Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ευθύνες για την καταστροφή της σεμπρεβίβας

Μαθαίνουμε από δημοσίευση στο τελευταίο τεύχος των «Κυθηραϊκών» ότι η άγρια σεμπρεβίβα, σπάνιο είδος άγριου φυτού από την επεξεργασία του οποίου παρεμπιπτόντως ζουν «πάνω από μια ντουζίνα επιχειρηματίες», δέχεται τελευταίως επιθέσεις από επιτήδειους οι οποίοι, αντί να κόβουν τα άνθη επιλεκτικά και με ψαλίδι, ξεριζώνουν ολόκληρο το φυτό.

«Πριν λίγο καιρό στη Χώρα», συνεχίζει ο αρθρογράφος, «γέμισαν έναν κάδο με ξεριζωμένα φυτά», και αναρωτιέται, «Ποιος πρέπει να κάνει κάτι; Η Εγχώριος, η Εφορία ή ο... Θεός;». Η απάντηση είναι πολύ απλή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κάθε υπεύθυνος πολίτης (πόσο μάλλον η δημοτική αρχή) έχει καθήκον να ειδοποιεί άμεσα τις αστυνομικές αρχές για τα περαιτέρω.

Και τούτο διότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του Νόμου 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ Α? 160/15-16.10.1986), «Τα είδη της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας προστατεύονται και διατηρούνται μαζί με τη βιοκοινότητα και το βιότοπο ή οικότοπό τους, ως βιογενετικά αποθέματα και ως συστατικά στοιχεία των οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερα προστατεύονται και διατηρούνται είδη που είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση, είδη των οποίων ο πληθυσμός, χωρίς να διατρέχει άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης, εμφανίζει τάση μείωσης λόγω υποβάθμισης των βιοτόπων του είδους ή υπερεκμετάλλευσής του, καθώς και είδη που έχουν ιδιαίτερη οικολογική, επιστημονική, γενετική, παραδοσιακή ή οικονομική αξία».

Εφόσον λοιπόν είναι γνωστός ο δράστης, δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. Οι ποινικές κυρώσεις που αναφέρει ο ίδιος νόμος συμπεριλαμβάνουν φυλάκιση τριών μηνών έως δύο χρόνια και χρηματική ποινή. Σε καλή μεριά, ευχόμαστε.

Για να μη γίνει η ταπεινή σεμπρεβίβα θλιβερό σύμβολο του τρόπου με τον οποίον οι Νεοέλληνες αντιλαμβάνονται την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου: αρπάζω ότι μπορώ, αφήνω μαύρη γη πίσω μου και ας βγάλουν τα μάτια τους οι άλλοι.

-----------------------
Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 9/9/2011