Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου στα Κύθηρα, ιδιαίτερα στους πανηγυρίζοντες ενοριακούς ναούς της Χώρας και των Πιτσινιανίκων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, την παραμονή το απόγευμα, χοροστάτησε στα Πιτσινιάνικα στον Εσπερινό και την επομένη, ετέλεσε την τελετή της Υψώσεως και την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Εσταυρωμένου.





Πολύς κόσμος παρακολούθησε τις ακολουθίες της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής, που επικράτησε από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, όταν η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος τον "Ύψωσεν επί του Άμβωνος" για να τον δεί ο λαός και στην συνέχεια να τον προσκυνήσει.

Πολύ όμορφα στολισμένος ο Μητροπολιτικός Ναός, έλαμπε κυριολεκτικά, χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των κυριών της ενοριακής δράσης.





Ο Τίμιος Σταυρός υψωμένος στην μέση του Ναού, στολισμένος με πολλά βασιλικά που μοσχοβολούσαν, σηματοδοτούσε το περιεχόμενο της εορτής.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι κ. Πρωτοψάλτης Μιχαήλ και Μεγαλοκονόμος Νικόλαος καθώς και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, επροσωπόντας τον απουσιάζοντα εκτός Νήσου, Δήμαρχο Κυθήρων.

Επίσης προσήλθε το Δημοτικό Σχολείο Χώρας με τον διευθυντή κ. Λεοντσίνη και τους άλλους δασκάλους, καθώς και μία τάξη του Λυκείου Κυθήρων με αντιπροσωπεία καθηγητών και τον νέο Λυκειάρχη κ. Φατσέα Δημήτριο.





Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο και σύντομα και περιληπτικά ανεφέρθη στο ιστορικό της εορτής και τόνισε την δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε Δοξολογία, για την απελευθέρωση από τα στρατεύματα κατοχής, που στα Κύθηρα έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 1944, με την απόβαση του συμμαχικού στρατού στο Καψάλι, αλλά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου, μαζί με την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.



Το αναλόγιο του Μητροπολιτικού Ναού ελάμπρυναν με την παρουσία τους ο κ. Κοσμάς Παστός και ο Θεολόγος του Λυκείου Κυθήρων κ. Γιώργος Λουράντος.
-----------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος
-----------------------------------