Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Σχέδιο για περαίωση στα αυθαίρετα

Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Δικαιοσύνη εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Αθήνα: Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόµενο να υπάρξει ρύθµιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, αφού όµως προηγηθεί διάλογος µε τη ∆ικαιοσύνη.

Σύµφωνα µε διατύπωση που υπάρχει στον «οδικό χάρτη» που παρουσίασε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και µε αναφορές του στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα αρχίσει θεσµικό διάλογο µε την κοινωνία, τους κοινωνικούς εταίρους και µε τη ∆ικαιοσύνη «για να τραβήξουµε µια κόκκινη γραµµή σε σχέση µε το παρελθόν στο θέµα της αυθαίρετης δόµησης».



Σύµφωνα µε «Τα Νέα», που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, δεν τίθεται θέµα νοµιµοποίησης των καθώς υπάρχουν νοµικά κωλύµατα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα της «τακτοποίησης» μετά από διάλογο µε τη ∆ικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση µελετά να προχωρήσει στην άµεση τακτοποίηση των περίπου 500.000 (ή κατ’ άλλους ενός εκατοµµυρίου) αυθαίρετων κτισµάτων που υπάρχουν στη χώρα, όχι µόνο λόγω των ελλειµµάτων αλλά και σε µια προσπάθεια να τραβήξει µια «κόκκινη γραµµή» στο θέµα της αυθαίρετης δόµησης.

Σύµφωνα µε κυβερνητική πηγή, πολύ σύντοµα θα αρχίσει εντατικός διάλογος µε όλους τους ενδιαφερόµενους φορείς, αλλά και µε τη ∆ικαιοσύνη, ώστε το σχέδιο να πάρει τη µορφή οριστικής απόφασης και να ενταχθεί και αυτό στο Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει στη Βουλή στα µέσα Μαΐου.

Αδιευκρίνιστες, ωστόσο, είναι πολλές πτυχές του όλου εγχειρήµατος όπως:

1) Το κόστος τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου, πώς θα προκύπτει αυτός ο φόρος (αν θα είναι µε βάση το εµβαδόν, τη χρήση του ακινήτου, την παλαιότητά του,το αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή παραθεριστική κ.ά.), αν θα πρόκειται για εφάπαξ καταβολή ενός συγκεκριµένου ποσού ή για δόσεις.

2) Τι θα γίνει µε κραυγαλέες περιπτώσεις αυθαίρετων κτισµάτων (σε αιγιαλούς, δάση κ.λπ.).

3) Πώς θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του Ε’ Τµήµατος του Συµβουλίου της Επικρατείας το οποίο «ανθίσταται» σθεναρά εδώ και πολλά χρόνια σε απόπειρες για νοµιµοποίηση των αυθαιρέτων.

Υποστηρίζεται βάσιµα ότι ο διάλογος µε την ηγεσία της ∆ικαιοσύνης που θα αρχίσει, θα έχει και αυτή την παράµετρο, δηλαδή το πώς θα αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλλει το ΣΤΕ, αλλά και ορισµένες ρυθµίσεις, κατ’ εφαρµογήν των συνταγµατικών διατάξεων που απαγορεύουν τη δόµηση σε αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.

Στον διάλογο µε τη ∆ικαιοσύνη θα καθοριστούν και οι µηχανισµοί ελέγχου της αυθαίρετης δόµησης, µετά την τακτοποίηση που θα επιχειρηθεί. Στόχος είναι να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για να αποτραπεί µια νέα γενιά αυθαιρέτων µετά την περαίωση.

Για τον λόγο αυτό εξετάζεται ακόµη και η δηµιουργία ειδικού σώµατος ελεγκτών αυθαίρετης δόµησης.

Πηγή του υπουργείου Οικονοµικών η οποία ρωτήθηκε σχετικά µε το πόσα χρήµατα προσδοκά να συγκεντρώσει το ∆ηµόσιο από την περαίωση των αυθαιρέτων, δήλωσε αδυναµία να προσδιορίσει το ύψος του ποσού, άφησε όµως να εννοηθεί ότι θα είναι πολύ µεγαλύτερο από το ποσό που αναμένει από την «τακτοποίηση των ηµιυπαίθριων», που υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ περίπου.
--------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
--------------------------