Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

“ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ”

Υπό τον τίτλο αυτό, η εφημερίδα Κυθέρεια δημοσίευσε σήμερα βαρυσήμαντη συνέντευξη με τον υποψήφιο δήμαρχο της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, Βρεττό Πρωτοψάλτη (Βύρωνα).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

“Κινήσατε γη και ουρανό”, για τη δημιουργία νέου φορέα που θα φέρει την ουσιαστική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου μας με τον Καλλικράτη. Ανεπαρκής η Δημοτική Αρχή, αλλά ανεπαρκής και η αντιπολίτευση κατά εσάς. Επιτρέψτε μας: Εσείς είστε οι ικανοί “τεχνοκράτες” που έχουν ανάγκη τα νησιά μας για την πρόοδο και την ανάπτυξη και ποιες οι διαφορές σας με τον συνδυασμό “Δήμος για όλους”; Και το ρωτάμε αυτό, διότι ιδιαίτερα τώρα, στον Καλλικράτη, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως… τρίτος στους δύο δεν χωρεί!!

Το «κινήσατε γη και ουρανό» είναι ίσως λιγάκι μελοδραματικό· εξάλλου, υπονοεί ότι η δημιουργία της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας ήταν κάτι αχρείαστο ή περιττό. Επιτρέψτε μου να σας αντιστρέψω τον συλλογισμό: πιστεύετε αλήθεια ότι ένας σημαντικός αριθμός νέων κυρίως ατόμων, χωρίς – με ελάχιστες εξαιρέσεις – προηγούμενη εμπλοκή στην τοπική πολιτική, θα άφηνε τις δουλειές του για να ασχοληθεί με το κοπιώδες εγχείρημα της ίδρυσης καινούργιου πολιτικού φορέα εκ του μηδενός αν δεν θεωρούσε πράγματι ανεπαρκή, τόσο τη δημοτική αρχή όσο και την σημερινή αντιπολίτευση; Αν ήμασταν ικανοποιημένοι με την αντιπολίτευση που κάνει τέσσερα χρόνια τώρα ο συνδυασμός του κ. Παναγιώτη Πρωτοψάλτη, δεν θα ήταν πολύ πιο εύκολο να τον ακολουθήσουμε για ακόμα μία φορά; Όσο για τη νύξη σας σχετικά με τους «τεχνοκράτες», θα σας απαντούσα απλά πως ναι, ο συνδυασμός μας, όπως και η ομάδα που τον στηρίζει, διαθέτουν ένα ικανό κεφάλαιο γνώσεων, σπουδών και ικανοτήτων.

Αμφισβήτηση λοιπόν και διάσπαση με τη γέννηση της «Πρωτοβουλίας». Ο αρχικός ενθουσιασμός, αργότερα μετουσιώνεται σε προβληματισμό ως προς την επιλογή αρχηγού. Κάποιοι πρότειναν κοινή αποδοχή. Τελικά η εκλογή σας έγινε αποδεκτή από τα μέλη ή απλά είναι μια συμβιβαστική λύση ανάγκης όπου… αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω!

Ο «προβληματισμός ως προς την επιλογή αρχηγού» βασάνισε αποκλειστικά τους αντιπάλους και κακοθελητές μας, οι οποίοι αδυνατούσαν (και αδυνατούν ακόμα) να συλλάβουν την ιδέα ενός πολιτικού σχήματος που εκλέγει την ηγεσία του με δημοκρατικές διαδικασίες. Όσον αφορά την Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία, η πρόθεσή μας αυτή δηλώθηκε ξεκάθαρα από την πρώτη μέρα, και τηρήθηκε με ευλάβεια. Το αποτέλεσμα της εκλογής του αρχηγού έγινε αποδεκτό από όλα σχεδόν τα μέλη της ομάδας, με εξαίρεση δύο ή τριών ατόμων που αποχώρησαν την επαύριον, ίσως γιατί δεν καρποφόρησαν κάποιες προσωπικές τους φιλοδοξίες. Άλλη αμφισβήτηση ούτε είδαμε, ούτε υπήρξε. Και δεν είναι νομίζω τυχαίο το γεγονός ότι όταν οι ψηφοφόροι αναφέρονται σε μας, μας αποκαλούν «η ομάδα της Πρωτοβουλίας», ενώ οι αντίπαλοί μας είναι πάντα ονομαστικά «ο συνδυασμός του Κουκούλη» ή «ο συνδυασμός του Ψάλτη».

Κάποιοι μέσα από τον φορέα σας, δήλωναν πως η κίνησή σας, έχει στόχο τον δημαρχικό θώκο και μόνο: «Κατεβαίνουμε μόνο αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κερδίσουμε». Εσείς συμμερίζεστε την άποψη αυτή και που τοποθετείτε το ποσοστό δύναμής της;

Είναι προφανές ότι κανένας πολιτικός φορέας δεν δίνει μάχη αν δεν ελπίζει πως θα οδηγηθεί στη νίκη. Πάντως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στη θέα των θλιβερά γνώριμων και παλαιάς κοπής συνδυασμών που προτίθενται να κατεβάσουν οι δύο «παραδοσιακοί» φορείς.

