Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Βάψιμο κυψελών - Υλικά και οδηγίες

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να βάψετε τις κυψέλες σας. Εδώ ακολουθεί απλά μια πρόταση δοκιμασμένη, σχετικά εύκολη και οικονομική με καλά αποτελέσματα.
 
 Υλικά 
  • Κόλλα Ατλακόλ
  • Γυαλόχαρτο 80άρι
  • Αντισκωριακό (μίνιο) για τη βάση (2 χέρια)
  • Λινέλαιο ωμό Αγγλίας (1 χέρι)
  • Υδατοδιαλυτή ριπολίνη («λαδομπογιά νερού») (2 χέρια)
  • Υδατοδιαλυτό ανάλογο αστάρι (βελατούρα) νερού (1 χέρι)
  • Βούρτσα 3 ιντσών
  • Λαδομπογιές μικρές ή σπρέι
  • Πλέγμα με άνοιγμα μικρότερο των 3 χιλιοστών
  • Νέφτι
  • Σπάτουλα
  • Δίχαλα καρφωτικά
  • Αρίδα χοντρή
  • Λαμαρινόβιδες Νούμερο 9 (περίπου 5 χιλιοστών)
 
Για να γίνει η δουλειά ευκολότερα, στοιβάζουμε (ντανιάζουμε) τους ορόφους μόνο όλους μαζί, τα καπάκια όλα μαζί και χωριστά βάζουμε τις βάσεις.
 
Αρχικά θα χρειαστεί να καλύψουμε τις πιθανές χαραμάδες με στόκο με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Έτσι θα χρειαστεί να προμηθευτούμε ξυλόστοκο. Εναλλακτικά και με πολύ καλά αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξυλόκολα (ατλακόλ) σε μίξη με πριονίδι έτσι που να φτιάξουμε ένα μίγμα αρκετά στερεό αλλά και να δουλεύεται κατάλληλα.

Σπατουλαρουμε όσα σημεία χρειάζονται και αφού στεγνώσει θα χρησιμοποιήσουμε το γυαλόχαρτο (κατά προτίμηση νούμερο 80) για να κάνουμε τη συγκεκριμένη επιφάνεια λεία.
 
Τις βάσεις θα χρειαστεί να τις κόψουμε από κάτω με τη βοήθεια της σέγας.
 
Αυτό θα επιτρέψει στο μελίσσι να αερίζεται ικανοποιητικά πράγμα πολύ σημαντικό για την περίοδο του καλοκαιριού, στις μεταφορές αλλά και κατά τον χειμώνα.
 
Φροντίζουμε να γίνουν οι τρύπες στο πίσω μέρος της βάσης και όχι προς την είσοδο γιατί θα τις κλείσουν οι μέλισσες με πρόπολη.
 
Τοποθετούμε πλέγμα σκληρό με άνοιγμα μικρότερο των 3 χιλιοστών με τη βοήθεια δίχαλων καρφωτικών για να καλύψουμε το άνοιγμα.
 
Θα ακολουθήσει επίστρωση με λινέλαιο (ωμό Αγγλίας) με το οποίο περνάμε ένα χέρι. Αν θελήσουμε να κάνουμε και δεύτερη στρώση είναι καλό να γνωρίζουμε πως θα αργήσει αρκετές μέρες να στεγνώσει για να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο.
 
Μετά το ένα χέρι με λινέλαιο, την επόμενη μέρα μπορούμε να βάλουμε το χρώμα που κύριο σκοπό έχει να προστατέψει το ξύλο από την εκτεθειμένη βάση στο νερό, υγρασία χώμα κ.α. Για το σκοπό αυτό για το κάτω τμήμα της βάσης το οποίο είναι και το περισσότερο εκτεθειμένο θα χρησιμοποιήσουμε αστάρι μετάλλου (αντισκωριακό, μίνιο) με το οποίο θα κάνουμε 2 χέρια.
 
Τα πλαϊνά μέρη της βάσης μπορούν να βαφτούν με τα ίδια μέσα όπως οι όροφοι και τα καπάκια. Δηλαδή θα χρειαστούμε ένα χρώμα και την βάση του που θα μπει πριν από αυτό.
 
Ένα πολύ αποτελεσματικό και σχετικά φιλικό είναι η υδατοδιαλυτή ριπολίνη (αυτό που είναι και γνωστό ως λαδομπογιά νερού). Την βάση του (αστάρι) την περνάμε ένα χέρι ενώ το χρώμα (οποιοδήποτε χρώμα αλλά για ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο λευκό) 2 χέρια.
 
Αυτό που έχει σημασία είναι να διαφοροποιούνται τα χρώματα στις εισόδους και για να το επιτύχουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαδομπογιές και να βάψουμε τη μία μόνο μπροστινή πλευρά ολόκληρη, να βάψουμε ένα τμήμα της με διαφορετικά χρώματα ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε σπρέι, κάνοντας ότι σχέδια θέλουμε εμείς.
 
Θα χρειαστούμε επίσης βίδες για να τοποθετήσουμε τους μεντεσέδες και αν επιλέξουμε την κινητή βάση να την «δέσουμε» με τον όροφο με τη βοήθεια ελάσματος θα πρέπει να προμηθευτούμε λαμαρινόβιδες χοντρές νούμερο 9 (πλάτους περίπου 5 χιλιοστών).
 
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
----------------------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
----------------------------------