Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 21/8/2012

Τα Αντικύθηρα γιόρτασαν και φέτος τον πολιούχο και προστάτη τους Άγιο Μύρωνα.
Το ραντεβού των Αντικυθηρίων για τις 16 και 17 Αυγούστου παραμένει σταθερό εδώ και πολλές δεκαετίες

 Από κάθε γωνιά του πλανήτη οι Αντικυθήριοι κάθε ηλικίας, κατακλύζουν το νησί τους για να γιορτάσουν τον Άγιο τους.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν μέρες πριν από τους ντόπιους.
Πρέπει να εξασφαλίσουν κρέας από ντόπια αγριοκάτσικα, ενώ οι γυναίκες ζυμώνουν την απαραίτητη ποσότητα ψωμιού, πού ψήνεται στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Αγίου.

Το έθιμο προβλέπει όλοι οι προσκυνητές και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την παραδοσιακή φιλοξενία του νησιού.
Το τραπέζι μετά τον εσπερινό στρώνεται για όλους και το γλέντι ξεκινάει.
Οι Αντικυθήριοι είναι εκεί για να χορέψουν στον Άγιο τους.

Την επομένη όλοι θα παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία και την λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας στην πηγή που βρέθηκε πριν από αιώνες.
Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων ακολουθεί εορταστικό τραπέζι στο οποίο παρακάθονται όλοι και το γλέντι συνεχίζεται.

Τα έξοδα του πανηγυριού αναλαμβάνει κάθε χρόνο κάποιος κάτοικος του νησιού, ο αποκαλούμενος "Πανηγυριώτης", ενώ οι εργασίες προετοιμασίας γίνονται από εθελοντές.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ χοροστάτησε στον Εσπερινό καί στην θεία λειτουργία, ενώ χορωδία ψαλτών από την Αθήνα έψαλαν στις ακολουθίες.
Το Δήμο Κυθήρων εκπροσώπησαν, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων Μιχάλης Πρωτοψάλτης καί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάζαρος Βέζος.
Παρόντες και συμμετέχοντες στην οργάνωση των εκδηλώσεων ήταν ο τοπικός Δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτης Αλοΐζος, ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσης Προγουλάκης, ο πρόεδρος της ένωσης των απανταχού Αντικυθηρίων Γιάννης Γλυτσός, η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά Ζωή Ρούσου, ο Αντιδήμαρχος καί Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους Δήμους Κισάμου και Χανίων.

Συγκρότημα Κρητικών μουσικών είχαν αναλάβει την διασκέδαση.
Ο αείμνηστος Παναγιώτης Πατεράκης που απεβίωσε πρόσφατα είχε ζητήσει να είναι για φέτος ο "Πανηγυριώτης".
Η εντολή που άφησε στη σύζυγο και στα παιδιά του ήταν να κάνουν το πανηγύρι και να χορέψουν στον Άγιο.

Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε και η κόρη του με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκε στην αγάπη του αείμνηστου φωτορεπόρτερ για την γενέτειρά του τα Αντικύθηρα.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν τα πεντακάθαρα νερά των Αντικυθήρων, στις παραλίες του Ξηροπόταμου, της Καμαρέλας, και του Ποταμού.

Ο Δήμος Κυθήρων είχε φροντίσει να αποκατασταθεί η πρόσβαση σ´ αυτές η οποία είχε καταστραφεί.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο αρχαιολόγος Άρης Τσαραβόπουλος, σε εκδήλωση στο λιμάνι παρουσίασε το ανασκαφικό του έργο στα Αντικύθηρα και αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού.

Το πλοίο "Πορφυρούσσα" τροποποίησε τα δρομολόγιά του, κάνοντας την Παρασκευή το βράδυ έκτακτο δρομολόγιο ώστε να επιστρέψουν ο Μητροπολίτης και οι Κυθήριοι επισκέπτες στα Κύθηρα, ενώ οι Κρήτες θα επέστρεφαν με το "Βιτσέντζος Κορνάρος".

Η εκδήλωση αυτή ήταν ακόμα μια ευκαιρία για να επισκεφθούμε το γειτονικό, ακριτικό μας νησάκι που προσφέρει μια πρωτόγνωρη αίσθηση και να απολαύσουμε τη γνήσια νησιωτική φιλοξενία των κατοίκων του.
-----------------------------
Πηγή: kythira.gr
-----------------------------