 24 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την εύρεση της εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Μυρτιδιωτίσσης», την ίαση του παραλύτου στο νησί των Κυθήρων και άπαντα τα άπειρα θαύματα της Θεομήτορος της Μυρτιδιωτίσσης «άτινα πάσι τοις Κυθηραίοις και λοιποίς επικαλεσαμένοις κατά καιρούς ετελέσθησαν».







Επίκεντρο του εορτασμού το νησί των Κυθήρων, όπου με θαυμαστό τρόπο βρέθηκε προ πολλών αιώνων η Θαυματουργός Ιερά Εικών, ανάμεσα στις μυρτιές και γι΄ αυτό αποκλήθηκε Μυρτιδιώτισσα. Στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων Κυθήρων συνέρρευσαν χιλιάδες προσκυνητές, όχι μόνο από κάθε γωνιά των Κυθήρων, αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδας, ιδίως δε από τη γειτονική Κρήτη και την Πελοπόννησο αλλά και πολλοί απόδημοι Κυθήριοι από την Αυστραλία και την Αμερική. Ειδικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών πραγματοποίησε το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ της LANE LINES, που εξυπηρετεί τη γραμμή των Κυθήρων.










Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκαν ο Μικρός Εσπερινός και ακολούθως ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, εκπροσωπών τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιάκωβο, που αν και προσκεκλημένος να μετάσχει στην εορτή δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί.

Αργά το βράδυ τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία στο παλαιό καθολικό, όπου και η εύρεσις της Ιεράς Εικόνος. Ανήμερα της εορτής 24-09 τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ιδιαίτερα προσφιλής και αγαπητός στους Κυθηρίους, από τις δύο φορές της τοποτηρητείας του στο νησί παλαιότερα.







Στη συνέχεια έγινε η πάνδημος Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος πέριξ της Ιεράς Μονής με τη συμμετοχή όλων των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Κυθήρων υπό την ακούραστη διεύθυνση του μαέστρου κ Στρατή Θεοδωρακάκη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, λαβών τον λόγο πριν το πέρας της Ιεράς Λιτανείας, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους Ιερείς και τους προσκυνητές για την παρουσία τους καθώς και την Εκκλησιαστική Επιτροπή αλλά και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων – Αντικυθήρων (ΝΠΔΔ), στην οποία ανήκει το Ιερό Προσκύνημα, για τη διοργάνωση της Πανηγύρεως και ευχήθηκε η χάρις της Μυρτιδιώτισσας να σκέπει και να φυλάττει τα Κύθηρα και το Έθνος μας, στις δύσκολες αυτές στιγμές που όλοι περνούμε.







Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον ομογενή Κυθήριο της Αυστραλίας που κάλυψε τη δαπάνη αναμετάδοσης των Ιερών Ακολουθιών μέσω διαδικτυακής τηλεοπτικής πλατφόρμας σε όλο τον κόσμο σε πραγματικό χρόνο (real time) κάτι που έγινε για πρώτη φόρα και έφερε ζωντανές τις εικόνες από την Ιερά Μονή σε κάθε σπίτι Κυθηρίου της διασποράς.







Τις Ιερές Ακολουθίες μετέδωσε και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος. Καρπός της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Ιεράς Μητροπόλεως και Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων – Αντικυθήρων είναι τα πολυάριθμα έργα που πρόσφατα εκτελέστηκαν στο χώρο της Μονής, προς «ευπρέπειαν οίκου Θεού», γεγονός που ιδιαίτερα εξήρε ο Σεβασμιώτατος Κυθήρων στην ομιλία του.



Τον χορό των ψαλτών διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Λ. Βουλιαγμένης Αθηνών κ. Γεώργιος Κατσούλας, ο οποίος και διευθύνει τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης-Φωτογραφίες Αντώνης Λαμπρινίδης, Στράτος Χαρχαλάκης, Evita Foto
-------------------------------------------------------------------------------------------