Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

O γνώστης της ΟΝΕ ξανά στην ΕΕ

Ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα που δίνει τη μάχη των Βρυξελλών και περιμένει το ταξίδι για τα αγαπημένα του Κύθηρα



Η πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία, οι γνώσεις και το διεθνές κύρος που έχει κατακτήσει κάνουν τον Γιώργο Γλυνό να αισθάνεται ισχυρή αυτοπεποίθηση. Είναι οικονομολόγος, με ειδίκευση στους τομείς της μακροοικονομικής και νομισματικής πολιτικής, της περιφερειακής ανάπτυξης. Εχει μακρά θητεία στις Βρυξέλλες σε σημείο να είναι πιο γνωστός εκεί στην έδρα τη Ευρωπαϊκής Ενωσης παρά στην Αθήνα.

Σχετικά πρόσφατα ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, επί ευρωπαϊκών θεμάτων: Τον συνόδευσε και προχθές μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο στη Σύνοδο Κορυφής.

Τα δύσκολα αλλά ηρωικά χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα πήρε δραστήριο μέρος στο οργανωμένο κίνημα. Εβαζε βόμβες. Τώρα κοιτάζει τους "αγανακτισμένους" από το γραφείο του στον πρώην "Αστέρα", όπου στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, και φιλοξενούνται οι "έμπιστοι" του πρωθυπουργού.

Το τραγούδι

Δήλωσε "συνταξιούχος" πριν από πέντε χρόνια και από τις Βρυξέλλες επέστρεψε με τη σύζυγό του (εξαιρετική φωτογράφο) στο σπίτι τους στον Λόφο του Στρέφη. Τα εγγόνια τους ζουν στην Αγία Παρασκευή με τους γονείς τους -αλλά πετάγονται συχνά και σε κάθε ευκαιρία.

Στο σπίτι, το πιάνο με ουρά "μεταμορφώνει" τον οικονομολόγο Γ. Γλυνό σε αξιόλογο ερμηνευτή και φιλόξενο οικοδεσπότη για τους φίλους του. Στον κύκλο του ανήκουν άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολιτικοί εντός και εκτός της Ελλάδος, σημαντικοί λογοτέχνες, σκηνοθέτες.

Το "δήθεν" απορρίπτεται...

"Παιδιά, έρχεται ο... σταματήστε το τσιγάρο", έλεγε όταν έφτανε στην παρέα ένας από τους φίλους του. Ο ίδιος "άγριος καπνιστής" επί... χιλιάδες χρόνια, το έκοψε, μάλιστα έγραψε και ένα σχετικό βιβλίο για το τσιγάρο. Πρόσφατα πέρασε μια σχετική μ' αυτό περιπέτεια υγείας και τα κατάφερε.

Τώρα γύρισε στα "στέκια" του. Μέχρι προχθές, βρισκόταν με τον πρωθυπουργό μέσα στην ένταση για επιτυχή έκβαση της μάχης στη Σύνοδο Κορυφής. Οι φίλοι του του έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα.: "Αντε να τα καταφέρεις στις 3 Ιουλίου και να πάμε στα Κύθηρα". Αναφέρουν την ημερομηνία αυτή εννοώντας ότι στο νέο Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Γλυνός είναι απ' αυτούς που εκτιμούν ότι η Ευρώπη δεν έχει... αυτοκτονικές τάσεις και ότι τελικά θα λάβει αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την εξέλιξή της. Ξέρει με κάθε λεπτομέρεια τις διαπραγματεύσεις της χώρας αλλά δεν λέει κουβέντα. Του αρκεί η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων. Αυτό έκανε επί χρόνια.

Μετά τη χούντα και τα βασανιστήρια που υπέστη, συνέχισε τη ζωή του. Με λαμπρές σπουδές, εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και από το '83 στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. Το 1989 ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο γραφείο της πρώτης γυναίκας Ελληνίδας Επιτρόπου, της Βάσως Παπανδρέου. Συνέχισε με την Αννα Διαμαντοπούλου.

Πρωταγωνιστής

Ως... αφανής ήρωας έχει βάλει τη σφραγίδα του για τη γέννηση και τη στήριξη του ευρώ. Εχει διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Πρωτοστάτησε στις δύο ελληνικές προεδρίες τη δεκαετία του '80. Με τον Γ. Παπανδρέου γνωρίστηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του 2003 (με τις διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση).

Απευθύνεται στους Ολι Ρεν και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τα μικρά τους ονόματα. Το ίδιο και σε πολλούς άλλους σημαντικούς παίκτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ίδιος όταν επιστρέφει στην Αθήνα ξαναβρίσκεται με τους άλλους φίλους του, σε "μαζεμένα" ταβερνάκια για τσίπουρο και κουβέντα. Και το καλοκαίρι οπωσδήποτε Αιγαίο. Με σίγουρο σταθμό στα Κύθηρα...

Την ώρα που οι περισσότεροι, εντός και εκτός συνόρων, πιστεύουν ότι η καταστροφή της Ελλάδας δεν είναι μακριά, ο κ. Γλυνός επιμένει, όπως έγραψε και το "Βήμα" πριν από δύο εβδομάδες, ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει.

Αλλωστε ο κύριος Γλυνός γνωρίζει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όσο λίγοι. Τον Δεκέμβριο του 1989 ως μέλος του επιτελείου της πρώτης Ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Βάσως Παπανδρέου, ετοίμασε το ενημερωτικό σημείωμα που ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός Ξενοφών Ζολώτας εν όψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του Στρασβούργου όταν επρόκειτο να συζητηθεί η δημιουργία της ΟΝΕ.

Aπό τις βόμβες στο Μάαστριχτ

Ο κ. Γλυνός ως φοιτητής επέλεξε τη δυναμική αντιπαράθεση με τη χούντα. Ηταν μέλος των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης (ΔΕΑ) και προτού συλληφθεί, τον Σεπτέμβριο του '67, είχε ήδη τοποθετήσει δύο βόμβες, μία στο Σύνταγμα, στις 6 Ιουλίου του 1967, και μία στο Χίλτον, στις 4 Αυγούστου.

Πολλά χρόνια μετά ήταν στη συντακτική ομάδα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και είναι σήμερα ένας από τους ελάχιστους Eλληνες τεχνοκράτες που πιστεύει ότι η ελληνική κρίση θα αποδειχθεί ο καταλύτης για επιλογές, αποφάσεις και αλλαγές που θα επιταχύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
------------------------------------------
Πηγή: Έθνος-ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
------------------------------------------