Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη κ. Παναγιώτη Πρωτοψάλτη στην εφημερίδα "ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΚΥΜΑΤΑ"

1.ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ, ΕΙΣΤΕ ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΡΕΘΗΚΑΤΕ ΓΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Η ΓΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΠΙΚΡΗ Ή ΓΛΥΚΕΙΑ;

Ευχαριστώ που μου προσθέτετε οκτώ χρόνια εμπειρίας. Στην πραγματικότητα είμαι 27 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Οπωσδήποτε δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να είσαι στην αντιπολίτευση κυρίως επειδή από τη θέση αυτή δεν υπάρχει η δυνατότητα να δίνεις λύσεις σε προβλήματα. Δεν θα έλεγα όμως ότι νιώθω πικρία. Μπορεί κανείς να προσφέρει και από αυτή τη θέση και αυτό έκανα.

Πιστεύω ότι κάποιος που ασχολείται με τα κοινά οφείλει να υπηρετεί το συνολικό συμφέρον από όποια θέση βρεθεί. Δεν βρισκόμαστε εκεί για να ικανοποιήσουμε προσωπικούς στόχους ή συμφέροντα για να προβάλουμε τον εαυτό μας και να εξυπηρετούμε την παρέα μας. Ο κόσμος μας ζητά να υπηρετήσουμε το σύνολο. Δεν ασχολούμαστε με τα κοινά από χόμπι ! Συμπολίτευση ή αντιπολίτευση χρειάζεται δουλειά . Διαφορετικής δυναμικής αλλά δουλειά.

ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΑ;

Καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Ακούγεται λίγο αγενές και άστοχο ιδιαίτερα επειδή δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένα και ισχυρά επιχειρήματα. Δηλαδή τι σημαίνει “έπρεπε” ποιος το ορίζει αυτό; Τέλος πάντων δεν μου κακοφαίνεται, γιατί πιστεύω ότι όλες οι γνώμες έχουν την αξία τους, ακόμα και αυτές που έχουν ταπεινά κίνητρα.

ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ;

Η αντιπολίτευση , Κύριε Κυριακάκη , έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο. Έχει συγκεκριμένα όρια και δυνατότητες. Στα τρεισήμισι χρόνια που ορίσθηκα να υπηρετήσω τον Δήμο Κυθήρων από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ήμουν πάντα παρών με συγκεκριμένες απόψεις. Συμφωνώντας εκεί που μπορούσα , εκφράζοντας τις αντιρρήσεις μου όπου πίστευα ότι η πλειοψηφία έκανε λάθος, προσπαθώντας πάντα να πείσω τους συναδέλφους συμβούλους με επιχειρήματα.

Κατέθεσα δεκάδες προτάσεις τόσο για συγκεκριμένα τοπικά θέματα όσο και για λειτουργικά και διαδικαστικά ζητήματα. Ουδέποτε η δημοτική πλειοψηφία του κου Κουκούλη δέχτηκε να ξεπεράσει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό που την διακρίνει και να συζητήσει τις προτάσεις αυτές. Φρόντιζα με ήπιο πάντα τρόπο να ενημερώσω την τοπική κοινωνία και τους φορείς για ό,τι θεωρούσα λάθος πολιτική απόφαση.(Ανεμογεννήτριες, συγκοινωνιακό, ορθή διαχείριση, τουριστική πολιτική.)

Σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκα να προσφύγω κατά των αποφάσεων στην Περιφέρεια Αττικής. Θεωρώ ότι οι κραυγές, οι απειλές και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο. Σε όλη τη διάρκεια της ενασχόλησης μου με τα κοινά θεώρησα ότι η μετριοπάθεια, ο διάλογος και οι δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά αυτού που ενδιαφέρεται για έναν μικρό τόπο όπως το δικό μας.

Η μισαλλοδοξία, η εκδικητικότητα και η δημιουργία κλίματος πόλωσης προσφέρουν κακές υπηρεσίες και δεν πρόκειται να ακολουθήσω τέτοιες πρακτικές προκειμένου να ικανοποιηθεί μια ελάχιστη μειοψηφία που πιστεύει ότι η πολιτική σκηνή πρέπει να είναι αρένα με φρέσκο αίμα. Οι συμπατριώτες μας είναι αρκετά ώριμοι ώστε να καταλαβαίνουν ότι τα πυροτεχνήματα δεν κρατούν πολύ ούτε και παράγουν αποτελέσματα.

ΑΡΚΕΤΟΙ ΚΥΘΗΡΙΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ;

Σε ότι αφορά τα “μεγάλα” έργα που έγιναν αυτήν την τετραετία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα ,και το εννοώ όλα, είχαν μελετηθεί και δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. (Βιολογικός Καψαλίου ,Έργα Βελτίωσης Λιμένων, έργα ύδρευσης, ανάπλαση Λειβαδίου, ένταξη Κυθήρων στο ΟΠΑΑΧ με αποτέλεσμα απορρόφηση 11.000.000 Ε σε ιδιωτικές επενδύσεις κ.α)

Σε ότι αφορά την αυτονόητη διαχείριση ζητημάτων καθημερινότητας, το όποιο έργο έγινε από την δημοτική αρχή του κου Κουκούλη, εκμηδενίζεται από τη ρουσφετολογική ιεράρχηση, την προκλητική και “ετσιθελική” επιλογή αναδόχων ή τις χαριστικές προσλήψεις υπαλλήλων και τέλος την έλλειψη κάθε έννοιας σκοπιμότητας των έργων που επιλέγονταν να γίνουν.

