Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«Σπ. Σπυρίδων: 200 εκατομμύρια ετησίως οι απώλειες από το ακριβό αεροδρόμιο, μόνο για τον Αργοσαρωνικό»

Τις μοναδικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης που αναμένεται να προκαλέσει άμεσα η μείωση του κόστους χρήσης του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας, συνεισφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ στα κρατικά ταμεία και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και δημιουργώντας, παράλληλα, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, τόνισε στην εισήγησή του ο Σπύρος Σπυρίδων, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Ειδικότερα, στη συζήτηση για το αεροδρόμιο, η οποία είχε προγραμματιστεί κατόπιν σχετικής του πρότασης σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Σπυρίδων ανέφερε: «Όπως έχω αναλύσει επανειλημμένα σε αυτό το βήμα, το υψηλό κόστος χρήσης του αεροδρομίου επιφέρει σοβαρές οικονομικές απώλειες στην τοπική οικονομία.

Από τους επαγγελματικούς φορείς υπολογίζεται ότι, μόνο στον Αργοσαρωνικό, 20.000 κλίνες χάνουν περίπου 150 διανυκτερεύσεις ετησίως η καθεμία, από τον οργανωμένο εισερχόμενο τουρισμό. Μιλάμε δηλαδή για συνολική απώλεια 3.000.000 διανυκτερεύσεων, επομένως για χαμένα έσοδα της τάξης των 200.000.000 Ευρώ, αν συνυπολογίσουμε τις υπόλοιπες δαπάνες διαμονής των επισκεπτών.

Πρέπει, λοιπόν, να ζητήσουμε άμεσα από τον Υπουργό Οικονομικών, τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση του χρόνου ισχύος της συμφωνίας διαχείρισης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», να επιμείνει στη δραστική μείωση των τελών χρήσης του αεροδρομίου, ώστε να έλθουν στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας.

Κάτι τέτοιο σημαίνει, όπως αναφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες οικονομικών πτήσεων, οι λεγόμενες low cost, τουλάχιστον 1.000.000 επιπλέον επιβάτες κάθε χρόνο, δηλαδή, με μέτριους υπολογισμούς, πάνω από 500.000.000 Ευρώ τουριστικό τζίρο για την Αττική και τις γειτονικές περιοχές.

Υπολογίζοντας τους φόρους εισοδήματος και τον ΦΠΑ, είναι προφανές ότι το κράτος χάνει πολλές δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο, όσο το αεροδρόμιό μας παραμένει ακριβό.

Η εφημερίδα Καθημερινή, για παράδειγμα, σε πρόσφατο δημοσίευμά της, υπολογίζει τα έσοδα αυτά σε περίπου 200.000.000 Ευρώ ετησίως, ενώ χιλιάδες αναμένεται να είναι και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.
-------------------
Πηγή: spyridon.gr
-------------------