Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Στον ΟΓΑ οι μελισσοκόμοι

Οι μελισσοκόμοι υπάγονται ασφαλιστικά στον ΟΓΑ και δεν έχουν την υποχρέωση να εγγραφούν στα μητρώα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) διευκρινίζει ο πρώην διοικητής του Κων. Παπαθανασίου απαντώντας σε σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.

Το θέμα προέκυψε προ διμήνου όταν αρκετοί μελισσοκόμοι σε ολόκληρη την Ελλάδα, δέχθηκαν πρόσκληση εγγραφής στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Ε. παρότι ως γνωστό είναι αγρότες και ως εκ τούτου ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ (κύ¬ριος ασφαλιστικός οργανισμός).

Με αφορμή την αποστολή των προσκλήσεων ο αντιπρόεδρος της ΟΜΣΕ Βασίλης Ντούρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ο.Α.Ε.Ε. ζήτησε την άρση των προσκλήσεων επισημαίνοντας «0 νόμος 3050/2002, άρθρο 9, μιλά για επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Η πώληση των προϊόντων μας δεν αλλάζει την κύρια δραστηριότητα μας. η οποία είναι η παραγωγή ενώ η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων από μελισσοκόμους δεν τους μετατρέπει από αγρότες σε εμπόρους έχει μόνο φορολογικό ενδιαφέρον».

Απαντώντας ο πρώην διοικητής του Οργανισμού Κων. Παπαθανασίου αποσαφηνίζει πλήρως την υπόθεση και σημειώνει:
Με το άρθρο 52. του Ν. 3518/06 ρυθμίζονται θέματα του Ο.Γ.Α. και διατυπώνονται οι ορισμο

Α) της πρωτογενούς αγροτικής δραστηριότητας

Β) Της δευτερογενούς δραστηριότητας

Γ) Των αγροτικών προϊόντων και Δ) της αγροτικής εκμετάλλευσης και σύμφωνα με αυτούς τους ορισμούς, διευκρινίζεται ότι:

Στον ΟΑΕΕ ασφαλίζονται τα πρόσωπα, τα οποία απασχολούνται στον δευτερογενή τομέα, δηλαδή στον τομέα της επεξεργασίας, της μετατροπής ή του μετασχηματισμού των πρώτων υλών σε έτοιμα για πώληση προϊόντα, οι οποίες όμως πρώτες ύλες δεν παράγονται από τους ίδιους, αλλά τις προμηθεύονται από τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα παραγωγούς, στο σύνολο τους ή μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Αντίθετα αν ο παραγωγός μεταποιεί, επεξεργάζεται, μετατρέπει και μόνο τα δικά του παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, υπάγεται στον ΟΓΑ
-----------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
-----------------------