Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η παράταση της κατάθεσης δικαιολογητικών για την ειδική ελαιοκομική στήριξη, καθώς και ο καθορισμός ανώτατου ορίου μετακινήσεων εκτός έδρας των εκτιμητών ΕΛΓΑ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων/νου Σκανδαλίδη (177145/14.07.2011, ΦΕΚ Β 1610), παρατείνεται έως 31 Ιουλίου 2011, η ημερομηνία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών στον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π, από τους εγκεκριμένους Φορείς Πιστοποίησης, τους νόμιμους εκπροσώπους των ελαιοτριβείων και των επιχειρήσεων μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς, προκειμένου οι παραγωγοί ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς να καταστούν δικαιούχοι της ειδικής στήριξης, για την ελαιοκομική περίοδο 2010-2011.


Επίσης στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού κ. Σκανδαλίδη με την οποία καθορίζεται το ανώτατο όριο αριθμού επιτρεπομένων κατ’ έτος ημερών κίνησης εκτός έδρας των τακτικών υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, αλλά και εγκρίνεται η υπέρβαση του ορίου αυτού μόνο για το έτος 2011.

Όσον αφορά την υποβολή δικαιολογητικών στον ΟΠΕΓΕΠ:

1. Οι ενταγμένοι στο Μητρώο του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. Φορείς Πιστοποίησης του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, βάσει των εθνικών προτύπων της σειράς AGRO 2 και οι εγκεκριμένοι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας, υποχρεούνται να υποβάλλουν, κατά περίπτωση, τα εξής:

Ηλεκτρονικό αρχείο (σε μορφή EXCEL) με τα στοιχεία των πιστοποιημένων παραγωγών, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Α

Τα σχετικά Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης για την τήρηση του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

Ηλεκτρονικό αρχείο (σε μορφή EXCEL) με τον κωδικό αριθμό των πιστοποιητικών συμμόρφωσης για την τήρηση της βιολογικής μεθόδου στην ελαιοκαλλιέργεια, ανά επιχειρηματία/δικαιούχο παραγωγό

2. Οι πιστοποιημένες από τον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ελαιολάδου ή επιτραπέζιας ελιάς ΠΟΠ ή ΠΓΕ (ελαιοτριβεία και επιχειρήσεις μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς), υποχρεούνται να υποβάλλουν, τα εξής:

Ηλεκτρονικό αρχείο (σε μορφή EXCEL) των συνεργαζόμενων παραγωγών, σύμφωνα με το Υπόδειγμα Β

Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ISO 22000:2005

Υπεύθυνη Δήλωση του νόμιμου εκπρόσωπου της επιχείρησης, στην οποία θα αναφέρονται τα εξής: «Δηλώνω υπεύθυνα ότι οι ελαιοπαραγωγοί που περιλαμβάνονται στο Υπόδειγμα Β έχουν προσκομίσει Υπεύθυνες Δηλώσεις στο ελαιοτριβείο μου, με τα προβλεπόμενα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, κωδικός ΟΣΔΕ, αριθμός ελαιοδένδρων, περιοχή αγροτεμαχίων κλπ.) και βρίσκονται στη διάθεση του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. οποτεδήποτε ζητηθούν».

Λεπτομέρειες για τη χορήγηση της ειδικής στήριξης περιλαμβάνονται στον Οδηγό Εφαρμογής (πατήστε εδώ για να το διαβάσετε) που έχει εκδώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ΄ αριθμ. 263343 (ΦΕΚ Β 778/04.06.2010) Υπουργική Απόφαση.

Εκτιμητές ΕΛΓΑ

Στο ίδιο ΦΕΚ δημοσιεύεται η απόφαση του υπουργού με την οποία καθορίζεται το ανώτατο όριο αριθμού επιτρεπομένων αλλά εγκρίνεται και η υπέρβαση των κατ’ έτος ημερών κίνησης εκτός έδρας των τακτικών υπαλλήλων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) − Ν.Π.Ι.Δ. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που κινούνται για τις εργασίες εκτίμησης των ζημιών, στη φυτική παραγωγή, στο ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, που προκαλούνται από φυσικά αίτια και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με δικαίωμα αποζημίωσης, για εκτέλεση υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει η απόφαση:

1. Καθορίζουμε το ανώτατο όριο αριθμού επιτρεπομένων κατ’ έτος ημερών κίνησης εκτός έδρας των τακτικών υπαλλήλων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) − Ν.Π.Ι.Δ. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που κινούνται για τις εργασίες εκτίμησης των ζημιών, στη φυτική παραγωγή, στο ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, που προκαλούνται από φυσικά αίτια και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με δικαίωμα αποζημίωσης, για εκτέλεση υπηρεσίας, ως εξής:

α. Υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ του κλάδου ΠΕ1 Γεωπόνων μέχρι 60 ημέρες.

β. Υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ του κλάδου ΠΕ2 Κτηνιάτρων μέχρι 60 ημέρες.

γ. Υπάλληλοι της κατηγορίας TE του κλάδου ΤΕ3 Τεχνολόγων Γεωπονίας μέχρι 60 ημέρες.

δ. Υπάλληλοι της κατηγορίας ΔΕ του κλάδου ΔΕ6 Οδηγών μέχρι 60 ημέρες.

ε. Υπάλληλοι ανεξαρτήτου κατηγορίας και κλάδου, που δεν κατονομάζονται ρητά στην απόφαση αυτή,
μέχρι 30 ημέρες.

στ. Κατ’ εξαίρεση υπάλληλοι όλων των κατηγοριών και κλάδων του ΕΛ.Γ.Α. που ασκούν καθήκοντα Επιθεωρητή ή συμμετέχουν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια ή σε πάσης φύσεως Επιτροπές καθώς και στο έργο της συλλογής χαλαζομέτρων στο πλαίσιο του αντιχαλαζικού προγράμματος του ΕΛ.Γ.Α., μέχρι 60 ημέρες.

Ειδικά για το έτος 2011, στα ανωτέρω τιθέμενα όρια περιλαμβάνονται και οι ημέρες μετακίνησης των προαναφερθέντων υπαλλήλων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 1/1/2011 μέχρι και τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

2. Ορίζουμε το κατά μήνα ανώτατο όριο επιτρεπομένων ημερών εκτός έδρας των ανωτέρω υπαλλήλων μέχρι πέντε (5) ημέρες.

Έγκριση υπέρβασης για το 2011

Για το έτος 2011, δόθηκε το ποσό των 932.000 ευρώ, με το οποίο γίνεται η έγκριση της υπέρβασης του ανωτέρου ανωτάτου ορίου αριθμού επιτρεπομένων ημερών εκτός έδρας μετακινήσεων υπαλλήλων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α. − Ν.Π.I.A.). Συγκεκριμένα:

1) Εγκρίνουμε την υπέρβαση του ανώτατου ορίου αριθμού επιτρεπομένων κατ’ έτος ημερών εκτός έδρας μετακινήσεων των τακτικών υπαλλήλων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α. − Ν.Π.Ι.Δ. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου για το έτος 2011, που κινούνται για τις εργασίες εκτίμησης των ζημιών, στη φυτική παραγωγή, στο ζωικό και πάγιο κεφάλαιο, που προκαλούνται από φυσικά αίτια και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με δικαίωμα αποζημίωσης, για εκτέλεση υπηρεσίας, ως εξής:

α) Υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ του κλάδου ΠΕ1 Γεωπόνων μέχρι εξήντα (60) ημέρες.

β) Υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ του κλάδου ΠΕ2 Κτηνιάτρων μέχρι ογδόντα (80) ημέρες.

2. Ορίζουμε το κατά μήνα ανώτατο όριο επιτρεπομένων ημερών εκτός έδρας των υπαλλήλων των κλάδων ΠΕ1 Γεωπόνων και ΠΕ2 Κτηνιάτρων μέχρι 20 ημέρες.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, λόγω της ιδιομορφίας των εργασιών που εκτελούνται από τους υπαλλήλους των κλάδων ΠΕ1 Γεωπόνων και ΠΕ2 Κτηνιάτρων (εκτιμήσεις ζημιών φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου), οι οποίες δεν είναι δυνατόν να προγραμματιστούν εκ των προτέρων λόγω των απρόβλεπτων σε έκταση και ένταση καιρικών φαινομένων, επιτρέπεται ο συμψηφισμός των κατά μήνα ημερών εκτός έδρας ώστε οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας κάποιων μηνών που δεν έγιναν να μεταφερθούν σε άλλο μήνα.

3. Οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου καθώς και οι υπηρετούντες με πρακτική άσκηση στον ΕΛ.Γ.Α., που έχουν προσληφθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχουν διατεθεί στον ίδιο Οργανισμό θα ακολουθούν, ανάλογα με την ειδικότητα τους, τα ανωτέρω αντίστοιχα, κατά κατηγορία και κλάδο, όρια αριθμού ημερών εκτός έδρας.

---------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------