Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πρόταση συγχώνευσης του ΕΟΦ με τον ΕΦΕΤ και δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στον οποίο θα ενταχθούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ

Την συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), κατάργηση θυγατρικών του ΕΟΦ και μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προτείνει η επιτροπή «σοφών» για την Υγεία.

Το πόρισμα παραδόθηκε χθες, Μεγάλη Δευτέρα, στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο από τον πρόεδρο της επιτροπής, βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει ευθύνη για εξοικονόμηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από το φάρμακο, εκ των οποίων το ένα δισ. θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Επίσης η επιτροπή «σοφών» προτείνει να αξιολογηθεί ο ρόλος των θυγατρικών του ΕΟΦ (ΙΦΕΤ, ΕΚΕΒΥΛ).

Η ιδιότητα του ΙΦΕΤ να εισάγει και να εμπορεύεται φάρμακα - τονίζεται στην έκθεση - δημιουργεί ασυμβίβαστο, καθώς ο ΕΟΦ είναι εποπτεύων μηχανισμός και δεν μπορεί ταυτόχρονα να εμπορεύεται και φάρμακα. Τα μέλη της επιτροπής αξιολογούν θετικά τη δημιουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στον οποίο θα ενταχθεί το 85% των ασφαλισμένων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ).

Εκφράζουν, ωστόσο, προβληματισμό για τη διασφάλιση της χρηματοδότησής του. Παράλληλα προτείνουν να μεταφερθεί σε αυτόν το μισθολογικό κόστος των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και ιδιαίτερα των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να υπάρξει ενιαίος προϋπολογισμός της Υγείας.

----------------------
Πηγή: agrotypos.gr
---------------------