Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ακτοπλόοι “αδειάζουν” Διαμαντίδη και δεν ρίχνουν τιμές

Δραματικές εξελίξεις στην ελληνική ακτοπλοΐα όσον αφορά το θέμα της μείωσης της τιμής του εισιτηρίου κατά 10% όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή της στρέφεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη, και επισημαίνει ότι δεν θα κάνει μείωση τιμών γιατί ο υπουργός ενέκρινε αυξήσεις στη ΣΣΕ των ναυτικών που υπέγραψε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με την ΠΝΟ. Η ΕΕΝ έχει πρόεδρο τον Απόστολο Βεντούρη και κυριαρχούν οι εταιρείες ΑΝΕΚ και HSW.



«Το ότι θα ερχόταν η ημέρα που η ελληνόκτητη επιβατηγός ναυτιλία θα δεχόταν τις επιπτώσεις dumping από το ίδιο το κράτος ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν το περιμέναμε» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της:

«Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Διαμαντίδης τα θαλασσώνει επίτηδες προκειμένου να δικαιώσει τον τίτλο του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και να καυτηριάσουμε τα εξής:

Ενώ τη μία μέρα ανακοίνωσε ορθά μείωση των παρανόμων υπέρ τρίτων μη ανταποδοτικών κρατήσεων προκειμένου να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων για τον επιβάτη, την επόμενη μέρα βρήκε τρόπο να την πάρει πίσω. Θεωρώντας προφανώς κορόιδα όλους τους άλλους Έλληνες που υπέστησαν μείωση μισθών, επιδομάτων και δώρων, ο κ. Διαμαντίδης ενέκρινε μισθολογική αύξηση στους ναυτικούς, και μάλιστα αναδρομικά για το 2010 και για το 2011 επιπλέον νέα αύξηση, αναγκάζοντάς μας να μην υλοποιήσουμε την εξαγγελία του κ. πρωθυπουργού για μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 10%» και προσθέτει:

«Εμείς θα θέλαμε να δώσουμε αυξήσεις στους ναυτικούς μας αλλά οι ζημιές των εταιρειών μας τα δύο τελευταία έτη μας το απαγορεύουν ρητά, νομικά, ηθικά και επιχειρηματικά» λένε οι ακτοπλόοι. Και καταλήγουν:

«Διερωτώμεθα τελικά:

- Ο κ. Διαμαντίδης εκπροσωπεί το κράτος και εφαρμόζει κυβερνητική πολιτική ή λειτουργεί αυτόνομα εγκρίνοντας την κατάλυση της εννόμου τάξεως για ψηφοθηρικούς λόγους;

- Σε ποιο κράτος, κ. Διαμαντίδη, θα γίνουν οι νέες επενδύσεις που επαγγέλλεσθε και οραματίζεσθε όταν διώχνετε Ευρωπαίους πλοιοκτήτες από την ελληνικό θαλάσσιο επιχειρηματικό χώρο;

- Πού είναι η «συμφωνία κυρίων»;

- Πώς θα επιβιώσει η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία;

- Μόνο ο Όμιλος Grimaldi έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκή σημαία, όπως εκείνος ερμηνεύει τα πλεονεκτήματά της;

- Μόνο ο Όμιλος Grimaldi μέσα στην Ευρώπη μπορεί να απασχολεί μη Έλληνες καθώς και εργαζόμενους από τον Τρίτο Κόσμο;».

Απάντηση του ΥΘΥΝΑΛ σε ανακοίνωση της ΕΕΝ

Σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση της «Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας» το ΥΘΥΝΑΛ έχει να σημειώσει τα εξής:

«Ο επικεφαλής της ΕΕΝ κ.Α.Βεντούρης καλό θα ήταν πριν…κατηγορήσει την κυβέρνηση για φιλεργατική πολιτική προκειμένου εκείνος να μην υλοποιήσει τις νόμιμες αυξήσεις που συναποφάσισαν οι επιχειρηματίες της επιβατηγού ναυτιλίας και οι ναυτεργάτες μετά από ελεύθερες διαπραγματεύσεις, να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να δει το ναυάγιο ενός αποτυχημένου συνδικαλιστή. Επίσης καλό θα ήταν και οι επιχειρηματίες της ΕΕΝ να αποφασίσουν να είναι σοβαροί συνομιλητές. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός από τέτοιου είδους συμπεριφορές, τους χρεώνεται στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση το ΥΘΥΝΑΛ προασπίζει το δημόσιο συμφέρον».
--------------------------
Πηγή: protothema.gr
--------------------------