ΠΟΙΑ ,ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗ;

Αυτό που κυρίως εισπράξαμε από την απερχόμενη δημοτική αρχή και εμείς που βρισκόμαστε κοντά στα πράγματα, αλλά και ο κόσμος που δέχεται τον αντίκτυπο της διοίκησης στην καθημερινότητα του, ήταν η προκλητική ρουσφετολογία που έγινε πλέον κανόνας. Η έννοια της ίσης μεταχείρισης ούτε καν περνάει από το μυαλό της δημοτικής πλειοψηφίας.

Είτε στην επιλογή των έργων, είτε στις κατά καιρούς προσλήψεις , είτε στις απευθείας αναθέσεις το σκεπτικό ήταν ένα: να βολευτούν οι δικοί μας ή όσοι θέλουμε να επηρεάσουμε!!. Αυτό δημιούργησε βαρύ κλίμα αδικίας και ανισότητας στους δημότες με αποτέλεσμα να αρχίσουν να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, κάτι που θεωρώ τραγικό.

Η δημοτική αρχή πρέπει να συμπεριφέρεται με δικαιοσύνη και να προσπαθεί να λύνει προβλήματα αντιπαλότητας και όχι να τα προκαλεί και να τα εκθρέφει. Άλλο τεράστιο λάθος στο οποίο σε ένα βαθμό κάναμε και μεις στις προηγούμενες θητείες ήταν η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και δημιουργικής συζήτησης στις συνεδριάσεις του συμβουλίου. Και ενώ εμείς είχαμε αρχίσει να βελτιωνόμαστε προς το τέλος της δεύτερης θητείας, ο κύριος Κουκούλης πισωγύρισε τα πράγματα στο στιλ των κοινοτήτων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΛΑΘΗ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ;

Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας, ότι εμείς αναλάβαμε τη μετάβαση από το καθεστώς των κοινοτήτων στον ενιαίο δήμο, το 1998. Επρόκειτο για μεγάλη πρόκληση, εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια. Κατορθώσαμε να οργανώσουμε ένα Δήμο από το μηδέν. Ασφαλώς υπήρξαν αστοχίες και λάθη. ΟΙ μεγάλες αλλαγές απαιτούν χρόνο και δεν γίνονται με μαγικό ραβδί. Νομίζω ότι αυτό που έλειπε κυρίως ήταν μια τεχνοκρατική αντιμετώπιση των ζητημάτων.

Θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, και ολοκληρωμένη συζήτηση για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των δράσεων. Όπως σας είπα και παραπάνω,προς το τέλος της δεύτερης θητείας και μόλις που είχαμε αρχίσει να εργαζόμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση ήρθαν οι εκλογές και φυσικά η προσπάθεια όχι μόνο διακόπηκε αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο επί δημαρχίας του Κου Κουκούλη.

Σήμερα λυπάμαι που το λέω βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση από ότι το 2006. Οι πολύτιμοι πόροι που κατασπαταλήθηκαν σε άσκοπες και ρουσφετολογικές δαπάνες, με αδιαφανείς και σκοτεινές διαδικασίες , σε συνδυασμό με την σημερινή οικονομική συγκυρία θα κάνουν το έργο της επόμενης δημοτικής αρχής διπλά δύσκολο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙΤΕ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΣΤΕΡΕΙΤΕ;

Κύριε Κυριακάκη , η ερώτηση σας θα πρέπει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους. Όπως καλά γνωρίζετε αποφεύγω να κάνω προσωπική προβολή και πολύ περισσότερο να εκφράζω κρίσεις προσωπικού χαρακτήρα για τους “αντιπάλους” μου. Πιστεύω όπως σας είπα και παραπάνω ότι τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολιτικό τρόπο.

Σε αυτό το επίπεδο αν θέλετε, πιστεύω ότι ο συνδυασμός ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προσφέρει και από άποψη και από άποψη προγράμματος μια πρόταση σοβαρή και υπεύθυνη. Είναι ένας συνδυασμός ουσία υπερκομματικός με παλαιά στελέχη των οποίων η εμπειρία είναι πολύτιμη και πολλά νέα και δυναμικά μέλη τα οποία συνεισφέρουν στις καινοτόμες προτάσεις και δράσεις που θα κληθούμε να πραγματοποιήσουμε .

Η πορεία όλων μας στην αυτοδιοίκηση ή στην κοινωνία είναι εγγύηση για το τι μπορούμε και πρόκειται να κάνουμε.

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΤΕ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ, ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ;

Ναι το πιστεύω . Ασφαλώς, η μετάβαση δεν θα είναι εύκολη ιδίως με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Είναι πολύ πιθανό, για να μην πω βέβαιο ότι η πολιτεία δεν θα μπορέσει να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η νέα δημοτική αρχή πρέπει να εγγυάται την ορθή και συνετή διαχείριση, να συμμαζέψει και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου, να οργανώσει και να στελεχώσει τις υπηρεσίες του , κατά τα πρότυπα που ορίζει ο “Καλλικράτης”. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να είναι σε θέση να εξοικονομήσει πόρους χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες και να ιεραρχεί τα έργα και τις δράσεις με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Για όλα αυτά χρειάζεται εμπειρία , υπευθυνότητα , ευελιξία και καινοτομία. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα συγκεντρώνει ο συνδυασμός μας άρα πιστεύω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση και να βάλουμε τις βάσεις για έναν εύρωστο και σύγχρονο δήμο που θα είναι ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

9. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΚΥΘΗΡΙΟΙ;

Για όλους τους παραπάνω λόγους.

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΕΝΤΕ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ
------------------------------------------
"Κυθηραϊκά Κύματα" Οκτώβριος 2010
------------------------------------------