Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΚΥΘΗΡΑ-ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 2 : ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ

Ο ''Καλλικράτης'' προσφέρει νέες δυνατότητες για την άσκηση των λειτουργιών των Δήμων με διαφάνεια, και προβλέπει αυστηρές ποινές , όπως ''αφαίρεση '' της οικονομικής διαχείρισης από όσους δεν ασκούν εξουσία τους με χρηστό και συνετό τρόπο.

Η οικονομική και κοινωνική κρίση επιβάλλει τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών ακόμη και για 1 ΕΥΡΩ. Η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία επιβάλλει κανόνες για διαφανή διαχείριση. Εμείς πιστεύουμε, ότι το χρωστάμε στους δημότες Κυθήρων και Αντικυθήρων να εφαρμόσουμε σε πνεύμα οικονομίας και με πλήρη διαφάνεια τον προϋπολογισμό.



 Όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τις δαπάνες πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί το κύρος της δημοτικής εξουσίας στους δημότες. Και σ' αυτόν τον τομέα ζητάμε από τώρα τη συνεργασία όλων των παρατάξεων μετά τις εκλογές, ανεξάρτητα από την εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού.

Από τη Διακήρυξη
 
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 3 : ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και να δράσουμε για το μέλλον. Για να πετύχει το σύνθημα

''ΓΗ-ΝΕΡΟ-ΑΕΡΑΣ ΚΑΘΑΡΑ'', απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, μεγάλα ποσά και κινητοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της μόλυνσης, της ρύπανσης και της καταστροφής του τοπίου.

Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν αποχέτευση, επεξεργασία λυμάτων, υγειονομική ταφή απορριμάτων , ενημέρωση για την χρήση χημικών ουσιών στις καλλιέργειες, αυστηρή τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων και της διατήρησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μια στέρεη και σε βάθος χρόνου τουριστική-οικονομική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Γι αυτό οι πόροι του Δήμου και η αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης θα πρέπει να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Έργα ναι. Αλλά για το κοινωνικό σύνολο.

Ενα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί χρήματα και χρόνο. Γι αυτό η συνεργασία και η συστράτευση όλων είναι απαραίτητη.

Από τη Διακήρυξη.
 
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 4 : ''ΝΗΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ''

Σε όλα τα τουριστικά μέρη, μαζί με τους τουρίστες εμφανίζεται και το οργανωμένο έγκλημα. Ο Δήμος , οι δάσκαλοι και οι γιατροί των νησιών μας μπορούμε να δράσουμε συλλογικά , προληπτικά και οργανωμένα. Στα νησιά μας το πρόβλημα δεν έχει την έκταση που έχει αλλού.
 
Γι αυτό πρέπει από τώρα να φωνάξουμε όλοι μαζί, ΟΧΙ στους εμπόρους ναρκωτικών, ΝΑΙ στην περίθαλψη των χρηστών αν υπάρχουν και έχουν ανάγκη, ΝΑΙ στην κινητοποίηση των καθηγητών , των γιατρών ,της αστυνομίας και του Δήμου σε επιστημονικό πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης των νέων , αλλά και των γονέων. Σε μια τέτοια δράση είμαστε όλοι ενωμένοι.
 
 
Οι δράσεις που μπορεί να αναλάβει ο Δήμος και κυρίως οι δημότες σε εθελοντική βάση είναι πολλές, χαμηλού κόστους και είναι χρήσιμες. Ήδη κάποιες λειτουργούν και με επιτυχία .
 
Τέτοιου τύπου παρεμβασεις για την ασφάλεια των νησιών, την ποιότητα ζωής, την Υγεία και τον Πολιτισμό, μπορούν να αποκαταστήσουν σε μια σύγχρονη μορφή την κοινωνική αλληλεγγύη με την ενεργοποίησή μας σε επί μέρους δράσεις.
 
Ο εθελοντισμός είναι το κλειδί. Και ο Δήμος οφείλει να ενσωματώσει την αντίληψη αυτή στην δομή του.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 5 ''ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ''


Πιστεύουμε ότι η Επιχείρηση είναι η δραστηριότητα που μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας στα νησιά. Γι αυτό προτείνουμε η δημοτική Αρχή να σταθεί στο πλευρό κάθε επιχείρησης, ιδίως των νέων μας.

Μπορούμε να συμπαρασταθούμε στους συμπατριώτες μας στην ''μάχη'' που δίνουν με την γραφειοκρατία, για να διεκδικήσουν τα νόμιμα αιτήματά τους.

