Πολλές είναι οι εκκρεμότητες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης λίγο πριν την ανακοίνωση της νέας Κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός, Γιάννης Δριβελέγκας έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις μετά από την εντολή του Πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό Συμβουλίου, μεγάλη είναι η ανησυχία των αγροτών για τις πληρωμή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης αλλά και την εξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις (ύψους 14 εκατ. ευρώ).
Λόγω την ρευστής πολιτικής κατάστασης στην χώρα επίσης σε «πάγο» έχει μπει και η πολυαναμενόμενη προκήρυξη των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων. Οι εκκρεμότητες όμως τους υπουργείου δεν εξαντλούνται μόνο σε πληρωμές και αναπτυξιακά προγράμματα αφού σημαντικό είναι και το νομοθετικό έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει καθυστερήσει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα το οποίο είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στην Βουλή αλλά και αυτό για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που αναμένουν μήνες οι κτηνοτρόφοι.
Ενιαία ενίσχυση
Όσον αφορά την πληρωμή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης όπως έχει ήδη γράψει ο ΑγροΤύπος αναμένεται να πληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπογράφηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΑΤΕbank δεσμεύεται ότι έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό των 1,1 δις ευρώ και ότι θα μπορεί να προχωρήσει στην πίστωση των λογαριασμών των παραγωγών.
Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί με σιγουριά στους αγρότες ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν όταν η χώρα βρίσκεται στην δίνη τόσο σοβαρών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων;
Γεωργοπεριβαλλοντικά
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους υποψήφιους των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων η καθυστέρηση της προκήρυξης αφού όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες από τις προηγούμενες συμβάσεις λήγουν.
Όπως είναι γνωστό δικαιούχοι με δικαίωμα διετούς παράτασης μιας γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης, είναι οι παραγωγοί που έχουν ήδη μια σύμβαση και δεν έχουν ακόμα κλείσει πενταετία από την υπογραφή της.
Για όσους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά σε κάποιο μέτρο, θα ισχύσει η γνωστή πενταετία. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπου πηγές του ΥπΑΑΤ «ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμβάσεων λήγουν Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Άρα υπάρχει ένα πλήθος συμβάσεων οι οποίες είναι αυτή την στιγμή ενεργές και μπορούν ακόμα να παραταθούν. Γι’ αυτές που έχουν ήδη λήξει θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτησή τους κανονικά και θα ισχύσουν (στο μέτρο που ανταποκρίνονται τα κριτήρια) νέες πενταετείς συμβάσεις».
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------