Πώς προωθείται τώρα το σχέδιο ανάπτυξης FTTH μετά 18μηνη κωλυσιεργία στην υλοποίηση του project
Tο σχέδιο ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home / FΤΤH) ανασύρει η κυβέρνηση έπειτα από 18 μήνες κωλυσιεργίας. Το θέμα βρίσκεται πρώτο στη λίστα των μέτρων για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβανόταν και η περαιτέρω μείωση (κατά 10%) της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ και την αντίστοιχη αύξηση της συμμετοχής της Deutsche Telekom.
Οι αποφάσεις αυτές είναι αλληλένδετες, καθώς η κυβέρνηση με την επικείμενη διάθεση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ, κυριότητας του Δημοσίου, επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και να διασκεδάσει τις θέσεις της, προ και μετά των εκλογών του 2009.
Επιπλέον, θα πρέπει να δικαιολογήσει σε κόμμα, συνδικάτα και πολίτες, την αναγκαιότητα πώλησης μετοχών του ΟΤΕ, με τιμή της τάξης των 10 ευρώ/μετοχή, όταν ως αντιπολίτευση το 2008-2009 χαρακτήριζε «ξεπούλημα» τη διάθεση μετοχών ΟΤΕ στα επίπεδα των 28 ευρώ/μετοχή. Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να δικαιολογήσει την οριστική απώλεια ελέγχου του Δημοσίου στο μοναδικό σταθερό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που βρίσκεται ante portas.
Η σίγουρη πώληση
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι στο πολυσχιδές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, μόνον η διάθεση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom πρέπει να θεωρείται δεδομένη μέσα στο 2011. Κι αυτό επειδή υπάρχει έτοιμος «αγοραστής» και προκαθορισμένη τιμή πώλησης.
Ετσι δεν απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες (π.χ. πρόσληψη συμβούλων κ.λπ.), ενώ το αποτέλεσμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εισροή των σχετικών εσόδων, που αναλογούν στο project, μέσα στη χρονιά.
Η στρατηγική ανάπτυξης ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, έρχεται να μετριάσει τις «αλγεινές» εντυπώσεις που δημιουργεί η πώληση του 10% του ΟΤΕ. Η στρατηγική αυτή αν και προϋπήρχε -είχε παρουσιαστεί επί κυβερνήσεων της Ν.Δ.- για περισσότερο από τρία χρόνια, παλινδρομούσε μεταξύ της αναγκαιότητας ή μη μιας κρατικής παρέμβασης. Οι υπέρμαχοι του φιλελευθερισμού υποστηρίζουν ότι τα δίκτυα αυτά πρέπει ν' αποτελούν υπόθεση των δυνάμεων της αγοράς, ενώ οι υπέρμαχοι της κρατικής παρέμβασης σημείωναν ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν είναι σε θέση (οικονομική και ρυθμιστική) ν' αναπτύξουν τα συγκεκριμένα δίκτυα.
Επανεξέταση
Τώρα, χάνοντας τον έλεγχο στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μελετά με μεγαλύτερη προσοχή το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου FTTH. Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να μετριάσει την μονολιθική επιρροή του ΟΤΕ στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ακόμη και στην περίπτωση που θα είναι ο ίδιος που θ' αναλάβει την ανάπτυξη του νέου υπερδικτύου με κρατική χρηματοδότηση.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει εκφράσει και η γαλλική εταιρεία Axia, η οποία παρακολουθεί το έργο από το 2008. Πάντως, στο ενδεχόμενο που αναλάβει ο ΟΤΕ ν' αναπτύξει το δίκτυο, η κυβέρνηση θ' απαιτήσει και θα οδηγήσει τον ΟΤΕ σε ένα είδος (defacto) λειτουργικού διαχωρισμού, όπου άλλη εταιρεία θα διαχειρίζεται το υπερδίκτυο οπτικών ινών, και άλλη θα πουλάει τις υπηρεσίες του. Ενα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας θα βρίσκεται πιο κοντά και στην προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον κρατικό έλεγχο των «ευαίσθητων» δικτύων της χώρας.
Οι σκέψεις αυτές γίνονται κυρίως μεταξύ των μελών της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπου μέλος της πρόσφατα, σε συνέδριο του Economist, χαρακτήρισε λάθος στρατηγική του ΟΤΕ την υλοποίηση του δικτύου VDSL. Το δίκτυο αυτό βασίζεται σε οπτικές ίνες που φτάνουν μέχρι τον υπαίθριο κατανεμητή, ενώ από 'κει και έπειτα ακολουθεί χαλκός μέχρι το σπίτι.
Η εποχή του... χαλκού
Για πολλούς, η τεχνολογία αυτή συνιστούσε μια καλή λύση στα χάλκινα δίκτυα του 2005, αλλ' όχι πλέον. Σήμερα, οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες υλοποιούν σχέδιο αντικατάστασης του χαλκού εξ ολοκλήρου από οπτικές ίνες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ως στόχο το 2020 (Digital Europe 2020), το 50% των νοικοκυριών να διαθέτει δίκτυο οπτικών ινών.
Aκόμη και ο ΟΤΕ, που στο παρελθόν ήταν «φανατικός» πολέμιος του σχεδίου ανάπτυξης δικτύου FTTH, πλέον έχει (μερικώς) αναθεωρήσει. Στελέχη του πρόσφατα ανέφεραν ότι η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα θ' απαιτήσει συνδυασμό τεχνολογιών FTTH (αστικά κέντρα), VDSL (ημιαστικά κέντρα) και άλλων τεχνολογιών ασύρματων δικτύων (αγροτικές περιοχές).
Καθοριστικό ρόλο στην αναθεώρηση του ΟΤΕ διαδραματίζει η στρατηγική της Deutsche Telekom στη Γερμανία, η οποία τον Μάρτιο του 2010 ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου FTTH. Μάλιστα, η πρώτη εμπορική πολιτική διάθεσης ξεκίνησε στο Πότσδαμ, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι το 2012 περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά στη Γερμανία θα διαθέτουν πρόσβαση μέσω οπτικής ίνας.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ DT και ΟΤΕ είναι ότι η μεν πρώτη έχει ικανή ρευστότητα να χρηματοδοτήσει το έργο των 10 δισ. ευρώ μόνη της, ενώ ο ΟΤΕ δεν τη διαθέτει. Και οποιοδήποτε εγχείρημα στην Ελλάδα απαιτεί την ενεργητική συμμετοχή του κράτους, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κανονιστικό επίπεδο. Για το πρώτο, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλειοδοτούν σήμερα, υπέρ μιας μετακίνησης πόρων του ΕΣΠΑ στην ανάπτυξη του νέου υπερδικτύου. Αλλά αυτό είναι ακόμα κάτι το οποίο τελεί υπό σκέψη και συνεπώς απέχει πολύ από το να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
-------------------------
Πηγή: kathimerini.gr
-------------------------