Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Ελαιόλαδο: Ελάχιστες οι εγχώριες εμπορικές πράξεις

Χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις κινήθηκε η εγχώρια αγορά ελαιολάδου την περασμένη εβδομάδα, με ελάχιστες εμπορικές πράξεις και τιμές στα ίδια σχεδόν επίπεδα με εκείνα της προ-προηγούμενης εβδομάδας.

Κάμψη
Μια μικρή κινητικότητα παρατηρήθηκε στα lampante προς 1,56-1,57 ευρώ το κιλό (τιμή παράδοσης στον Πειραιά), σε αντίθεση με την Ισπανία, όπου σημειώνεται αισθητή κάμψη στην κατηγορία αυτή.

Στις άλλες ποιότητες ελαιολάδου, με βάση τα στοιχεία του κλαδικού περιοδικού "Ελιά και Ελαιόλαδο", για το extrissimo διαμορφώθηκαν από 2,35 έως 2,55 ευρώ το κιλό (τιμή βυτίου), για το extra από 2,30 έως 2,42 και για το κοινό παρθένο από 1,70 έως 2,19. Σε Λακωνία και Μεσσηνία οι τιμές είναι σαφώς μεγαλύτερες, έναντι εκείνων της Κρήτης, προφανώς λόγω ποιότητας.

Στα αξιοσημείωτα των ημερών, η απόσυρση από πλευράς Ισπανίας του αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία του μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου, καθώς το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας προτίμησε να δώσει εθνική ενίσχυση 40 εκατ. ευρώ για την απορρόφηση αποθεμάτων, τα οποία στα τέλη Ιουνίου έφθαναν περί τους 800.000 τόνους.

Η απόσυρση του αιτήματος, κατέδειξε τη σαθρότητα των επιχειρημάτων, που είχαν διατυπωθεί από ορισμένες ελληνικές πλευρές για λειτουργία της ιδιωτικής αποθεματοποίησης.

Χαμηλά αποθέματα
Ένα εγχείρημα στο οποίο, δυστυχώς, ενεπλάκη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς να υφίσταται κανένας ιδιαίτερος λόγος για το ελληνικό προϊόν.

Η χώρα μας προβλέπεται να κλείσει την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο με πολύ χαμηλά αποθέματα - όχι παραπάνω από 10.000 με 15.000 τόνους.
------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
------------------------------------