Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Παρασκευή της Διακαινησίμου {Νέα Παρασκευή} στον Ποταμό

Η Παρασκευή της Διακαινησίμου στον Ποταμό, στο "Χωριό της Κυράς", της "Κυράς της Παναγιάς" , εορτάσθηκε όπως κάθε χρόνο διπλά και με εξαιρετική λαμπρότητα.





Η εορτή της Ζωδόχου Πηγής- Ιλαριωτίσσης και η φιλοξενία της Ιεράς Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας για μια ακόμα φορά οδήγησαν πλήθος κόσμου στην εκκλησία της Ιλαριωτίσσης, όπου ετελέσθη η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μυρτιδιώτισσας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Ποταμού και την παρουσία πλήθους κόσμου.







Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θ.Κουκούλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η καθιερωμένη πορεία της λιτάνευσης ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό της Ιλαριωτίσσης προς το κέντρο του χωριού και εν συνεχεία κατευθύνθηκε στο Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας Κυθήρων και στο Γηροκομείο.






Πλησιάζοντας στο Γηροκομείο Κυθήρων οι εργαζόμενες στο ίδρυμα βγήκαν και προϋπάντησαν την Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και την εσήκωσαν εκείνες για να την οδηγήσουν μέσα στο ίδρυμα, όπου την τοποθέτησαν σε αναλόγιο έτσι ώστε να μπορέσουν οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι του ιδρύματος να προσκυνήσουν με κατάνυξη την Εικόνα της μια και τα χρόνια πια δεν τους επιτρέπουν να βρίσκονται τόσο συχνά κοντά Της.






Όταν ολοκληρώθηκε το προσκύνημα της Ιεράς Εικόνας, πάλι οι εργαζόμενες την σήκωσαν και την κατευόδωσαν μέχρι το γεφύρι του Ποταμού και από εκεί η Ιερά Εικόνα επέστρεψε στον Ιερό Ναό τη Ιλαριώτισσας.

Το απόγευμα της Ν.Παρασκευής η Ιερά Εικόνα αναχ'ωρησε για τα Τριφυλιάνικα και τα Λογοθετιάνικα.






Η συνεχής διατήρηση του τοπικού αυτού θεσμού της "Γύρας" κρατάει στερεά τις Κυθηραϊκές δομές ακέραιες και συνδεδεμένες σε όποιο σημείο του κόσμου και εάν βρίσκονται οι Κυθήριοι και είναι πάρα πολύ σημαντικό ο θεσμός αυτός να παραμείνει άσβηστος και να διατηρηθεί και στις επόμενες γενεές το ίδιο δυνατός και σημαντικός.
-------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Evita Foto
-------------------------------------------------------