Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Στου "Φάβα το Λιοτρίβι"

Στου "Φάβα το Λιοτρίβι"στα Μητάτα, το Σάββατο 23 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της Παρουσίασης-προβολής των τοπικών προϊόντων των Κυθήρων.

Πρόκειται για ένα παλιό λιοτρίβι, το οποίο η Ελένη Πρωτοψάλτη κληρονόμησε αποό το προπάππου της και το ανακαίνησε με πολύ γούστο και μεράκι.

Σε αυτόν τον χώρο με το υπέροχο προαύλιο, λειτουργούν οι παλιοί χώροι ως εκθεσιακοί. Ακόμη λειτουργούν ένα μικρό καφενεδάκι και ένα μαγαζάκι, όπου μπορεί κανείς να βρεί όλα τα αγνά, πεντανόστιμα Κυθηραϊκά προϊόντα και πρώτες ύλες, όπως το χοντρό τσιριγώτικο αλάτι, την μοσχομυρωδάτη ρίγανη, το τραγανό λαδοπαξίμαδο, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μαρμελάδες, φατουράδα διαφόρων γεύσεων, σεμπρεβίβες, το ρευστό χρυσάφι του νησιού μας, το θυμαρίσιο μέλι μας, τσιριγώτικα κρασιά, τυριά, κονσερβοποιημένα προϊόντα και δεκάδες άλλα καλούδια.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι παραγωγοί του νησιού για τα προϊόντα τους, όπως ο κ. Εμμανουήλ για την φατουράδα, ο κ. Τζωρτζόπουλος για το ελαιόλαδο, ο κ. Κορωναίος για το λαδοπαξίμαδο.

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν προβολή διαφανειών σχετικών με τα Κυθηραϊκά προϊόντα και είχαν την ευχαρίστηση να γευθούν τα περισσότερα από αυτά.

Στο τέλος έγινε επίδειξη μαγειρικής με μεσογειακά πίατα από ταλαντούχο σέφ με αγνά υλικά Κυθήρων.

Εντύπωση προκάλεσε η σαλάτα καρπουζιού με κρεμμύδι, τριμμένο λαδοπαξίμαδο, φέτα, ελαιόλαδο και σάλτσα πέστο.

Ήταν μια βραδιά με ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς ο κ. Γιάννης πρωτοψάλτης, ο παραγωγός μελιού που εφέτος βραβεύθηκε από τον Γαστρονόμο, μαζί με άλλους Κυθήριους παραγωγούς, όπως ο κ. Τζωρτζόπουλος από τον Καραβά για το ελαιόλαδο {βλέπε παλαίότερες αναρτήσεις της σελίδας μας}, παρουσίασε τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής του μελιού με την σπα΄τουλα κα κατόπιν σε βαρέλι με την μέθοδο της φυγοκέντρησης.

Στο "Φάβα Λιοτρίβι" συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις και σήμερα Κυριακή 24 Ιουλίου πάντα με ελεύθερη είσοδο.


------------------------------------------------------------------------------
Εβίτα - Φωτογραφίες Foto Evita- Video επιμέλεια Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------------------------------------------------