Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Μεγάλα Σχέδια βελτίωσης: Ηλεκτρονική καταχώρηση μόνο βασικών στοιχείων της αίτησης μέχρι 20 Ιουλίου, ενώ η πλήρης αίτηση σε έντυπη μορφή ταχυδρομικά μέχρι 25 Αυγούστου

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ αργά το απόγευμα της Δευτέρας (11 Ιουλίου), προβαίνει σε ορισμένες ακόμα ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στην υποβολή αιτήσεων για τα Μεγάλα Σχέδια βελτίωσης (Μέτρο 121 ΠΑΑ).

Συγκεκριμένα, ανακοινώνει ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης με την καταχώρηση μόνο των εξής δεδομένων του υποψηφίου: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, Περιφέρεια, κατηγορία δικαιούχου (νέοι γεωργοί, καπνοπαραγωγοί, αγελαδοτρόφοι, λοιποί δικαιούχοι), επενδυτική ενότητα (φυτική, ζωική) και ενδεικτικό προϋπολογισμό.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα παραμείνει ανοικτό για καταχώρηση των λοιπών δεδομένων και μετά την ημερομηνία αυτή. Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης σε έντυπη μορφή θα γίνεται μέχρι και τις 25 Αυγούστου μόνο ταχυδρομικώς ή με ταχυμεταφορά.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών, σχετικά με την υποβολή Αιτήσεων Ενίσχυσης στο Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων»/ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ, ανακοινώνει ότι:

1.Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα λειτουργίας του κεντρικού Server της ΜΟΔ και δεν υφίσταται οποιοδήποτε πρόβλημα με τα δεδομένα που είχαν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής μέχρι την Πέμπτη 07/07/2011 και ώρα 4:00 μ.μ.

2.Η ηλεκτρονική οριστικοποίηση των αιτήσεων ενίσχυσης ολοκληρώνεται μέχρι τις 20/07/2011 με την καταχώρηση μόνο των εξής δεδομένων του υποψηφίου: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, Περιφέρεια, κατηγορία δικαιούχου (νέοι γεωργοί, καπνοπαραγωγοί, αγελαδοτρόφοι, λοιποί δικαιούχοι), επενδυτική ενότητα (φυτική, ζωική) και ενδεικτικό προϋπολογισμό. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα παραμείνει ανοικτό για καταχώρηση των λοιπών δεδομένων και μετά την ημερομηνία αυτή.

3.Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης σε έντυπη μορφή θα γίνεται μέχρι και τις 25/08/2011, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 17 της ΥΑ 146/12-01-2011 (μόνο ταχυδρομικώς ή με ταχυμεταφορά).

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του ΠΑΑ προβαίνει στις ανωτέρω ρυθμίσεις, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα θεσμικών φορέων των αγροτών, με στόχο να ολοκληρωθεί εγκαίρως η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων, ώστε να μην επηρεαστούν οι χρόνοι αξιολόγησης και έγκρισής τους.

Στη Βουλή οι επισημάνσεις της ΠΟΣΓ για τα προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των Σχεδίων Βελτίωσης

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, σχετικά με τις επισημάνσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) για τα προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των Σχεδίων Βελτίωσης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΠΟΣΓ, βρισκόμαστε ελάχιστο χρόνο πριν την εκπνοή και της παράτασης υποβολής προτάσεων στο μέτρο 121 (μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης) και η φόρμα ηλεκτρονικής υποβολής εξακολουθεί να έχει προβλήματα:

1. Δεν εκτυπώνει το σύνολο των πινάκων. Αυτό σημαίνει ότι αφενός δεν μπορεί ο μελετητής να επιβεβαιώσει τα γραφόμενά του και αφετέρου ότι υπάρχουν προβλήματα στη φόρμα που δεν έχουν ακόμα διορθωθεί.

2.Κανείς δεν γνωρίζει αν η σημερινή μορφή είναι η τελική μορφή ή αν θα υπάρξουν αλλαγές-συμπληρώσεις στο μέλλον: Μετά την τελευταία παράταση, η φόρμα έκλεισε για 5 ημέρες και συμπληρώθηκε με επιπλέον πεδία που αναγκάζουν τους μελετητές για εκ νέου συμπλήρωση των ήδη ολοκληρωμένων φακέλων. Παρόλα αυτά, πίνακες που είναι σίγουρο ότι θα ζητηθούν για την αξιολόγηση, όπως ο πίνακας "κατάλογος δικαιολογητικών τεκμηρίωσης της επιλεξιμότητας της Αίτησης Ενίσχυσης" δεν ενημερώνονται από τη φόρμα και δεν υπάρχει τρόπος να συμπληρωθούν άμεσα.

3.Δεν υπάρχει εγχειρίδιο με οδηγίες συμπλήρωσης: Έγιναν κάποιες συναντήσεις ανά την Ελλάδα για διευκρινήσεις πάνω στο νόμο, αλλά δεν έγινε καμία απολύτως μνεία για τη συμπλήρωση της φόρμας. Οι υπέυθυνοι για την ενημέρωση από το ΥΠΑΑΤ δήλωναν άσχετοι ενώ ο υπεύθυνος για την κατασκευή της φόρμας δεν ήταν παρόν σε καμία ενημέρωση. Έτσι, χωρίς να υπάρχει η τελική μορφή της φόρμας ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες απορίες για τον τρόπο συμπλήρωσης δεν έγινε ποτέ συζήτηση.

4.Το σύστημα έχει αρχίσει "να δοκιμάζεται": Όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής όλο και πιο συχνά το σύστημα "κολλάει στιγμιαία" (για λίγο προς το παρόν) και οι τελικές ταχύτητες μειώνονται.

Η ΠΟΣΓ, τέλος, προτείνει σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τα μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να αρχίσει άμεσα η αξιολόγησή τους.

Δηλώσεις Καρασμάνη

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ., βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η νέα, πολλοστή παράταση, που δόθηκε για τις 25 Αυγούστου, στην υποβολή των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζωτικά θέματα όπως οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Mε τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η «Οδύσσεια» των αγροτών υποψηφίων επενδυτών, που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, οπότε και εκδόθηκε η πρώτη υπουργική απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας και αναβολών, επακολούθησαν οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των υπουργικών αποφάσεων, οι αλλαγές των κριτηρίων αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, με αποκορύφωμα τη μη λειτουργία της ειδικής ιστοσελίδας του υπουργείου, μέσω της οποίας υποχρεωτικά οι υποψήφιοι επενδυτές πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Σε μια περίοδο που η χώρα, αλλά και ιδιαίτερα ο αγροτικός τομέας, έχουν απόλυτη ανάγκη την αναστροφή του κλίματος αποεπένδυσης και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η επιπολαιότητα, ο ερασιτεχνικός και η ανικανότητα της κυβέρνησης αποτελούν τροχοπέδη για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος στην ύπαιθρο».
----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------