Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Στο «κόκκινο» οι εφημερίες στο Νοσοκομείο Σπάρτης

“ Καταγγελτική ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. ν. Λακωνίας που προειδοποιεί για επερχόμενη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ κάνει λόγο για «ανάξιους πολιτικούς» ”
-Ασθενείς στο έλεος του Θεού στο Νοσοκομείο Σπάρτης
 -Επικίνδυνες ελλείψεις στις εφημερίες εν μέσω Αυγούστου!
 -Αυθαίρετη κατάρτιση προγράμματος εφημεριών καταγγέλλουν οι γιατροί


Σε οριακό σημείο έχει περιέλθει η λειτουργία του Νοσοκομείου Σπάρτης, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί Ε.Σ.Υ. νομού Λακωνίας. Η μείωση κονδυλίων των εφημεριών που αποφάσισε η διοίκηση του Νοσοκομείου, έχει οδηγήσει σε δυσαναπλήρωτα κενά, με άμεσες επιπτώσεις την ελλιπή στελέχωση του και την συνεπαγόμενη αδυναμία επαρκούς αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιοι, με τους γιατρούς να καταφέρονται κατά του Διοικητή του Νοσοκομείου Σπάρτης – Μολάων, τον οποίο κατηγορούν για αυθαίρετη και στοχευμένη περικοπή εφημεριών στα τμήματα του νοσοκομείου. Στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζουν ότι ο ορισμός εφημεριών με ειδικευόμενους γιατρούς εγκυμονεί κινδύνους για την ορθή αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους, οι γιατροί Ε.Σ.Υ. Λακωνίας προειδοποιούν για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ υπογραμμίζουν ότι εργάζονται με απλήρωτες εφημερίες πέντε μηνών. Τέλος, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ότι «η διάλυσή του (σσ Ε.Σ.Υ) θα κορυφώσει το δράμα των κατοίκων μιας υπέροχης χώρας με ανάξιους πολιτικούς».

Η ανακοίνωση, που υπογράφουν η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. ν. Λακωνίας Χρύσα Ντοροβίτσα και η γραμματέας Ανδριάννα Τζουγανάτου, έχει ως εξής:

«Στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, η μεγάλη μείωση του κονδυλίου των εφημεριών και η υποστελέχωσή του σε συνδυασμό με την αυθαίρετη τροποποίηση από τον Διοικητή του νοσοκομείου του προγράμματος εφημέρευσης, έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο την εφημεριακή κάλυψη των ιατρικών τμημάτων. Οι περισσότερες κλινικές και τμήματα δεν καλύπτονται εφημεριακά για πολλές ημέρες και μάλιστα τον Αύγουστο, που η τουριστική κίνηση είναι η μεγαλύτερη του χρόνου και οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί απουσιάζουν με άδεια.
 
 • Στο εγκεκριμένο από τη Διοίκηση του Γ.Ν.Σπάρτης εφημεριακό πρόγραμμα, οι μέρες χωρίς εφημερεύοντα ειδικευμένο γιατρό στα τμήματα είναι τόσο πολλές ώστε η αντιμετώπιση των περιστατικών κατά την
 εφημερία από τις αντίστοιχες ειδικότητες να ισοδυναμεί με τον πρώτο αριθμό του λαχείου.

Καρδιολογικό τμήμα :17 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα καρδιολόγο
 Παιδιατρικό τμήμα: 17 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα παιδίατρο
 Ορθοπαιδικό τμήμα :10 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ορθοπαιδικό
 Ουρολογικό τμήμα : 10 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο
 Οφθαλμολογικό τμήμα :14 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα οφθαλμίατρο
 Πνευμονολογικό τμήμα : 16 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα πνευμονολόγο
 Ακτινολογικό τμήμα :7 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο
 ΩΡΛ τμήμα : 24 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ωτορινολαρυγγολόγο
 Οδοντιατρικό τμήμα : 17 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα οδοντίατρο
 Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική : 1 ημέρα χωρίς εφημερεύοντα γυναικολόγο
 Κυτταρολογικό τμήμα : 26 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα κυτταρολόγο
 Γαστρεντερολογικό τμήμα : 25 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα γαστρεντερολόγο.
 Δερματολογικό τμήμα : 27 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα δερματολόγο
 Aιμοδοσία : 5 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα αιματολόγο
 Ψυχιατρικό τμήμα : 29 ημέρες χωρίς εφημερεύοντα ψυχίατρο

• Η εφημέρευση ειδικευομένων γιατρών χωρίς την αντίστοιχη εφημέρευση ειδικευμένου πέρα από τα νομικά προβλήματα, δημιουργεί κινδύνους για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών. Επίσης παρατηρείται ανισοκατανομή του ανθρώπινου δυναμικού ώστε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών άλλοτε να εφημερεύουν 5 και άλλοτε 2 γιατροί.

• Η αυθαίρετη και στοχευμένη περικοπή εφημεριών σε τμήματα όπως πνευμονολογικό, γαστρεντερολογικό κ.ά., από τον Διοικητή των Δ.Ν. Σπάρτης –Μολάων χρησιμοποιώντας προφανώς προσωπικά κριτήρια αξιολόγησης, δείχνει άγνοια για το ιατρικό έργο πολλών ειδικοτήτων, που αφανώς στηρίζουν τη διάγνωση, νοσηλεία και θεραπεία ασθενών.

Οι γιατροί του Γ.Ν. Σπάρτης εργάζονται με απλήρωτες εφημερίες 5 μηνών και αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοικτό και λειτουργικό.

Δυστυχώς όμως η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι προ των πυλών. Το διαφαινόμενο κλείσιμο νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κλινικών θα αλλάξει εντελώς την παροχή της δημόσιας υγείας. Παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες του το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρξε μεγάλο στήριγμα για τους πολίτες και η διάλυσή του θα κορυφώσει το δράμα των κατοίκων μιας υπέροχης χώρας με ανάξιους πολιτικούς», καταλήγει η ανακοίνωση των γιατρών του Νοσοκομείου Σπάρτης.
-------------------------------
Πηγή: notospress.gr
-------------------------------