Με τρόπο ισότιμο, ακομμάτιστο και αποτελεσματικό για να προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε τους χρόνους, να παρακάμψουμε τα εμπόδια, ώστε αποφάσεις να εκδίδονται χωρίς καθυστέρηση και με τρόπο διαφανή.

Ο ''Καλλικράτης'' μας δίνει αυτή τη δυνατότητα, με την πρόβλεψη της θέσης του ΄΄Συνηγόρου του Πολίτη''. Παράλληλα η συμπαράσταση του Δήμου μπορεί να εκδηλωθεί με την οργάνωση σεμιναρίων σε θέματα Ποιότητας και Διαχείρισης. Δυο τομείς απαραίτητους για υγιή και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Επιχείρησης.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Το μεγάλο κεφάλαιο των νησιών
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 6.1 ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

Η αλλαγή της διοικητικής δομής για την τουριστική ανάπτυξη αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Και η δομή αυτή μπορεί να προέλθει μέσα από ένα ενιαίο τουριστικό φορέα . Άλλωστε εκεί στηρίζεται και το επιτυχημένο τουριστικό μοντέλο άλλων περιοχών στη Μεσόγειο. (Γαλλία, Ισπανία κ.ά.)

Ο προτεινόμενος φορέας - οργανισμός τουριστικής προβολής θα αναλάβει την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας και:

 θα απαρτίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους συλλογικούς τουριστικούς φορείς

 θα πλαισιώνεται από τεχνοκράτες με αποδεδειγμένη εμπειρία σε τουριστικούς προορισμούς

 θα έχει πλήρη διαφάνεια στην οικονομική του λειτουργία

 θα λειτουργεί με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 6.2 - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη βελτίωση της καλής σχέσης «ποιότητας υπηρεσιών και τιμής» είναι η διαρκής επιμόρφωση των επιχειρηματιών και η πιστοποίηση.

Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο ο Δήμος να ενισχύει:

Τη διεξαγωγή επιμορφωτικών σεμιναρίων που αφορούν όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους τουριστικούς επιχειρηματίες και όλους τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις

Την ενημέρωση σε θέματα πιστοποίησης για τη διασφάλιση της ποιότητας και την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων – πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, κτλ. Μέσα από την ενημέρωση και τη διαρκή συνεργασία των μελών του ενιαίου τουριστικού φορέα θα μπορέσει να δημιουργηθεί πνεύμα ομόνοιας και σύμπνοιας και να προωθηθούν δράσεις που θα στοχεύουν στη διαρκή βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ 6.3 - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στόχος μας είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος, που θα αποβλέπει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και στην ανάδειξη ενός προορισμού που ξέρει να σέβεται το φυσικό και πολιτιστικό του πλούτο μέσα από μια ορθολογική και βιώσιμη ανάπτυξη.


Η μοναδική χλωρίδα και πανίδα των νησιών μας, τα φυσικά οικοσυστήματα, και οι μοναδικές ακτές μας αποτελούν μια κληρονομία την οποία όλοι έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε - κρατικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρηματική και τοπική κοινωνία και φυσικά οι ίδιοι οι επισκέπτες.

Μερικές από τις ενέργειες για την προστασία του φυσικού
περιβάλλοντος περιλαμβάνουν:

Την εφαρμογή ενός προγράμματος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος σε θέματα καθαριότητας (ακτές, φυσικά αξιοθέατα κτλ.) και προστασία των δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές όπως ήδη αναφέρθηκε στην ενότητα “Πολιτική προστασία”
Προγράμματα σχολικής εκπαίδευσης που θα ενημερώσουν και θα ευαισθητοποιήσουν τη νέα γενιά σε θέματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος.
Πρόγραμμα ενημέρωσης των επισκεπτών μας ώστε να επιδείξουν και αυτοί με τη σειρά τους την ευαισθητοποίησή τους στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
Ανάδειξη των ρεματιών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (π.χ. Καραβάς, Μυλοπόταμος, Μητάτα κ.λπ.) και προώθηση του περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού σε συνεργασία με το ΚΙΠΑ και τους εξωραϊστικούς συλλόγους, Κυθήρων και Αντικυθήρων 

------------------------------------------------
Πηγή: kythira-antikythira.blogspot.com
-----------------------------------------------