Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Επιστολή διαμαρτυρίας “για την παραφόρφωση της φυσιογνωμίας του νησιου”

Πάγια απάντηση της δημοτικής αρχής στον αγώνα της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας για μετρημένη και όχι αχαλίνωτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού αποτελεί η ανεδαφική διαβεβαίωση πως η στάση μας δεν αντιπροσωπεύει παρά μια μικρή και οπωσδήποτε μη υπολογίσιμη μειονότητα.

Την άποψη αυτή έρχεται να διαψεύσει η ακόλουθη μετρημένη και σοβαρή επιστολή που απηύθυναν στον Δήμαρχο κύριο Κουκούλη ο γνωστός φίλος των Κυθήρων, Βασίλειος Σπηλιοτόπουλος, μαζί με άλλους 21 συνυπογράφοντες.

Πρόκειται για δείγμα μόνον των επιστολών που φθάνουν στο δημαρχείο από φίλους και κατοίκους του νησιού, θορυβημένους με τις καινούργιες βαναυσότητες σε βάρος του περιβάλλοντος που συνεχίζουν να διαπράττονται κάτω από τα αδιάφορα (στην καλύτερη περίπτωση) μάτια του δήμου.


Date: Thursday, July 21, 2011 12:48 PM
From: Vassilis Spiliotopoulos
To:

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,
με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε τις ζωηρές ενστάσεις μας, αλλά και την έντονη ανησυχία μας για τη σχεδιαζόμενη "τουριστική αναπτυξιακή" πολιτική στο νησί των Κυθήρων και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα εκμετάλευσης των παραλιών του νησιού. Είναι σαφές, ότι για ένα τέτοιο ζήτημα ο χώρος ενός ηλεκτρονικού μηνύματος είναι και περιορισμένος, μα και δεν ενδείκνυται.

Παρόλα αυτά οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι, η εκμετάλευση των ακτών με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνες κ.λπ. ωθούν στην αλλοίωση του χαρακτήρα του νησιού και παραχαράσσουν βάναυσα εκείνα τα στοιχεία, που καθιστούν τα Κύθηρα πόλο έλξης για ένα μεγάλο πλήθος κόσμου, το οποίο έχει ιδιάιτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, και τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να παραθέσουμε τώρα. Το βέβαιον είναι, ότι το νησί της Αφροδίτης απαιτεί ειδικό σχεδιασμό και ανάπτυξη, πράγματα που αν οι αρχές και η τοπική κοινωνία εκμεταλευτούν με ωριμότητα και φαντασία θα μπορούσαν να καταστήσουν τα Κύθηρα πρότυπο αναπτυξιακό μοντέλο.

Προς τούτο όμως απαιτείται η πολιτική βούληση, η συνδρομή ειδικών και οπωσδήποτε η αποφυγή κοντόφθαλμων και ρηχών πρακτικών, που θα οδηγήσουν για μιαν ακόμη φορά στο δοκιμασμένο μοντέλο της συνοπτικής αποστράγγισης του μοναδικού και αξιοζήλευτου πλούτου του νησιού, δηλαδή του χαρακτήρα και της ατμόσφαιράς του. Εδώ οφείλουμε να σας επισημάνουμε τον κίνδυνο να απομακρυνθούν μεγάλες ομάδες τουριστών και παραθεριστών από τα Κύθηρα, αν εξακολουθηθεί η πορεία του πρόσφατου παρελθόντος...

Συνοψίζοντας επιθυμούμε να σας εκφράσουμε με τον πλέον έντονο τρόπο την αντίθεσή μας στη δρομολόγηση της εφαρμοζόμενης έμπορικής εκμετάλευσης των παραλιών του νησιού. Θεωρούμε, ότι αυτές στις οποίες έχετε ήδη προβεί σε παραχώρηση είναι υπέρ-αρκετές. Μάλιστα έχουμε ήδη ακούσει αρνητικά σχόλια από πλήθος ξένων παραθεριστών, από ετών θαυμαστών της νήσου. Ως λάτρεις των Κηθύρων σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την παραμόρφωση της φυσιογνωμίας του νησιού.

Κύριε Δήμαρχε με την πεποίθηση, ότι η αγάπη σας για τον τόπο καταγωγής σας είναι δεδομένη, αλλά και με την ευαισθησία, που χαρακτηρίζει επί το πλείστον τους αποφοίτους της αρχαιολογίας, είμαστε βέβαιοι ότι δεν θέλετε να ταυτίσετε την πολιτική σας, αλλά και την προσωπικότητά σας με την απαξίωση των Κυθήρων. Τα οφέλη μιας τέτοιας πρακτικής είναι με βεβαιότητα βραχυπρόθεσμα και τελικά καταστροφικά. Ο δρόμος είναι άλλος, όχι απαραίτητα πιο δύσκολος και με σιγουριά απόλυτα επιτυχημένος. Τολμήστε και ακολουθήστε τον. Θα δικαιωθείτε!!!

Με την ελπίδα, ότι τα ανωτέρω θα τύχουν της προσοχής σας.

Με εκτίμηση,

Βασίλειος Ξ. Σπηλιωτόπουλος / Επιχειρηματίας
Γεώργιος Ξ. Σπηλιωτόπουλος / Δικηγόρος
Χριστίνα Σπηλιωτοπούλου / Οικοκυρά
Laurence McGowan / Επιχειρηματίας
Άρης Μερτίλης / Ζωγράφος
Θεόδωρος Μερτίλης / Στέλεχος επιχειρήσεων
Ηλίας Μπουκουβάλας / Στέλεχος επιχειρήσεων
Κωνσταντίνος Σταθογιαννόπουλος / Δικηγόρος
Αντώνης Τουρνικιώτης / Επιχειρηματίας
Κατερίνα Αναγνωστάκη / Οικοκυρικά
Μανώλης Αναγνωστάκης / Επιχειρηματίας
Αλεξία Παπαδάκη / Οικοκυρικά
Μάριος Δημητρίου / Επιχειρηματίας
Αθηνά Τουρνικιώτη / Επιχειρηματίας
Lisa Parades / Οικοκυρικά
Suzane Weinreich / Οικοκυρικά
Paulo Brandao / Στέλεχος επιχειρήσεων
Φράνκυ Μπουκουβάλα / Επιχειρηματίας
Σιβυλλά Φιλιππάκη / Δικηγόρος
Μαρία Μερτίλη / Οικοκυρικά
Peter Mc Dermott / Επιχειρηματίας
Christian Schoenning von Iserloch / Επιχειρηματίας


Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία
Δελτίο Τύπου, 22/7/2011