Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Διακήρυξη Συνδυασμού "Κύθηρα – Αντικύθηρα, ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"

ΔΙAΚΗΡΥΞΗ

Φίλες και Φίλοι Κυθήριοι, Αντικυθήριοι και Συμπατριώτες της διασποράς,

Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη αλλά οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου έχουν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό.

Πρόκειται για τη μεγάλη ανατροπή που θα φέρει η εφαρμογή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης “Καλλικράτης”. Η πρόκληση είναι μεγάλη και από το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί το μέλλον των νησιών μας για παραπάνω από μία τετραετία.

Με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, ζητάμε τη ψήφο σας για να περάσουμε σε μια νέα εποχή.
Για να περάσουμε:
από την υποκρισία στο πολιτικό ήθος.
από την φυγομαχία στην πολιτική τόλμη.

Η κίνησή μας, που όπως γνωρίζετε διεκδικεί τη Δημοτική Αρχή, αποτελείται από ανθρώπους διαφόρων ιδεολογικών και κομματικών πεποιθήσεων και ζητάει την ψήφο σας για να εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική, υπερκομματική πολιτική στο Δήμο μας. Η ανάγκη για μια άλλη πορεία, είναι απαίτηση των συμπατριωτών μας. Αλλά προκύπτει και από δύο θεμελιώδεις διαπιστώσεις :

Πιστεύουμε ότι οι δράσεις των επόμενων χρόνων θα καθοριστούν:

1.Από το γεγονός ότι για ένα διάστημα, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, η οικονομική κρίση θα αγγίξει τη θέση καθενός από εμάς στην κοινωνία και κυρίως τις θέσεις εργασίας των νέων και της αξιοπρεπούς επιβίωσης των ασθενέστερων οικονομικά συμπατριωτών μας.
Παράλληλα ενδέχεται η κρατική επιχορήγηση των Δήμων να περιοριστεί και κατά συνέπεια πρέπει κάθε ΕΥΡΩ που δαπανάμε να πιάνει τόπο, κάθε απόφαση να λαμβάνεται με απόλυτη διαφάνεια και να υπάρχει δυνατότητα διαρκούς ελέγχου από τους δημότες.

2.Από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν κατορθώσαμε σε δημοτικό επίπεδο να χαράξουμε μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τα προβλήματα του τόπου, που θα καθορίσουν το μέλλον των παιδιών μας. Και τέτοια προβλήματα έχουν να κάνουν με το θέμα τι είδους ανάπτυξη επιθυμούμε, που να είναι ήπια, ρεαλιστική και στέρεη,με τα ζητήματα μεσομακροπρόθεσμης διαχείρισης υδάτινων πόρων,διάθεσης λυμάτων, υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των νησιών μας.

Για να πετύχουμε την εφαρμογή ενός προγράμματος σοβαρού , σε συνθήκες δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο:
• Να ενεργοποιηθεί όλο το έμψυχο δυναμικό των νησιών μας
• Να ξεφύγουμε από το πνεύμα αντιπαράθεσης τοπικιστικού, προσωπικού ή άλλου χαρακτήρα, ώστε στο Δήμο να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία όλων.

Οι άξονες που προτείνουμε για την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:
• Δημιουργία μιας πλατφόρμας για την εκδήλωση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μιας μόνιμης δηλαδή δομής στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν τα κόμματα, η Μητρόπολη,τα κυθηραϊκά ιδρύματα,οι εξωραϊστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κινήσεις, και εκπρόσωποι των Κυθηρίων της διασποράς. Στόχος μας είναι σε ένα κοινό τραπέζι να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο με τρόπο οργανωμένο και αλληλοσυμπληρούμενο.
• Εφαρμογή απόλυτης διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και αποδοχή.
• Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας με σεβασμό στο Περιβάλλον,ως της μόνης ουσιαστικά δύναμης που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η συμπαράσταση του Δήμου απέναντι στην δημοτική και κρατική γραφειοκρατία θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, εκτός κομματικών και προσωπικών προτιμήσεων και με αξιοποίηση των πόρων της Ε.Ε., τόσο σε επίπεδο ενισχύσεων, όσο και σε επίπεδο παροχής δυνατοτήτων διαρκούς εκπαίδευσης σε τομείς προτεραιότητας, όπως λόγου χάριν η Ποιότητα και η Διοίκηση Επιχειρήσεων.
• Ανάδειξη της ήπιας τουριστικής αξιοποίησης του νησιού ως βασικού παράγοντα ανάπτυξης,με διατήρηση του παραδοσιακού περιβαλλοντικού και αρχιτεκτονικού τοπίου και την οριστική λύση του προβλήματος των συγκοινωνιών, επικοινωνιών και ύδρευσης. Η αλιεία, η αγροτική ανάπτυξη και όσες δραστηριότητες και υπηρεσίες μπορούν να αναπτυχθούν στα νησιά μας πρέπει να αποτελέσουν πεδία προσφοράς του Δήμου.
• Οργάνωση συγκεκριμένων σχεδίων και δράσεων για την αντιμετώπιση της επερχόμενης και ήδη απειλητικής λειψυδρίας, του προβλήματος της διάθεσης λυμάτων, και της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Νερό,γη,και αέρας πρέπει να αντιμετωπιστούν ως παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης και ποιότητας της ζωής μας στην κατάρτιση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.
• Αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας των συμπολιτών μας και των επισκεπτών μας με την συνδρομή ειδικών από τα αρμόδια Υπουργεία. Ιδιαίτερα οι φυσικές καταστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν οργανωμένα, με σχεδιασμό και με τρόπο προληπτικό και όχι μόνον κατασταλτικό.

Αυτές οι αρχές δεσμεύουν όλους όσους συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια και θα προσπαθήσουμε να τις πετύχουμε από όποια θέση μας ορίσει το κυρίαρχο εκλογικό σώμα. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή δράσης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δεσμευόμαστε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου , αλλά και μετά τις εκλογές ο ρόλος μας θα είναι θετικός και όχι διχαστικός και σε αυτήν την πολιτική καλούμε από τώρα και όλες τις δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Οι καιροί απαιτούν, να απομακρυνθούμε όλοι από μικροπολιτικές και προσωπικές στάσεις, και να αναπτύξουμε ενωτικές και δημιουργικές συμπεριφορές.

Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους νέους μας, στα νησιά μας, αλλά και στους συμπατριώτες μας που μοχθούν στον Πειραιά,στην Αθήνα, στην Αυστραλία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Παναγιώτης Πρωτοψάλτης

Μαθιός Αγγελιουδάκης
Γκίκας Γκίκας
Παναγιώτης Ζαντιώτης
Νίκος Καλλίγερος
Παναγιώτης Καλλίγερος
Παναγιώτης Καλλίνικος
Χαράλαμπος Καρύδης
Γιώργος Κασιμάτης
Κώστας Κασιμάτης
Γιώργος Κομηνός του Δημητρίου
Γιώργος Κομηνός του Κωνσταντίνου
Γιώργος Κομηνός του Παναγιώτη
Λεωνίδας Κοντόζης
Μάντη Κορώνη
Μανώλης Λουράντος
Νίκος Μεγαλοκονόμος
Σωτήρης Μπαρούς
Δημήτρης Πανάρετος
Αντώνης Πρωτοψάλτης
Θανάσης Σουρής
Πωλίνα Σοφίου
Αντώνης Τριφύλλης
Δημήτρης Φατσέας
Γιάννης Χαρατζάς
Στράτος Χαρχαλάκης

Για τον Συνδυασμό
“Κύθηρα – Αντικύθηρα , Δήμος για όλους”