Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Καταργούνται φόροι υπέρ τρίτων στα εισιτήρια

Kατατέθηκε από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων στη Βουλή η τροπολογία με την οποία καταργείται πλήρως μία σειρά τελών υπέρ τρίτων στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας τόσο για τις επιβατικές όσο και για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Εκτιμάται ότι με την κατάργηση αυτών των τελών θα προκύψει μείωση 7% στα εισιτήρια των επιβατών και των οχημάτων καθώς και μία επιπλέον μείωση στους επιβάτες από 0,75 λεπτά του ευρώ έως 1,15 ευρώ στα λιμάνια όπου εισπράττονται αχθοφορικά δικαιώματα.

Επίσης θα προκύψει μείωση από 5% έως 8% για όλα τα έμφορτα φορτηγά που διακινούνται στις γραμμές της Κρήτης, ανάλογα με το μήκος τους.

Φορτηγά

Υπολογίζεται ότι για το 90% των φορτηγών η μείωση θα είναι της τάξης του 8%.

Συγκεκριμένα από την ισχύ της τροπολογίας θα καταργηθούν: τέλος 6,5% με ΦΠΑ 13% που αφορούσε το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών Οχημάτων ( ΚΑΕΟ ), το οποίο λειτουργούσε εντός του ΝΑΤ και πλέον δεν θα υφίσταται, τα αχθοφορικά δικαιώματα και τα δικαιώματα για τη διαφυγούσα αμοιβή των εργατών, λόγω της απώλειας εργασιών φορτοεκφόρτωσης σε λιμένες.

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας αφού έλαβε δεσμεύσεις από την πλευρά των ενώσεων των ακτοπλοϊκών εταιρειών ότι θα «περάσουν» ολόκληρες και άμεσα τις μειώσεις των τελών υπέρ τρίτων στον καταναλωτή και τις μεταφορές.

Δέσμευση

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ότι τα μέλη του δεσμεύονται για την ισόποση μείωση των τιμών των εισιτηρίων.

Ακόμα ο ΣΕΕΝ αναφέρει ότι σε αυτές τις δύσκολες μέρες για την ακτοπλοΐα είναι σημαντικό τα πλοία να κινούνται απρόσκοπτα ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, γι' αυτό το λόγο προχώρησε στην υπογραφή ΣΣΕ για το 2010 και το 2011 με την ΠΝΟ.
-----------------------
ΠΗΓΗ: Ημερησία
-----------------------