Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ακτοπλοία: Ακριβότερα κατά 400% τα δάνεια

Ακριβότερα κατά 300%-400% σε σχέση με το 2006 θα είναι τα δάνεια των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων από δω και στο εξής δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.



«Για να μπορέσουν να αντληθούν νέα δάνεια θα πρέπει οι επιχειρηματικές κινήσεις να αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες με όσο καλύτερη εκτίμηση του επενδυτικού ρίσκου» επισημαίνει ο τραπεζίτης Γ.Ξηραδάκης.

Οι δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν ελαφρώς κατά -3% το 2011 σε σχέση με το 2010. Από το 2008 εμφανίζεται μια σχετική σταθεροποίηση του επιπέδου δανεισμού των εταιρειών με ελαφρά μείωση λόγω:
• της αποπληρωμής των δανείων
• αναδιάρθρωσης των δανείων και
• της πώλησης πλοίων που βοήθησαν στη μείωση των δανείων λόγω προπληρωμών.

Η σταθεροποιητικές τάσεις της τραπεζικής χρηματοδότησης σε επίπεδο κλάδου την τελευταία τριετία οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα δανειακά χαρτοφυλάκια των εταιρειών. Μόνο η ANEK LINES και η MINOAN LINES παρουσιάζουν μείωση των συνολικών δανειακών τους

«Σημαντική εξέλιξη στην τραπεζική αγορά αποτέλεσε η κεφαλαιοποίηση χρέους της ΑΝΕΚ και της Hellenic Seaways από την τράπεζα Πειραιώς. Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι όλες οι τράπεζες συνεχίζουν επιμελώς τις αναγκαστικές κατασχέσεις και τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών με ιδιαίτερη δυσκολία όχι μόνο στην αποπληρωμή αλλά και στην κατανόηση των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων των δανείων. Η ομαλή σχέση των ακτοπλόων με τις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας προσδίδει μία αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου.» επισημαίνει ο Γ.Ξηραδάκης.
--------------------------------------
Πηγή: protothema.gr
--------------------------------------