Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ακτοπλοΐα: Η ΠΝΟ «κάνει κράτει» μέχρι τα τέλη Αυγούστου για το συνταξιοδοτικό

«Αδεια απόπλου» για όλο το καλοκαίρι στα πλοία και τους ταξιδιώτες έδωσε, χθες, η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Με ψήφους 10-5, η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε να δώσει πίστωση χρόνου μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει τις απαιτούμενες, όπως αναφέρει, λύσεις στα συνταξιοδοτικά θέματα, που απασχολούν τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες, προκαλώντας και αισθήματα ανακούφισης στους εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που ζητούν λίγες ημέρες ξεκούρασης στα νησιά, εν όψει του θέρους.

Η απόφαση αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από τον ακτοπλοϊκό κλάδο, εκπρόσωποι του οποίου σημείωναν, τις προηγούμενες ημέρες, ότι η Ομοσπονδία έχει κατά βάση δίκαιο στα αιτήματά της σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ Ωστόσο -πρόσθεταν- μία απεργία στη μέση της θερινής περιόδου θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο και, βέβαια, σε βάρος των επιβατών και της νησιωτικής οικονομίας.

Η ΠΝΟ έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία, που της επιτρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις γενικότερες συνθήκες και προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και ο κάθε πολίτης, ο οποίος υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες που δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, επισημαίνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Η διοίκηση της ΠΝΟ, στη χθεσινή συνεδρίασή της, εκτίμησε τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον αναπλ. υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη, την Πέμπτη το απόγευμα.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία έθεσε στον υπουργό όλα τα κυρίαρχα και πρώτης προτεραιότητας ζητήματα που απασχολούν τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους και, ειδικότερα, τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων που προκάλεσε το άρθρο 44 του Ν. 3986/2011 αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος των πόρων του ΝΑΤ και την επερχόμενη κατάργησή του με την υπαγωγή του από 1/1/2013 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (άρθρο 27 Ν. 3863/2010), ζητώντας άμεσες λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν.

Η διοίκηση διαπίστωσε, κατά πλειοψηφία, την πρόθεση του υπουργού να σταθεί αρωγός στα προβλήματα που ανέπτυξε η Ομοσπονδία και, ως εκ τούτου, αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει απεργιακή κινητοποίηση εντός του Ιουλίου 2011. Η ΠΝΟ θα επανεξετάσει τη θέση της «περί τα τέλη Αυγούστου».

Ρεαλιστική προσέγγιση

Σε δήλωσή του, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως το πρόβλημα του ΝΑΤ ούτε εύκολο είναι ούτε μπορεί να λυθεί μεμιάς.

Απαιτούνται ρεαλιστικές, βιώσιμες και ολιστικές προσεγγίσεις, ενώ φυσικά δεν χρειάζονται σπασμωδικές και εν θερμώ αποφάσεις, οι οποίες θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην επιβατηγό ναυτιλία και κατ' επέκταση στον ελληνικό τουρισμό.
----------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
----------------------------