Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Επέκταση αντικειμενικών στις περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύει

Την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στις περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύει, με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του σε όλη τη χώρα, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως στην επόμενη τριετία ισχύουν αντικειμενικές αξίες για όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή και το νέο σύστημα που επεξεργάζονται ήδη στο υπουργείο και το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ανάλογα με την πορεία των αγοραίων τιμών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, πάντως, οι οποίες θα ισχύσουν από τις αρχές του 2011, θα ανακοινωθούν, όπως επεσήμανε η «Ν» (φ. 4.10.2010, σελ. 1) τον επόμενο μήνα, καθώς ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας των σχετικών πινάκων.

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 570 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, καθώς αναμένει 270 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και άλλα 100 εκατ. ευρώ το 2013, χωρίς όμως να υπολογίζει ότι ήδη η κτηματαγορά έχει «παγώσει», ενώ ταυτόχρονα αγνοεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής.

Οι πίνακες

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει να ετοιμάζονται οι σχετικοί πίνακες τιμών με τις εξής αυξήσεις:

* Από 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Οι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες 10% - 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ θα είναι μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.

* Εως 50% για τις εκτός σχεδίου τιμές. Σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι οι τιμές κατά περιοχή να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

* Πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης, καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ειδικότερα, για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 - 800 μέτρων από τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων θα ανακοινωθούν αντικειμενικές αξίες γης, υψηλότερες απ' ό,τι για τα υπόλοιπα ακίνητα της περιοχής.
------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
-----------------------------