Το υπουργείο Εσωτερικών επεκτείνει τη ρύθμιση και στους χρεωμένους ΟΤΑ της Αττικής
Επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στους ΟΤΑ, στο πλαίσιο εξυγίανσης των δήμων, σχεδιάζει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Οπως είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση φθάνουν τις 100.000. Σε πρώτη φάση στο καθεστώς θα υπαχθεί ένας μικρός αριθμών δήμων - περί τους 15 με 20 - που βρίσκονται κυρίως στην Αττική (Πειραιάς, Φυλή, Μενίδι) και οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν υπεράριθμο προσωπικό. Το μέτρο όταν εφαρμοστεί θα αφορά περίπου 2.000 εργαζόμενους αορίστου χρόνου.
Το υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποιεί το πρόγραμμα εξυγίανσης επιδιώκοντας έως το τέλος του χρόνου όλοι οι ΟΤΑ να έχουν ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς τους, κάνοντας χρήση και δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα όρια των δυνατοτήτων τους. Οσοι όμως δεν έχουν τη δυνατότητα ισοσκελισμού θα υπαχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Αρχικώς το υπουργείο θα ζητήσει οι πλεονάζοντες υπάλληλοι να μεταταγούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες. Ομως, όπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, «αν κάποιοι υπάλληλοι δεν δεχθούν θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση».
Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ είπε ενδεικτικά ότι «αν το Μενίδι και ο Πειραιάς δεν βρεθούν με 200 και 100 υπαλλήλους λιγότερους δεν βγαίνουν με κανένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Θα κινήσουμε γρήγορα αυτή τη διαδικασία μόλις πάρουμε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών».
Πάντως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός των δήμων που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ενδεχομένως να μεγαλώσει όταν ολοκληρωθεί η απογραφή και των υπόλοιπων νομικών τους προσώπων, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι δήμοι που θα έχουν υπεράριθμους θα υποχρεούνται να καταθέσουν πρόταση για την οριστική λύση του προβλήματος με το πλεονάζον προσωπικό.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας στους ΟΤΑ «δεν αποκλείεται να υπάρξουν απευθείας απολύσεις εργαζομένων αορίστου χρόνου». Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κουκουλόπουλος σε άλλες δηλώσεις του στον Real FM χαρακτήρισε σφάλμα της κυβέρνησης το γεγονός ότι «δεν προχωρήσαμε γρήγορα στις διαρθρωτικές αλλαγές, γι' αυτό και τρέχουμε τώρα με χίλια, σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η εργασιακή εφεδρεία».
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ. Τις επόμενες ημέρες πάντως αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη λίστα-φωτιά με εισηγμένες ΔΕΚΟ στις οποίες απασχολούνται περί τις 200.000 εργαζόμενοι - επομένως θα ενταχθούν στην εφεδρεία περί τις 20.000 εξ αυτών.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξηγούσαν χθες ότι η μόνη συμμετοχή στο πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας αφορά την αποστολή στο ΑΣΕΠ των ονομάτων των υπαλλήλων που θα επιλεγούν, πετώντας ουσιαστικά την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος στο υπουργείο Οικονομικών. Αναλόγως, πηγές από το υπουργείο Μεταφορών έλεγαν ότι περιμένουν διευκρινίσεις από το υπουργείο της οδού Μητροπόλεως
----------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ
----------------