Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αντικρύζοντας το Πέλαγο.....

"Το Κάστρο της Χώρας χτισμένο σε ένα από τα στρατηγικότερα σημεία του νοτίου Αιγαίου, ελέγχει το Κρητικό, το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος.
Ονομάστηκε το "μάτι της Κρήτης και των Ελληνικών Θαλασσών".
Εξαιτίας αυτής του της θέσης, συγκέντρωνε το ενδιαφέρον του εκάστοτε κατακτητή.
Χαρακτηριστικό δείγμα βενετικής οχυρωματικής τέχνης, πήρε τη σημερινή του μορφή το 1503, ενώ εκεί ήταν και το διοικητικό κέντρο του νησιού, όπου το 1502 είχε εγκατεστημένο Προβλεπτή.
Πρόσφατα έγιναν εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου που τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία του για την ιστορία του τόπου."

Παρόλα αυτά όμως αγαπητοί Κυθήριοι και Κυθήριες παίρνοντας κάποιος τον δρόμο προς τα "Γερμανικά" και αντικρύζοντας το Δυτικό εξωτερικό τοίχωμα του Κάστρου της Χώρας προς την "Βαρδιόλα" (το βουνό του Τράχιλα) θα ανακαλύψει με έκπληξη τρία ανάγλυφα οικόσημα με το Λιοντάρι του Αγίου Μάρκου στην μέση να ατενίζουν αγέρωχα το πέλαγο.



Τα αχνά πρόσωπα των Φτερωτών Χερουβείμ που διακρίνονται σκεπάζονται από τα αγλιολούλουδα και τους αγριοκισσούς που συντροφεύουν στην μοναξιά τους και την εγκατάλειψη τους από κάθε φροντίδα και ανάδειξη.

Η φύση οπωσδήποτε αγκαλιάζει κάθε τι όμορφο και το φροντίζει μόνη της. Ελπίζουμε το ίδιο να πράξει και η πολιτεία αλλά και η υπεύθυνη υπηρεσία Βυζαντινών αρχαιοτήτων και όσο το δυνατόν γρηγορώτερα μπορέσει, εξοικονομώντας κάποιους πόρους,  να αποκαταστήσει όπως είναι πρέπον το θαυμάσιο αυτό μνημείο της Ενετικής περιόδου αλλά και Ίστορίας του νησιού μας.



Θα λέγαμε μάλιστα ότι ο διαρκής παρατεταμένος φωτισμός του Κάστρου σε περιόδους και ώρες που δεν χρειάζεται η που δεν ανήκει σε αντίστοιχη τουριστική περίοδο θα μπορούσε να μειωθεί και το κέρδος να διατεθεί ανάλογα σε τέτοιου είδους έργα και αναστηλώσεις.

Τον λόγο έχει πλέον η αρμόδια υπηρεσία Βυζαντινών αρχαιοτήτων αλλά και η Δημοτική αρχή την οποία παρακαλούμε να επιληφθεί του συγκεκριμμένου θέματος.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι τα τρία ανάγλυφα οικόσημα δεν φαίνονται πάνω από το Κάστρο και θα πρέπει κάποιος να πάει στο συγκεκριμμένο σημείο που αναφέρεται πιο πάνω για να τα δεί.

Μέχρι τότε όμως ελπίζουμε τα κυκλάμινα και όλα τα υπέροχα αγριολούλουδα να κοσμούν τα ανάγλυφα με περισσή χάρη.
----------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης - Φωτογραφίες Γιώργος Σάμιος
----------------------------------------------------------------