Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Νέα περαίωση σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Νέα περαίωση για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν είχαν υπαχθεί σ’ αυτήν το 2010 για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις τους της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς και για όσους είχαν εξαιρεθεί από αυτήν (δηλαδή φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ και μεγάλες επιχειρήσεις) προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 14 Ιουλίου στη Βουλή.

Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται ακόμη ρυθμίσεις που αφορούν την αξιοποίηση από το δημόσιο ιδιωτικών ελεγκτικών εταιριών για τους ελέγχους φορολογούμενων με χρέη στο δημόσιο.

Ακόμη προβλέπεται αυτόματη αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων για καταβολή φόρου σε όσους φορολογούμενους οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν αποκλίσεις μεταξύ των φορολογικών τους δηλώσεων και των πραγματικών φορολογικών στοιχείων τους (εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία κ.α.).

Σε ότι αφορά την περαίωση, στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι θα μπορούν πλέον να υπαχθούν και οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) όπως και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ και μέχρι 40 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται η επίλυση των φορολογικών διαφορών ενεργείται πριν από την έναρξη του ελέγχου με την αποδοχή από τον υπόχρεο του εκκαθαριστικού σημειώματος εντός 5 ημερών από την αποστολή του. Το ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να υποβάλλει και μόνος του ο φορολογούμενος έως τις 31 Οκτωβρίου 2011, διευκρινίζεται χαρακτηριστικά.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και προκειμένου να εντοπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων, μπορεί να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες τους.

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η παράταση ως 31-12-2012 της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων που θα παραγράφονταν την 31-12-2011.
------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
------------------------