Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Με 450 εκατ. ευρώ ξεκινάει στις αρχές Ιουλίου το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη

Ένα συνολικό πακέτο τόνωσης των επενδύσεων συνολικού μεγέθους 10 δισ. ευρώ που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει αρχίσει ήδη να διοχετεύεται στην αγορά με συγκεκριμένες δράσεις όπως ανέφερε ο υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ του ΚΤΕ Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ σήμερα (13/4) το μεσημέρι ο υπουργός θα ανακοινώσει ότι τίθεται σε εφαρμογή ο επενδυτικός νόμος.

Από Το πακέτο των 10 δισ. ευρώ τα 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν – σύμφωνα με τον υπουργό – στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας το οποίο θα «κάνει πρεμιέρα» τον Ιούλιο.
 
Ο υπουργός σημείωσε ότι έως τον Ιούνιο υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ συγκεκριμένα προγράμματα στον τομέα του τουρισμού, της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, της ψηφιακής σύγκλισης αλλά και της νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας ενώ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η εκταμίευση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στα οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αξιολογήσεων.
 
Επίσης παρουσίασε τα προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ τα οποία θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα και είναι τα εξής: «Εναλλακτικός Τουρισμός», 28 εκ. ευρώ που ξεκινάει μέσα στον Απρίλιο, «Εκσυγχρονίζομαι» στον τουρισμό, 27 εκ ευρώ που θα ανακοινωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρόγραμμα Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας ύψους 30 εκ. ευρώ για το οποίο έχει προδημοσιευτεί ο Οδηγός.
 
Σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα είναι το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) για το οποίο αναμένεται να κάνει αύριο ανακοινώσεις ο υπουργός. Σημειώνεται ότι η πρώτη προκήρυξη του ΕΤΕΑΝ είναι έτοιμη για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (1,2 δισ μοχλευόμενων πόρων) και όπως είπε ο υπουργός ακολουθούν: 
  • Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ: 105 εκ. ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά
  • Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: 450 εκ ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά
  • Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας: υπό σύσταση ώστε να βγει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011.
-----------------------
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ 
-----------------------