Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μικρότερη η παραγωγή κρασιών και αρκετά χαμηλές οι τιμές - Η οικονομική κρίση επηρέασε την κατανάλωση

Μειωμένη ήταν φέτος η εγχώρια παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ παρά τη σχετικά καλή ποιότητα, οι τιμές παραγωγού υπέστησαν σε γενικές γραμμές καθίζηση.

Αυτό είναι σύμφωνα με την τριτοβάθμια κλαδική οργάνωση των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών - ΚΕΟΣΟΕ, το προφίλ της φετινής αμπελοοινικής αγοράς.

Mίας αγοράς, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΚΕΟΣΟΕ:

* Τα αποθέματα κρασιών από προηγούμενες σοδειές υπερβαίνουν τον όγκο μιας ετήσιας συγκομιδής και υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης αποθηκευτικών χώρων για τα κρασιά της νέας σοδειάς.
* Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, λόγω των προσφερθέντων τιμών, παρέμειναν ατρύγητα αμπέλια.
* Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αισθητά την κατανάλωση κρασιού, από τις αρχές κιόλας του έτους.
* Παρά την κρίση και την κάμψη της κατανάλωσης, οι τιμές των εμφιαλωμένων κρασιών στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των χώρων μαζικής εστίασης παραμένουν αμετάβλητες.
* Πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

Με βάση τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ ανά αμπελουργική περιοχή η κατάσταση διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

- Νησιά Αιγαίου (Σάμος, Λήμνος, Σαντορίνη, Δωδεκάνησα): Μικρότερη παραγωγή λόγω καύσωνα, με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, που οδηγούν στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (ελαφρά κάμψη στο Ασύρτικο Σαντορίνης), οι τιμές αμπελουργού συγκρατήθηκαν στα περσινά επίπεδα.

- Κρήτη: Περιορισμένη παραγωγή, με «ανεκτές» τιμές για τα σταφύλια τριπλής χρήσης (Σουλτανίνα) και αισθητή κάμψη στις άλλες κρητικές ποικιλίες.

- Αχαΐα: Παρά την καλή ποιότητα σε Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, Σαρντονέ οι τιμές υποχώρησαν κατά 35%, ενώ κατακρημνίστηκαν κυριολεκτικά στο Ροδίτη.

- Νεμέα: Αισθητή μείωση της παραγωγής Αγιωργήτικου και παρά την καλή ποιότητα των σταφυλιών πτώση τιμής παραγωγού κατά 29% έως και 45%.

- Κορινθία: Μέτρια εισκόμιση σταφυλιών τριπλής χρήσης στα οινοποιεία λόγω καλών τιμών για αποξηραμένη Κορινθιακή και για εξαγωγές Σουλτανίνας.

- Ηλεία: Ατρυγία στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, στο σημείο που οι αμπελουργοί να καλούν τα οινοποιεία «να μαζέψουν τα σταφύλια τζάμπα»!

- Μεσσηνία: Πολλοί αμπελώνες παρέμειναν ατρύγητοι, ενώ στο Σαρντονέ μικρή μόνο η ζήτηση.

- Αττική - Εύβοια: Με αυξομειώσεις ανά περιοχή ο όγκος της φετινής σοδειάς και υψηλόβαθμα σταφύλια καλής ποιότητας. Τιμές χαμηλές, ενώ πολλοί αμπελουργοί δεν ξεκίνησαν καλλιεργητικές φροντίδες για την επόμενη αμπελουργική περίοδο.

- Βοιωτία: Χαμηλότερες τιμές στο Σαββατιανό, ακόμα και από εκείνες της Αττικής, ενώ σημαντική πτώση και στις ξενικές ποικιλίες.

- Τύρναβος-Καρδίτσα: Οι τιμές που έδωσαν οι συνεταιριστικές οργανώσεις κυμάνθηκαν κατά 10% χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα. Μικρό ενδιαφέρον απορρόφησης από τις ιδιωτικές οινοβιομηχανίες. Πολλοί αμπελουργοί κατεύθυναν την παραγωγή τους για τσίπουρο.

- Αγχίαλος: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές για υψηλόβαθμα σταφύλια, όπου παρεμβαίνει μόνο ο τοπικός συνεταιρισμός.

- Ιωάννινα: Στα περσινά επίπεδα ο όγκος της παραγωγής στην περιοχή της Ζίτσας. Οι τιμές διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα, ενώ το ιδιωτικό εμπόριο παρέλαβε μικρές ποσότητες.

- Νάουσα: Πρώιμος τρύγος, με 30% κάτω την παραγωγή στο Ξυνόμαυρο, η τιμή παραγωγού του οποίου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Η ίδια κατάσταση ως προς τις τιμές και στις ξενικές ποικιλίες Μερλό και Σιρά, με παραγωγή αυξημένη κατά 10%.

- Αμύνταιο: Αυξημένος κατά 10% ο όγκος, ενώ οι τιμές συγκρατήθηκαν με παρέμβασης της τοπικής Ένωσης και τη σύσταση ειδικής μεικτού χαρακτήρα εταιρίας, που απορρόφησε τις ποσότητες που δεν παρέλαβαν ιδιωτικές οινοβιομηχανίες.

- Ιόνια Νησιά: Καλής ποιότητας σταφύλια, που στο σύνολό τους απορροφήθηκαν από τους τοπικούς συνεταιρισμούς, καθώς τα ιδιωτικά οινοποιεία απείχαν από την αγορά.
------------------------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
------------------------------------------------------