Παρά όλα αυτά και κόντρα στις εκτιμήσεις που έφερναν τη Πρωτοβουλία να μην φτάνει στις κάλπες, εσείς είστε εδώ και μάλιστα με αρκετά ικανά πρόσωπα. Φθάσατε στη «βρύση». Θα πιείτε όμως νερό και με ποιό τρόπο;

Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία είναι πράγματι εδώ, με λίστα υποψηφίων που για πρώτη φορά στα χρονικά του νησιού προσφέρουν μια αληθινή εναλλακτική λύση. Να θυμίσουμε ίσως ότι η «άπειρη και ανοργάνωτη», όπως την χαρακτήρισαν, ομάδα μας ήταν και η πρώτη από τις τρεις που κατέθεσε επιτυχώς το ψηφοδέλτιό της στο Πρωτοδικείο Πειραιώς;

Αν δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα υπολογίζετε, φοβάστε το ενδεχόμενο διάλυσης;

Το «ενδεχόμενο διάλυσης» ουδέποτε φοβηθήκαμε και ουδέποτε μας απασχόλησε – και τούτο για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αποτελούμε τυχαίο συνονθύλευμα μεμονωμένων ατόμων προσωρινά συσπειρωμένα γύρω από κάποια αρχηγική μορφή, αλλά ομάδα με σκοπούς και βλέψεις πολύ πέρα από τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών.

Πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν πως θα είστε οι ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος την δεύτερη Κυριακή. Σε αυτή την περίπτωση, θα στηρίξετε το “σώμα που σας γέννησε”;

Προβλέψεις δεν θέλουμε να κάνουμε. Στην περίπτωση που βρεθούμε τρίτοι μετά τη πρώτη Κυριακή, οι ψηφοφόροι μας θα κληθούν να ψηφίσουν κατά συνείδησιν στον δεύτερο γύρο. Εξάλλου, είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι όσοι ψηφοφόροι μας επιλέξουν στον πρώτο γύρο, θα το κάνουν από πεποίθηση και άρα ήδη «κατά συνείδησιν», και όχι από συμφέρον. Όσο για το «σώμα που μας γέννησε», αν υπήρξε κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται βέβαια για κάποιο συγκεκριμένο σχήμα, παρά για την οργή και απογοήτευση των πολιτών μπροστά στην έκδηλη ανεπάρκεια των μέχρις σήμερα αντιπροσώπων τους.

Αν τολμούσατε μια πρόβλεψη, ποιος συνδυασμός θα είναι την πρώτη Κυριακή πρώτος;

Κάθε αποτέλεσμα είναι δυνατόν, και σίγουρα οι φετινές εκλογές θα έχουν εκπλήξεις…

Το μέχρις σήμερα έργο της παρούσης δημοτικής αρχής, πόσο θα το βαθμολογούσατε από το 0 μέχρι το 10 και γιατί;

Αυτά που κυρίως χαρακτηρίζουν τη σημερινή δημοτική αρχή είναι μεταξύ άλλων η απίστευτη έπαρση και αλαζονεία, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και αξιολόγησης, η άρνηση κάθε ουσιαστικής ενημέρωσης, η επίμονη τακτική της απ’ ευθείας ανάθεσης έργων, η απουσία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας του δήμου, η σπατάλη πόρων σε έργα ουσιαστικά άχρηστα ή μη λειτουργικά. Δυστυχώς, μπροστά σε όλα αυτά τα δεινά, το γεγονός ότι ο δήμος καταφέρνει και επιβιώνει από μέρα σε μέρα δεν λέει πολλά πράγματα… Νομίζω τελικά πως τον βαθμό θα βάλει ο λαός με τη ψήφο του την ημέρα των εκλογών.

Οι δικοί σας πρωταρχικοί στόχοι, ποιοι θα είναι, εάν ο Κυθηραϊκός λαός σας εμπιστευθεί την τοπική αυτοδιοίκηση;
Η διοργάνωση και σωστή στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, η αξιολόγηση όλων των προτεινόμενων έργων, η άμεση και τακτική ενημέρωση των δημοτών, η απόλυτη διαφάνεια σε ότι αφορά της συναλλαγές του δήμου και, το ταχύτερο δυνατόν, η σύνταξη ενός ορθολογικού γενικού σχεδίου ανάπτυξης (master plan) για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
----------------------------------------------
Εφημερίς “Κυθέρεια”, Οκτώβριος 2010
----------------------------------------------