Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Να υπογράφουν για άδειες χρήσης αρδευτικού νερού οι γεωτεχνικοί των ΑΣΟ ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Την δυνατότητα να συντάσσουν και να υπογράφουν, στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου και της εξειδίκευσής τους, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά που συνοδεύουν τις αιτήσεις έκδοσης αδειών χρήσης αρδευτικού νερού για τους αγρότες, οι γεωτεχνικοί που απασχολούνται σε Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις ζητά ο γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Ιωάννης Τσιφόρος, με επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τονίζει, οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι χρονοβόρες και ιδιαίτερα κοστοβόρες για τους αγρότες, και με δεδομένη τη δεινή οικονομική τους κατάσταση κρίνεται απόλυτα αναγκαίο να υπάρξει σαφής νομοθετική ρύθμιση.

Αναλυτικότερα, η επιστολή του κ. Τσιφόρου απευθύνεται προς τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, κ. Γ. Κανελλόπουλο, και την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, κα. Γ. Μπαζώτη, ενώ κοινοποιείται και στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με το καθεστώς της πολλαπλής συμμόρφωσης (ΦΕΚ 509/Β/24.4.2010) οι αγρότες θα πρέπει να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη χρήση του αρδευτικού νερού (άδειες χρήσης κ.λ.π.) ενώ παράλληλα προβλέπονται ποινές περικοπής των άμεσων ενισχύσεων για όσους δεν συμμορφώνονται.

Όπως είναι γνωστό οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται τόσο για την έκδοση νέων, όσο και για την ανανέωση υφιστάμενων αδειών χρήσης νερού είναι χρονοβόρες και ιδιαίτερα κοστοβόρες για τους αγρότες με δεδομένη και τη δεινή οικονομική τους κατάσταση.

Κατά συνέπεια οι παραπάνω ενέργειες δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μεμονωμένα από κάθε αγρότη λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό κόστος, τις καθυστερήσεις που ενδεχόμενα θα προκύψουν καθώς και θέματα αξιοπιστίας του αποτελέσματος.
Με δεδομένο, ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και αρκετοί πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί απασχολούν σημαντικό αριθμό γεωτεχνικών, κρίνεται απόλυτα αναγκαίο να υπάρξει σαφής νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί η δυνατότητα στους επιστήμονες αυτούς να συντάσσουν και υπογράφουν (στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου και της εξειδίκευσής τους) τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, που συνοδεύουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις αιτήσεις για την έκδοση των αδειών χρήσης αρδευτικού νερού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιτρέψει στους Φορείς των παραγωγών να παρέμβουν αποφασιστικά στην υλοποίηση των σχετικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, τεχνικό, χρονικό) με σημαντικά οφέλη για τους ενδιαφερόμενους αγρότες».
----------------------------
Πηγή: paseges.gr
----------------------------