Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ζιζανιοκτόνο υψηλού κινδύνου

Το Glyphosat είναι η πιο διαδεδομένη ουσία στη σύσταση των ζιζανιοκτόνων παγκοσμίως. Νέα στοιχεία της Greenpeace το καθιστούν ύποπτο για τερατογενέσεις, γενετικές μεταλλάξεις και ευρεία καταστροφή της χλωρίδας.

Η γνωστή με την εμπορική ονομασία Roundup δραστική ουσία χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα σε γενετικές μεθόδους καλλιέργειας. Τα φυτά αυτών των καλλιεργειών είναι θεωρητικά ικανά να αντιστέκονται στην αρνητική επίδραση του Glyphosat.

Η χρήση της ουσίας είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις ΗΠΑ κυρίως στην καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης σόγιας. Με την επέκταση των αγρών σόγιας επήλθε και μία αισθητή αύξηση στη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας.

Το Glyphosat χρησιμοποιείται όμως και πέρα από τις γενετικές καλλιέργειες. Στην Ευρώπη είναι γνωστό ως ζιζανιοκτόνο που ταυτόχρονα ‘καθαρίζει’ τα χωράφια πριν φυτρώσει το καλλιεργούμενο φυτό.

Επίσης μπορεί να το βρει κάθε ερασιτέχνης κηπουρός στα ράφια ενός εμπορικού καταστήματος και να το χρησιμοποιήσει στα φυτά του.

Η διάψευση της ‘αθωότητας’

Η μεγάλη εμπορική επιτυχία του σκευάσματος οφείλεται στην επικρατούσα άποψη ότι είναι απολύτως αβλαβές για την υγεία του ανθρώπου και του οικοσυστήματος. Άποψη που πλέον αμφισβητείται όλο και συχνότερα.

Πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για σοβαρές ενδείξεις σχετικά με τερατογενέσεις, μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό, καθώς και διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας, που μειώνει την βιοποικιλότητα. Άνθρωποι, θηλαστικά ζώα και πουλιά φαίνεται ότι μπορούν να υποστούν βλάβες εξαιτίας του.

Οι βιοχημικές ιδιότητες του Glyphosat μάλιστα καθιστούν σύμφωνα με τα στοιχεία τα φυτά επιρρεπή σε ασθένειες καταστρέφοντας παράλληλα τις θρεπτικές ουσίες του εδάφους.

Άμεση συνέπεια αυτού είναι η ανάγκη ευρύτερης χρήσης ζιζανιοκτόνων και λιπασμάτων.

Τα νέα στοιχεία δεν έχουν ληφθεί υπόψη μέχρι τώρα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Μία άμεση επαναξιολόγηση του σκευάσματος είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχει κίνδυνος μαζικής χορήγησης αδειών για καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών ανθεκτικών στο Glyphosat.

Αυτή με τη σειρά της θα οδηγούσε σε μία επικίνδυνη αύξηση της χρήσης του βλαβερού ζιζανιοκτόνου και στη Γερμανία.
-----------------------------------------------
Πηγή:  Greenpeace.de - Άρης Καλτιριμτζής
-----------------------------------------------