Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Αυξάνονται 30% οι αντικειμενικές

Οι αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος θα είναι δύο ταχυτήτων, καθώς θα είναι χαμηλότερες στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά εντυπωσιακά υψηλότερες στις φθηνές.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η σύνταξη των πινάκων με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα ισχύσουν από το 2011, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

H δεύτερη φάση των αυξήσεων θα έρθει το 2012, όπως προβλέπει άλλωστε και το επικαιροποιημένο μνημόνιο, προκειμένου να ενισχυθούν και πάλι οι εισπράξεις του Δημοσίου κατά 200 εκατ. ευρώ.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως οι αντικειμενικές αξίες προσεγγίσουν αυτές της αγοράς, ενώ για το λόγο αυτό οι αντικειμενικές αξίες που θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος θα είναι δύο ταχυτήτων, καθώς θα είναι χαμηλότερες στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά εντυπωσιακά υψηλότερες στις φθηνές.

Η σύνταξη των σχετικών πινάκων με τις νέες τιμές μπαίνει πλέον στην τελευταία φάση αφού τα στελέχη του υπουργείου έχουν ήδη ζητήσει από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς να αποστείλουν στην κεντρική υπηρεσία τις προτάσεις τους, όσον αφορά στο ύψος των αυξήσεων που πρέπει να ισχύσουν στην αγορά.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει το υπουργείο, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία, ούτως ώστε αμέσως μετά να γίνει η επεξεργασία από το κεντρικό σύστημα του υπουργείου και οι νέες τιμές να ανακοινωθούν το Νοέμβριο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί βέβαια ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 600 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζει ότι ήδη η κτηματαγορά έχει «παγώσει», ενώ ταυτόχρονα αγνοεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής.

Στόχος πάντως του οικονομικού επιτελείου, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αμβλύνει τις αντιδράσεις, θα είναι όπως ο μέσος όρος των αυξήσεων να μην υπερβεί κατά πολύ το 30%, αν και θα υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις που ξεπερνούν και το 100%.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει να ετοιμάζονται οι σχετικοί πίνακες τιμών με τις εξής αυξήσεις:

* Από 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Οι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες 10% - 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ θα είναι μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.

* Εως 50% για τις εκτός σχεδίου τιμές. Σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι οι τιμές κατά περιοχή να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

* Πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ειδικότερα, για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνη πλάτους 500 - 800 μέτρων από τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων θα ανακοινωθούν αντικειμενικές αξίες γης, υψηλότερες απ' ό,τι για τα υπόλοιπα ακίνητα της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, θα έχει και πάλι σημαντικές επιπτώσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία των ακινήτων, ενώ όσοι προγραμματίζουν να αποκτήσουν ακίνητο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Επισημαίνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε κάθε συμβόλαιο, είτε αφορά αγοραπωλησία, αντιπαροχή, δωρεά ή γονική παροχή, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο, ενώ φυσικά αρκετοί θα είναι και οι υπόχρεοι οι οποίοι δεν θα γλιτώσουν από την τσιμπίδα του «πόθεν έσχες».

Παρ' όλα αυτά, μάλιστα, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει, καθώς υπάρχουν και σχετικές εισηγήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες, και στην αλλαγή και του συστήματος υπολογισμού του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών (EKKO). Συγκεκριμένα, το EKKO θα πρέπει, σύμφωνα με τις προτάσεις, να προσδιορίζεται με νέα αυξημένη τιμή εκκίνησης ανάλογα με το αν το ακίνητο είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία, γραφεία κ.λπ., καθώς και νέους αυξημένους συντελεστές (επιφάνειας, πολυτελείας, όψεων κ.λπ.). Στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση ελάχιστου και πραγματικού κόστους κατασκευής και η διαφορά μεταξύ αυτών να μην υπερβαίνει το 30%. Οι αλλαγές στο EKKO προβλέπουν:

* Αύξηση των τιμών αφετηρίας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής.

* Αναμόρφωση του συστήματος των συντελεστών και των μαθηματικών τύπων που προσδιορίζουν για κάθε είδος νεόδμητης οικοδομής το τελικό ποσό του ελάχιστου κόστους κατασκευής.

* Αλλαγές στα ποσοστά (χιλιοστά) συμμετοχής των επιμέρους εργασιών στο συνολικό ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομής.
------------------------------------------------------
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-Γ. ΚΟΥΡΟΣ
------------------------------------------------------