Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Οι μη επιμελείς υπάλληλοι θα πληρώνουν τις αποζημιώσεις

ΤΟ Δημόσιο αναγκάζεται να καταβάλλει αποζημιώσεις σε πολίτες λόγω της αμέλειας των δημοσίων υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες διευκρινίζει:
 
 «Στις περιπτώσεις που το Δημόσιο καταβάλλει αποζημιώσεις σε πολίτες εξαιτίας αμέλειας ή δόλου ενός δημόσιου υπαλλήλου, θα αναζητεί το ποσό της αποζημίωσης από τον συγκεκριμένο υπάλληλο».
 
Η παραπάνω διαδικασία αν και έχει θεσπιστεί από το 2007, δεν εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο με  εγκύκλιό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζητά από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να αρχίσουν να εφαρμόζουν κατά γράμμα το νόμο.
 
Ειδικότερα στην εγκύκλιο ορίζεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες επέρχεται ζημία εις βάρος του Δημοσίου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των υπαλλήλων από δόλο ή βαριά αμέλειά τους, τότε θα πρέπει να  κινείται η διαδικασία αναζήτησης από τον υπαίτιο ή τους υπαίτιους υπαλλήλους του ποσού που καταβλήθηκε.
 
Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι το Δημόσιο αναγκάζεται από τα δικαστήρια να καταβάλλει σημαντικές αποζημιώσεις για πράξεις ή παραλείψεις κρατικών οργάνων, καθώς και από αμέλεια ή και από αδιαφορία στην άσκηση των προβλεπόμενων ένδικων μέσων.
--------------------------
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------------