Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ένα ακόμη καλοκαίρι μακρυά από τον 21ο αιώνα τα Κύθηρα.....

Στις 16 Μαϊου γράφαμε στην σελίδα μας τα ακόλουθα:


Τι γίνεται με το δίκτυο οπτικών ινών στα Κύθηρα ;;;
Μετά από διαβεβαιώσεις του αρμόδιου εργολάβου η σελίδα μας είχε αναρτήσει στα τέλη του 2010 ότι το αναληφθέν έργο εγκατάστασης και σύνδεσης του εσωτερικού δικτύου οπτικών ινών των Κυθήρων είχε ολοκληρωθεί, και μάλιστα εντός του προκαθωρισμένου χρόνου.
Έκτοτε επακολούθησε μία επίσκεψη τεχνικών του Ο.Τ.Ε. προκειμένου να διερευνήσουν τον τρόπο διασύνδεσης του νέου δικτύου με το δίκτυο τυο Ο.Τ.Ε.
Και για να είμαστε πιό συγκεκριμμένοι, εάν θα γίνει η σύνδεση
α) Μέσω δορυφορικού συστήματος η
β) Μέσω υποθαλάσσιας καλωδίωσης και σύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο της Πελοποννήσου.
Σε σχετική μας απορία και ερώτηση για την πρόοδο του θέματος προς το αρμόδιο γραφείο του Ο.Τ.Ε. Τριπόλεως πληροφορηθήκαμε με απέραντη έκπληξη τα εξής εξωπραγματικά:
1.- Τελικά το εσωτερικό έργο του δικτύου οπτικών ινών δεν έχει ολοκληρωθεί και υφίστανται ορισμένες κακοτεχνίες που εμποδίζουν την οιαδήποτε σύνδεση του με το κεντρικό δίκτυο.
2.- Υπάρχει διένεξη μεταξύ της εταιρείας που εκτέλεσε το έργο και του αναθέτοντος οργανισμού Ο.Τ.Ε.
3.- Η προοπτική σύνδεσης μέσω δορυφόρου από το συγκρότημα της Αγίας Μόνης, είναι η πρώτη επιλογή εφόσον παραδοθεί πλήρως το έργο.
Και η υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση θα ακολουθήσει όταν αυτό θα είναι εφικτό από οικονομικής πλευράς

Σύμφωνα όμως με νεώτερες πληροφορίες μας οι λεπτομέρειες είναι πολύ διαφορετικές από την επίσημη άποψη του ΟΤΕ και θα θέλαμε να αποκαταστήσουμε μερικές αλήθειες:

1.- Όντως υπάρχουν σε ορισμένα σημεία διέλευσης του καλωδίου των οπτικών ινών ορισμένα προβλήματα τα οποία οφείλονται σε αστοχία υλικού. Δηλαδή σε κακή ποιότητα του καλωδίου που περάστηκε στους αγωγούς {που σημαίνει ότι ένας αριθμός γραμμών των οπτικών γραμμών είναι κομμένος και σε περίπτωση λειτουργίας του δικτύου δεν θα εξυπηρετούσε πλήρως τις απαιτήσεις της εγκατάστασης}.
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η παροχή των υλικών του έργου είναι αποκλειστικά του ΟΤΕ και δεν έχει σχέση με την εργασία της κατασκευάστριας εταιρείας.

2.- Η μόνη δηλαδή διένεξη {αν μπορεί να ονομασθεί διένεξη} η καλύτερα ας πούμε εκκρεμότητα μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας και του ΟΤΕ, είναι η αλλαγή των καλωδίων που έχουν αστοχία με καινούργια που θα αποκαταστήσουν πλήρως το έργο στην κανονική του μορφή της ολοκλήρωσης. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ο ΟΤΕ να παράσχει στην κατασκευάστρια εταιρεία τα ανάλογα καλώδια, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επανατοποθέτηση. Την περίοδο όμως αυτή είτε λόγω των ριζικών αλλαγών και την επικυριαρχία της Deutche Telecom στον οργανισμό, τα πάντα έχουν παγώσει και ακολουθούν την γενική πορεία της δυσοίωνης ελληνικής πραγματικότητας.

3.- Για άγνωστους σε εμάς λόγους φαίνεται ότι η "εύκολη σύνδεση" μέσω δορυφόρου από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Μόνης μάλλον απομακρύνθηκε και υιοθετείται η λύση της υποθαλάσσιας σύνδεσης μέσω Λακωνίας. Εξάλλου ήδη από τα έγγραφα που ακολουθούν τα Δημοτικά συμβούλια των γειτονικών Δήμων της Μονεμβασίας και Ελαφονήσου ενέκριναν την σχετική άδεια.









Στο σημείο αυτό θα θέλαμε λιγάκι να σταθούμε και να κάνουμε ορισμένες σκέψεις και θα προκαλούσαμε όπου κάνουμε λάθος να μας διορθώσει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΤΕ-DeutcheTelecom η εάν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία από οιαδήποτε πολιτειακή η πολιτική πηγή του νησιού.

1.- Ο ΟΤΕ-DeuthceTelecom έκανε μια τεράστια επένδυση στο νησί με πολύ υψηλό κόστος και επίσης πολύ υψηλής τεχνολογίας.

2.- Ο οργανισμός έχει με όλες τις ασχολούμενες με τον κλάδο ανταγωνίστριες εταιρείες {Wind-Forthnet-HOL-κ.λ.π} ειδικές συμβάσεις, όπου όλες αυτές μπορούν να εκμεταλεύονται τα δίκτυα του.

3.- Αναρωτιόμαστε λοιπόν μήπως το φρένο στην όλη ολοκλήρωση του έργου έχει σχέση με το υπάρχον αυτό καθεστώς και ένα καινούργιο δίκτυο προσφερθεί στις αναφερόμενες εταιρείες που ίσως αποκλειστούν με κάποιο μελλοντικό σχέδιο που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να μπεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα από την "άρχουσα" πλέον DeutcheTelecom...

Με τον ένα η με το άλλο τρόπο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Το νησί μας εξακολουθεί να παραμένει στον προηγούμενο αιώνα και ΚΑΝΕΙΣ μα ΚΑΝΕΙΣ δεν νοιάζεται για αυτό.

Όσο για τις απαντήσεις από τους πολιτικούς και πολιτειακούς άρχοντες που περιμένουμε από τον Μάϊο....
Όσο τις είδατε εσείς, άλλο τόσο τις είδαμε και εμείς...

Μάλλον θα έπεσαν κάπου εκεί γύρω από την Χύτρα και χάθηκαν στην ...ομίχλη και την αχλύ του πρωϊνού λιοβγάλματος...
--------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------