Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ημερίδα για τις δηλητηριάσεις μελισσών στην Ανατολική Αττική, με συμμετοχή της ΠΑΣΕΓΕΣ

«Δηλητηριάσεις Μελισσών στην Ανατολική Αττική ως συνέπεια των ψεκασμών των φοινικοειδών και των κουνουπιών» ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στις 22 Οκτωβρίου στη Νέα Μάκρη Αττικής, με την συμμετοχή του Κέντρου Μελισσοκομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Μελισσοκομικό Σύλλογο Ανατολικής Αττικής και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας με στόχο να ενημερωθούν αλλά και να προβληματισθούν όλοι οι έχοντες σχέση με το θέμα των ψεκασμών των φοινικοειδών αλλά και των κουνουπιών, ώστε να στοιχειοθετηθεί σχέδιο δράσης με γνώμονα την προστασία και ευζωία του περιβάλλοντος, των ανθρώπων, της χλωρίδας και της πανίδας.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες παρουσιάστηκαν μαζικές απώλειες μελισσιών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής με κύρια αιτία τη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus στα φοινικοειδή, ενώ διερευνήθηκε και το θέμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Σε ότι αφορά τα κατ’ εξαίρεση εγκριθέντα εντομοκτόνα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών, τονίζεται ότι τα είναι πολύ τοξικά για τις μέλισσες, ανήκουν στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών και επιδρούν στο νευρικό σύστημα των εντόμων.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Αττικής κ. Χάσκος Σπύρος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στις ζημίες που προκλήθηκαν στα μελίσσια τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Αττική από την εφαρμογή εντομοκτόνων που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών. Παρουσίασε επίσης όλες τις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά του Συλλόγου και ειδικότερα τις παρεμβάσεις του προς τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο, Περιφέρεια) ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Η πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας κα Γούναρη Σοφία έκανε αποτύπωση της κατάστασης των δηλητηριάσεων και τις επιπτώσεις που έχουν στη μέλισσα, στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας για την αντιμετώπιση του θέματος προτείνει μέτρα όπως: Ευρεία ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, εκπαίδευση του προσωπικού του δήμου στο να εντοπίζουν (να αναγνωρίζουν άμεσα την προσβολή) αλλά και να εφαρμόζουν την μεθοδολογία καταπολέμησης, προσπάθεια εφαρμογής εναλλακτικών μέσων αντιμετώπισης (μαζική παγίδευση με παγίδες σε περιοχές οριοθετημένες, κλάδεμα κατά τη χειμερινή περίοδο και η κάλυψη των πληγών, χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων από το ΥΑΑΤ, χρήση νηματωδών, καταστροφή) κ.α.

Ο κ. Χαριζάνης Πασχάλης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέπτυξε το θέμα των δηλητηριάσεων των μελισσών από τα διάφορα γεωργικά φάρμακα, τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι μέλισσες και τι πρέπει να κάνει ο μελισσοκόμος στις περιπτώσεις αυτές. Επίσης περιέγραψε την εκτεταμένη ζημιά που προκλήθηκε στις μέλισσες από τους ψεκασμούς των φοινικόδενδρων.

Ο κ. Κοντοδήμας Δημήτριος από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο αναφέρθηκε στα μέτρα αντιμετώπισης των εχθρών των φοινικοιειδών στην Ελλάδα (μηχανικές μέθοδοι, μαζική παγίδευση, βιολογική αντιμετώπιση και χημική καταπολέμηση). Από την εμπεριστατωμένη παρουσίασή του διαπιστώθηκε ότι η ορθή διαχείριση του προβλήματος με συνδυασμένη χρήση μηχανικών μεθόδων, μαζικής παγίδευσης και βιολογικών μέσων (όπως νηματώδεις, μύκητες) αποτελεί την καλύτερη λύση τόσο για τη σωτηρία των φοινίκων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κιούλος Ηλίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανέπτυξε το θέμα των κουνουπιών και την ολοκληρωμένη καταπολέμησή τους. Εξήγησε ότι οι τρόποι καταπολέμησης των κουνουπιών που χρησιμοποιούνται δεν επηρεάζουν τις μέλισσες.

Ο κ. Ντούρας Βασίλειος από την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρθηκε στα νεονικοτινοειδή που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, όπως το Gaucho (imidacloprid) και τις μεγάλες ζημιές που προκαλούνται στις μέλισσες και ζήτησε την απαγόρευση χρήσης των νεονικοτινοειδών, προκειμένου να διαφυλαχθεί τόσο η υγεία των μελισσών της Ελλάδας όσο και των άγριων οικοσυστημάτων της. Παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Μελισσοκομίας με θέμα «Οι Επιδράσεις του Νεο-νικοτινοειδούς εντομοκτόνου Imidacloprid στις μέλισσες» τα οποία τεκμηριώνουν και στη χώρα μας τη βλαπτική επίδραση των νεονικοτινοειδών (Imidacloprid) στις μέλισσες.

Στην παρέμβαση του Κέντρου Μελισσοκομίας της ΠΑΣΕΓΕΣ έγινε μεταξύ άλλων μνεία στις αναφορές των μελισσοκόμων και των μελισσοκομικών φορέων για το συγκεκριμένο πρόβλημα, στις αναλύσεις δειγμάτων μελισσών και γύρης, από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, όπου τεκμηριώθηκε η παρουσία των δραστικών ουσιών clothianidin και Imidacloprid, καθώς και στην παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής -Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων) και την Περιφέρεια Αττικής τα κύρια σημεία της οποίας εστιάζονται: Στην άμεση διερεύνηση του θέματος, στη λήψη μέριμνας για αποζημίωση των πληγέντων μελισσοκόμων και στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες ζημιές.

Για περισσότερα:
--------------------------
Πηγή: paseges.gr
--------------------------