Σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της γεωργίας στην Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε ο Σπύρος Σπυρίδων, ως κεντρικός εισηγητής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην ειδική συνεδρίαση της 15ης Απριλίου για την εξέταση προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο παρουσίασε ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης.
Στην εισήγησή του ο κ. Σπυρίδων ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός πληθυσμός της Αττικής και ειδικά οι νέοι αγρότες, αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις της αγροτικής πολιτικής και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, όπως η στοχευμένη ανάπτυξη καλλιεργειών μικρών εκτάσεων και η αυξημένη μοριοδότηση προς τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών για την εισαγωγή τους σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που σχετίζονται με τη γεωργία. Απευθυνόμενος στον κ. Σκανδαλίδη ανέφερε:
«Διατηρώ, κ. Υπουργέ, σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αγρότες μας, με δεδομένες τις τεράστιες περικοπές πόρων στις οποίες έχουμε υποχρεωθεί λόγω Μνημονίου, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τον αποσυντονισμό των υπηρεσιών που έχει επιφέρει η βιαστική εφαρμογή του Καλλικράτη.
Ακόμα και το Υπουργείο σας αποψιλώνεται από κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αλιείας, οι οποίες μεταφέρονται σε άλλα Υπουργεία. Ταυτόχρονα, το αγροτικό εισόδημα μειώνεται σημαντικά, το κόστος παραγωγής, ο ΦΠΑ και οι εισφορές στον ΕΛΓΑ αυξάνονται, ενώ οι αγρότες μας οδηγούνται σε απόγνωση.
Η παράταξή μας θα στηρίξει κάθε πολιτική που οδηγεί στην ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα και προστατεύει το εισόδημα του Έλληνα αγρότη. Πρέπει όμως, επιπλέον, να διαμορφώσουμε το όραμα για την ελληνική γεωργία του μέλλοντος, κάτι που συζητάμε ήδη για την περίοδο 2013-2020 στην Ευρώπη, στην Επιτροπή Περιφερειών, όπου συμμετέχω ως Μέλος.
Είναι αναγκαίο και επείγον να εντείνουμε την παρουσία μας στα ευρωπαϊκά όργανα, όπου αυτή την περίοδο χαράζεται η νέα αγροτική πολιτική, η νέα ΚΑΠ.
Θεωρώ ότι, παρά την οικονομική κρίση, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντική αγροτική ανάπτυξη εάν δώσουμε έμφαση όχι στις λεγόμενες εκτατικές καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλες εκτάσεις γης, τις οποίες δεν διαθέτουν οι περισσότεροι αγρότες μας, αλλά σε μη εκτατικές καλλιέργειες όπου, λόγω του εξαιρετικού κλίματος της πατρίδας μας, έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα.
Παράλληλα, καλούμαστε να αποφασίσουμε ποια θα είναι η γεωργία του μέλλοντος, πώς θα εμπλουτίσουμε τα προσόντα των αυριανών αγροτών μας και ποιες δομές θα υποστηρίξουν τις πολιτικές μας αυτές», τόνισε ο κ. Σπυρίδων.
------------------------------------------
Πηγή: spyridon.gr - Πειραιάς 18/04/11
------------------------------------------