Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Εως 1 Αυγούστου η αποδοχή της προσφοράς της ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών

ΜΕΧΡΙ την 1η Αυγούστου πρέπει να δηλώσουν την αποδοχή της προσφοράς της ΔΕΗ οι επαγγελματίες αγρότες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 100 kW. Η ρύθμιση αφορά όσους αγρότες έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης από τη ΔΕΗ από 1.2.2011 και μετά.



Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο της ΔΕΗ, η αρμοδιότητα υπογραφής των Συμβάσεων Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των κατ' επάγγελμα αγροτών θα μεταφερθεί από τον ΔΕΣΜΗΕ στις αρμόδιες τοπικές, ανά νομό, μονάδες δικτύου της ΔΕΗ ως εξής:

• Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ'Α επάγγελμα αγροτών οι οποίοι έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΣΜΗΕ μέχρι 31/1/2011 θα γίνει στον ΔΕΣΜΗΕ.

• Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ' επάγγελμα αγροτών οι οποίοι έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στον ΔΕΣΜΗΕ από 1/2/2011 και εντεύθεν θα γίνει στις αρμόδιες περιοχές ΔΕΗ χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή φακέλου.

• Η υπογραφή των Συμβάσεων Πώλησης των κατ'Α επάγγελμα αγροτών οι οποίοι είτε θα λάβουν εφεξής Προσφορά Σύνδεσης από τη ΔΕΗ, είτε έχουν λάβει Προσφορά Σύνδεσης και δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση για την υπογραφή Σύμβασης Πώλησης στον ΔΕΣΜΗΕ, θα γίνει στις αρμόδιες Περιοχές ΔΕΗ. Λεπτομέρειες ως προς τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ανωτέρω, καθώς και ως προς τη διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτημάτων θα παρασχεθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Εξάλλου οι κατ' επάγγελμα αγρότες οι οποίοι έχουν λάβει Προσφορά Σύνδεσης από τη ΔΕΗ από 1/2/2011 και εντεύθεν ή θα λάβουν εφεξής και ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων θα πρέπει προ της λήξης της διάρκειας ισχύος της Προσφοράς Σύνδεσης να προβούν στα εξής:

• Στην έγγραφη αποδοχή της προσφοράς σύνδεσης με ταυτόχρονη κατάθεση αιτήματος σύναψης Σύμβασης Σύνδεσης.

• Στην προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων και στοιχείων για την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης.

• Στην προσκόμιση εγγυητικής επιστολής αορίστου διάρκειας ή τουλάχιστον διετούς διάρκειας από τραπεζικά ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα ύψους 150 ευρώ/kW, καθώς και επιστολής καταρχήν ενδιαφέροντος τράπεζας ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος για τη χρηματοδότηση της επένδυσης.

Οι κατ' επάγγελμα αγρότες οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει όλα τα ανωτέρω απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία θα προχωρήσουν στην καταβολή των δαπανών σύνδεσης, ταυτόχρονα με την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης και στη συνέχεια η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη μελέτη και κατασκευή των έργων σύνδεσης.

Οι κατ' επάγγελμα αγρότες που αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους μη οφειλόμενους σε υπαιτιότητά τους να προσκομίσουν εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία –καθυστέρηση έκδοσης της Eγκρισης Εργασιών για την οποία είχε εγκαίρως υποβληθεί αίτηση στην αρμόδια Πολεοδομία, καθυστέρηση έκδοσης απόφασης ΕΠΟ εφόσον απαιτείται, καθυστέρηση έκδοσης επιστολής κατ' αρχήν ενδιαφέροντος τράπεζας κ.λπ.)– θα μπορούν να υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης χωρίς ταυτόχρονη καταβολή των δαπανών σύνδεσης, με υποχρεωτική όμως κατάθεση της εγγυητικής επιστολής. Στις περιπτώσεις αυτές οι Συμβάσεις Σύνδεσης θα προβλέπουν προθεσμία τριών (3) μηνών από την ημερομηνία υπογραφής τους για την υποβολή των ελειπόντων εγγράφων και στοιχείων και την καταβολή των δαπανών σύνδεσης.

Μετά την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των ανωτέρω, οι συμβάσεις θα ενεργοποιούνται και τότε η ΔΕΗ θα προχωρά στη μελέτη και κατασκευή των έργων σύνδεσης.

Σε όλες τις περιπτώσεις άπρακτης παρέλευσης της εκάστοτε εξάμηνης διάρκειας ισχύος των Προσφορών Σύνδεσης που εκδόθηκαν σε ημερομηνίες μεταγενέστερες της 31 Ιανουαρίου 2011 ή θα εκδοθούν εφεξής, χωρίς την υπογραφή Σύμβασης Σύνδεσης με έναν από τους δύο ανωτέρω τρόπους, οι Προσφορές Σύνδεσης θα παύσουν να ισχύουν και αι σχετικοί φάκελοι θα τεθούν στο αρχείο χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Ομοίως θα λύονται αυτομάτως και χωρίς άλλη ειδοποίηση σι Συμβάσεις Σύνδεσης που θα συναφθούν χωρίς ταυτόχρονη καταβολή των δαπανών σύνδεσης μετά την άπρακτη παρέλευση της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας και οι σχετικοί φάκελοι θα τίθενται στα αρχείο. Στις περιπτώσεις αυτές οι κατατεθείσες εγγυητικές επιστολές θα επιστραφούν στους ενδιαφερόμενους.

Οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 θα ισχύσουν και για τις αιτήσεις επαγγελματιών αγροτών των οποίων οι Προσφορές Σύνδεσης έχουν ήδη λήξει ή πρόκειται να λήξουν μέχρι την 31 Ιουλίου 2011, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσέλθουν για την υπογραφή Συμβάσεων Σύνδεσης μέχρι την 1η Αυγούστου 2011. Σε διαφορετική περίπτωση οι Προσφορές Σύνδεσης θα παύσουν να ισχύουν και οι σχετικοί φάκελοι θα τεθούν στο αρχείο χωρίς άλλη ειδοποίηση.
---------------------------
Πηγή: express.gr
--------------------------