Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Τιμητικές Εκδηλώσεις για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ Καλοκαιρινό.

Δύο Ιεράρχες Μητροπολίτες της Ελληνικής Εκκλησίας, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Θήρας Επιφάνιος, έφθασαν στα Κύθηρα, για να παραστούν στις Τιμητικές Εκδηλώσεις για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Θήρας κ. Γαβριήλ Καλοκαιρινό,

Τις Εκδηλώσεις οργάνωσε η Μητρόπολη Κυθήρων στις 25 και 26 Αυγούστου 2012.

Πνευματικά παιδιά, και οι δύο Ιεράρχες, του Μακαριστού Γαβριήλ, χειροτονημένοι από τον ίδιο, έρχονται για δεύτερη φορά στα Κύθηρα, για να οκοκληρώσουν το χρέος τους, απέναντι στον Γέροντα τους.












Την πρώτη φορά το 2008, ήλθαν για να παραστούν στις εκδηλώσεις που έγιναν για τα 25 χρόνια από την κοίμηση του και να μιλήσουν στην Ημερίδα, που ιργάνωσε η Μητρόπολη Κυθήρων στο Λεοντσίνειο πνευματικό κέντρο, για το αείμνηστο Μητροπολίτη Γαβριήλ και να παραστούν στο μνημόσυνο του, που έγινε στα Μυρτίδια.

Οι εισηγήσεις της Ημερίδας εκείνης, έγιναν με την φροντίδα του Μητροπολίτη μας, κ. Σεραφείμ και την ευγενή χορηγία της κ. Φραντζέσκας Χρυσού, ένας καλαίσθητος τόμος, ο οπίος περιέλαβε και ποιμαντορικές εγκυκλίους και ομιλίες του Μακαριστού Γέροντα, υλικό σχετικό με την χειροτονία του και την παραίτηση του, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το Σάββατο 25/8 το βράδυ στο θέατρο Ποταμοὐ, έγινε η παρουσίαση του τιμητικού αυτού τόμου, από τους καθηγητές κ. Λεοντσίνη Γ., ο οποίος μίλησε για το ποιμαντορικό έργο του Μητροπολίτη Γαβριήλ, όπως αυτό εξάγεται από το υλικό του βιβλίου και ο κ. Πετρόχειλος Ν. ο οποίος παρουσίασε συνοπτική περίληψη των εισηγήσεων του 2008.

Επίσης μίλησε ο καθηγητής κ. Κασιμάτης Γ. για την προσφορά του αειμνήστου Γαβριήλ στα Κύθηρα, πριν γίνει επίσκοπος, ως πρόεδρος της Ερανικής επιτροπής για τα μεγάλα έργα των Κυθήρων και πρώτου προέδρου του Τριφυλλείου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθηναν οι δύο φιλοξενούμενοι Μητροπολίτες και την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ.













Τον συντονισμό έκανε με επιτυχία ο π. Πέτρος Μαριάτος και η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια που εκτέλεσε η Βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως Κυθήρων, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου και καθηγητή της Βυζαντινής μουσικής κ. Κατσούλα Γ. και η Βυζαντινή χορωδία του πρωτοψάλτου κ. Κακουλίδη Γ. που περιστασιακά βρέθηκε στα Κύθηρα.

Επίσης παρουσιάσθηκε το χορευτικό υπό την ευθύνη της καθηγήτριας κ. Ελένης Χατζοπούλου-Τζοβάρα, που χόρεψε Κυθηραϊκούς και άλλους Ελληνικούς χορούς.











Την επομένη το πρωϊ, στο χωριό του Μακαριστού Μητροπολίτη Γαβριήλ, στις Αλεξανδράδες, έγινε στον ενοριακό Ναό της Αγίας Τριάδος, Αρχιερατικό Συλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Στο τέλος της λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό μνημόσυνο, υπέρ αιωνίας αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτη Γαβριήλ και έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ναού και έγινε δι' εξόδων του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκής κ. Άνθιμου.

Μετά την απόλυση προσφέρθηκαν σε όλους γλυκά και αναψυκτικά από τις κυρίες της ενορίας.

Έτσι ολοκληρώθηκαν οι τιμητικές εκδηλώσεις και όπως είπε ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος : "Έγινε η εκπλήρωση της οφειλής μας κατά το εφικτόν".












---------------------------------------------------------------------------------
Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος-Φωτογραφίες Βασίλης Χάρος & Evita Foto
---------------------------------------------------------------------------------