Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μύγα ληστής στα μελίσσια..

Τα έντομα στην οικογένεια δίπτερων Asilidae κοινώς ονομάζονται μύγες ληστές. Η οικογένεια Asilidae περιέχει περίπου 7.100 είδη σε όλο τον κόσμο που έχουν αναγνωριστεί.


Όλες οι μύγες ληστές έχουν προβοσκίδα, αγκαθωτά πόδια, ένα πυκνό μουστάκι απο τρίχες στο πρόσωπο (mystax), και 3 απλά μάτια (ocelli) σε ένα χαρακτηριστικό σχέδιο μεταξύ των δύο μεγάλων ματιών τους. το "μουστάκι" βοηθά στην προστασία του κεφαλιού και το προσώπου, όταν συναντά το θήραμα έτοιμο για άμυνα.

Οι κεραίες είναι μικρές, 3 τμημάτων, μερικές φορές με τρίχες που μοιάζουν με τη δομή που ονομάζεται "arista".

Η κοντή, ισχυρή προβοσκίδα χρησιμοποιείται για να καρφώσει και να εμβολιάσει θύματα με το σάλιο που περιέχει νευροτοξικές και πρωτεολυτικά ένζυμα που το παραλύουν και έπειτα να φάει το εσωτερικό. Η μύγα ρουφάει τότε το υγροποιημένο γεύμα μέσα από την προβοσκίδα.

Πολλά είδη έχουν λεπτές και μακριές κοιλιες, μερικές φορές σαν ένα σπαθί. Άλλες είναι χοντρόσωμες και μιμούνται τους κηφήνες.

Οι ενήλικες μύγες ληστές κάνουν  επίθεση και σε άλλες μύγες καθώς και σε σκαθάρια, πεταλούδες, σκώρους, διάφορες μέλισσες, μυρμήγκια, δρακόμυγες , σφήκες, ακρίδες, και μερικές αράχνες.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε μία σύντομη επαφή με μία τέτοια μύγα-ληστή.

Μία ζεστή μέρα του Ιούνη με έντονο δυνατό άνεμο παρατήρησα μια επιδρομή απο μύγες ληστές στα μελίσσια μου.

Η έντονη πείνα τους και το ευχάριστο γι'αυτές δείπνο τις κράτησε απασχολημένες και έτσι κατάφερα να τις μαγνητοσκοπήσω.

Ο δυνατός αέρας δε στάθηκε σύμμαχος μου και έτσι θα ακούτε ένα θόρυβο στο βίντεο ενώ θα βλέπετε πολλές φορές τα κλαδιά να κινούνται έντονα και τη μύγα να βγαίνει εκτός πλάνου



-------------------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
-------------------------------