Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα νέα τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης της ΔΕΗ.

Όπως διευκρινίζεται, τα νέα τιμολόγια διαφοροποιούνται τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς τις τιμές σε σχέση με τα σημερινά. Το πλήθος των τιμολογίων μέσης και χαμηλής τάσης μειώνεται σε 9, ενώ ειδικά τιμολόγια (όπως πολυτέκνων, Κοινωνικό κλπ) δεν μεταβάλλονται. Αναλυτικά οι χρεώσεις στον παρακάτω πίνακα:




Σύμφωνα με το υπουργείο:

- Περίπου 1,2 εκατομμύρια οικιακοί πελάτες θα έχουν μείωση έως και 20% μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολόγιου.

· Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις, που πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση, θα έχει μειώσεις της τάξης του 5-18%.

· Ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για κοινόχρηστη χρήση σε πολυκατοικίες εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 7%.

· Οι αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις, οι οποίοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών, θα ισοδυναμούν με μια μέγιστη ετήσια επιβάρυνση της τάξης των 30€, ή περίπου 2,5€ το μήνα.

· Η συνολική επιβάρυνση για μια μέση οικογένεια εκτιμάται στα 1-2€ το μήνα.

· Ο συνολικός λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 0,5 εκατ. οικογένειες θα μειωθεί.

· Παρά την αύξηση στις τιμές ηλεκτρισμού για αγροτική χρήση, οι τιμές αυτές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, οι νέες τιμές θα λειτουργούν ως κίνητρο για ορθολογική χρήση της ενέργειας.

Παραδείγματα Εφαρμογής των Νέων Τιμολογίων

1. Οικιακός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 500 kwh, που εντάσσεται στο ΚΟΤ (-20%)

Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 46,4 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 37,3 ευρώ, δηλαδή 9,1 ευρώ λιγότερα (μείωση 19,6%).

2. Οικιακός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 500 kwh, που εντάσσεται στο ΚΟΤ (-10%)

Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 46,4 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 41,3 ευρώ, δηλαδή 5,1 ευρώ λιγότερα (μείωση 11 %).

3. Οικιακός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 750 kwh, που δεν εντάσσεται στο ΚΟΤ

Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 78,3 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 86,2 ευρώ, δηλαδή 7,9 ευρώ επιπλέον (αύξηση 10 %).

4. Οικιακός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 2500 kwh,

Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 434 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 414 ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ λιγότερα (μείωση 4,6 %).

5. Εμπορικός Καταναλωτής (Β1) με μηνιαία κατανάλωση 50.000 kwh

Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 5.770 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 5.204 ευρώ, δηλαδή 566 ευρώ λιγότερα (μείωση 9,8 %).

6. Βιομηχανικός Καταναλωτής (Β1Β) με μηνιαία κατανάλωση 70.000 kwh

Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 6.138 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 6.394 ευρώ, δηλαδή 256 ευρώ επιπλέον (αύξηση 4,2 %).

7. Αγροτικός Καταναλωτής με τετραμηνιαία κατανάλωση 5000 kwh

Για την ηλεκτρική ενέργεια στο λογαριασμό της ΔΕΗ πληρώνει σήμερα 319 ευρώ. Με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει περίπου 335 ευρώ, δηλαδή 16 ευρώ επιπλέον (αύξηση 4,9%).

Βολές από τους εργαζομένους

Προς όφελος «λιμναζόντων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων» είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ.

«Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα (ανεξαρτήτως αν είναι χαμηλότερες από αυτές που αναμένονταν) είναι αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, κάτι που απαιτεί και επιβάλει η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και η οποία έγινε όχι για να ωφεληθούν οι φτωχοί καταναλωτές, αλλά για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το συνδικάτο μάλιστα προβλέπει ότι «σε λίγο με μαθηματική ακρίβεια ακολουθούν κι άλλες αυξήσεις, λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (τιμή πώλησης στην χονδρική αγορά)». Επισημαίνει ακόμη πως η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε καμία χώρα δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών.

Πυρά από την αντιπολίτευση
ΝΔ
Σημαντικές αυξήσεις και επικοινωνιακές μειώσεις διαπιστώνει η ΝΔ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καταλογίζοντας στην αρμόδια υπουργό λογιστικές αλχημείες.

Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων του κόμματος Μιχάλης Γιαννάκης κατηγορεί την αρμόδια υπουργός πως άφησε απροστάτευτους τους καταναλωτές.

«Οι επερχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι "γροθιά στο στομάχι" για το χειμαζόμενο οικογενειακό εισόδημα και βυθίζουν την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση» κατέληξε.

ΚΚΕ
Θράσος καταλογίζει στην κυβέρνηση το ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως παρουσιάζει τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ σαν μειώσεις. Σημειώνει μάλιστα πως «όταν κάνει αυτές τις αυξήσεις προεκλογικά, ο λαός πρέπει να καταλάβει τι έρχεται μετά τις εκλογές».

Στη σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ προσθέτει πως αυξάνεται πάνω από 7% το οικιακό τιμολόγιο της λαϊκής οικογένειας, ενώ για τα πλούσια νοικοκυριά της υψηλής οικιακής κατανάλωσης επέρχεται σημαντική μείωση πάνω από 13%. Όσο για την έκπτωση 10% του κοινωνικού τιμολογίου αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό για τις ομάδες ακραίας φτώχειας που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση, συμπληρώνει.

Καταλήγοντας ζητά «άμεση μείωση 50% του οικιακού τιμολογίου για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους. Καμιά αύξηση τιμών για την λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ και αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση».

ΣΥΝ
«Η κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε αφήσει να διαφανεί την προηγούμενη περίοδο, ξεκινά ένα κύκλο ανατιμήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ με τσουχτερές αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο που φτάνουν μέχρι και 14% από 1.1.2011» σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

Προσθέτει πως οι ανατιμήσεις αυτές επιβαρύνουν κυρίως τις χαμηλές καταναλώσεις, δηλαδή τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, ενώ για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, τα πιο πλούσια νοικοκυριά, προβλέπονται μειώσεις.

«Η πολιτική αυτή, που εξουθενώνει τα φτωχότερα νοικοκυριά και βάζει νάρκη στα θεμέλια της ανάπτυξης, πρέπει με κάθε τρόπο να αποκρουστεί από το λαϊκό και εργατικό κίνημα, από τους έλληνες καταναλωτές» καταλήγει.
-----------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
----------------------------