Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πρώτες ρωγμές στο μέτωπο των καταλήψεων

Να σταματήσουν οι καταλήψεις αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών σε πολλά τμήματα πανεπιστημίων. Εμμένουν στις διεκδικήσεις τους οι πανεπιστημιακοί, που απειλούν με πολύμορφες κινητοποιήσεις

Μειώνονται οι καταλήψεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετά τις εκκλήσεις να σταματήσουν για να μη χαθεί το εξάμηνο. Χτες οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις στο Πάντειο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο ΤΕΙ Πειραιά (σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών), στο ΤΕΙ Αθήνας (σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τροφίμων), στο πανεπιστήμιο της Αθήνας στο τμήμα Βιολογίας, όπως και στο Οικονομικό Θεσσαλονίκης. Στο Αριστοτέλειο, από τις 42 σχολές οι 33 τελούν ακόμη υπό κατάληψη.

Σε πολλές σχολές κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων φοιτητές και κυρίως όσοι βρίσκονται κοντά στο πτυχίο άσκησαν πίεση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις λέγοντας ότι δεν θέλουν να χάσουν τη χρονιά τους σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει φέρει σε αδιέξοδο τις οικογένειές τους και δεν υπάρχουν "πολυτέλειες" για παράταση του χρόνου σπουδών και του κόστους που συνεπάγεται αυτό.

Η διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, αλλά υπάρχει μια τάση ν΄ ανοίξουν οι σχολές προκειμένου να γίνουν οι εξετάσεις. Ηδη σε πολλές σχολές της Αθήνας (Θεολογία, Κοινωνική Θεολογία, Νοσηλευτική κ.α.), αλλά και σε άλλες σημαντικές σχολές σε όλη την Ελλάδα, όπως η Νομική Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής, αλλά και στο Ηράκλειο, στον Εβρο, στον Βόλο, στο Αιγαίο και στην Πελοπόννησο πραγματοποιούνται κανονικά οι εξετάσεις.

Χτες και η ΔΑΠ κάλεσε τους φοιτητές να κρατήσουν ανοιχτές τις σχολές. "Να συνεχίσουμε την προσπάθεια", τονίζεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, "με πολιτικά επιχειρήματα και μαζικές κινητοποιήσεις να πείσουμε για την αναγκαιότητα αλλαγής του νόμου Διαμαντοπούλου". Να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια ζήτησαν χτες και 225 καθηγητές του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις όμως απειλούν τώρα και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για μια σειρά περικοπών και κρατήσεων στους μισθούς τους, που, όπως λένε, είναι καθηλωμένοι από το 2004 με ελάχιστες ετήσιες αυξήσεις.

Οπως τόνισε χτες σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ, "οι αντοχές των πανεπιστημιακών δασκάλων έχουν εξαντληθεί και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης για να συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους - έργο ιδιαίτερα απαραίτητο και για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η οποιαδήποτε υπαναχώρηση της Πολιτείας προς την ακαδημαϊκή κοινότητα θα αντιμετωπισθεί με πολύμορφες κινητοποιήσεις".
----------------------------------
Πηγή: Έθνος-ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
----------------------------------